Mens idrettsverdenen rystes av den ene monsterovergangen etter den andre, er det stille før stormen i forretningsadvokatbransjen.
Milliardene har sittet løst i idrettsverdenen i sommer, og den ene stjernespilleren etter den andre har satt navnetrekket sitt på kontrakter som gjør dem til milliardærer på få år. Overgangsmarkedet – som har fått tilnavnet «silly season» – har nådd nye høyder denne sommeren. Det samme kan ikke sies om advokatmarkedet.
2017 er blitt mellomåret jeg ikke trodde vi skulle få.
Da Simonsen og Vogt & Wiig slo sine hoder sammen i 2013 spådde man fusjonsgalopp i advokatbransjen.
Da Michelet & Co startet utbrytertrenden i 2015, var det flere som fulgte etter, med Glittertind, DSA og Fend som noen av eksemplene. Men akkurat da selskapene begynte å frykte at de var neste offer for at stjerneadvokater eller hele grupper skulle bryte ut, sa det stopp.
2016 var overgangsåret med stor o i advokatbransjen. Drevet av Sands og DLA Piper, som hentet over 20 partnere til sammen, men en rekke andre – mer eller mindre overraskende – overganger fant sted.
Ryktemakerne i advokatbransjen er i 2017 avspist med fattige fire overganger av en viss størrelse det seneste året:
En av bransjens beste innen energi, skal man tro de ulike kåringene, Jon Rabben, har gått fra Wikborg Rein til Wiersholm
Klaus Henrik Wiese-Hansen, som tok sin første topplassering i Finansavisens advokatundersøkelse i år, har gått fra Sands til Schjødt. Dermed får tidligere Steenstrup Stordrange nok en gang smake baksiden av medaljen av å stikke seg ut, nemlig at deres stjerneadvokater blir snappet opp av større firmaer med større klienter – og lønningspose.
Sands fortsatte overgangsbonanzaen et stykke ut i 2017 også, da de hentet Oddbjørn Slinning og Sverre Tysland fra henholdsvis Wikborg Rein og Selmer.
Hverken BA-HR, Thommessen eller Wikborg Rein har hanket inn en eneste partner i år, mens Schjødt og Wiersholm kun har hentet én. Visse bevegelser har det naturligvis vært, men summa samarium så har det vært labert.
Hva venter vi på nå?
Advokatmediene, LinkedIn og andre fora er fulle av spekulasjoner om hva som skal «rock the boat». Hvilken revolusjon ligger nærmest, og kan trigge nye overganger og omveltninger?
Internettadvokaten? Nja. Foreløpig er det en stor hype. Skal angivelig ta bort alt som finnes av smør og brød-jus. Men husk at Norge er et lite land med et lite marked, som teknologiselskapene neppe vil kaste seg over. Tjenester som Apples betalingsløsning Apple Pay som absolutt ville fått ben å gå på her til lands, men vi er for små og blir ikke prioritert. Forretningsadvokatene blir neppe de første som rammes om dette kommer.
Utlendingene kommer! Det er forsøkt, med mageplask som utfall. Trolig kan man gjemme oss bak at Norge er for små også her.
Revisorene kommer! Det er blitt ropt høyt om dette i flere år, og «big four» har prøvd å rekruttere klokt for å kunne overta mer av matfatet til de tradisjonelle advokatfirmaene. Mulig de har karet seg til noen ekstra andeler, men det er ikke all verden.
De mellomstore kollapser. Et stadig tilbakevendende emne som dukker opp om man snakker med de store eller små firmaene. Argumentene og analysene knyttet til at det er vrient å være midt mellom de fem største og nisjefirmaene er gode de, men lite er skjedd, og de mellomstore firmaene har bevist at de har livets rett, selv om svingningene kanskje er noe større sammenlignet med bransjen.
Kvinnene kommer. Dette temaet tok jeg for meg sist jeg figurerte i denne spalten. Da tok jeg til orde for at det var mye prat og lite handling, og at man kanskje skulle titte litt mer bak tallene før man utbasunerte sine argumenter i debatten. Den kommentaren fikk – etter mitt skjønn – overraskende liten oppmerksomhet, hverken den ene eller andre veien. Om det er slik at den som tier samtykker, så er dette neppe den neste bølgen.
I tillegg kommer andre mindre utfordringer og nyvinninger som vil både øke og redusere behovet for juridiske tjenester, men om jeg blir bedt om å titte inn i krystallkulen, så tipper jeg at strukturen kommer til å være overraskende lik i advokatbransjen også i overskuelig fremtid, selv om jeg gjerne hadde sett litt mer action.
Les også tidligere kommentarer av Erlend Wessel Carlsen:
Ti år med tiltak og debatt har ikke akkurat satt himmel og jord i bevegelse
Veldig tydelig hvem som har lykkes
Kommentator Erlend Wessel Carlsen
Erlend Wessel Carlsen var frem til utgangen av 2016 redaksjonssjef for Finansavisen Jus, og hadde ansvaret for Advokatundersøkelsen fra 2008-2016. I dag jobber han som kommunikasjonssjef i snusprodusenten Swedish Match Norge.