Heidi Ysen har siden 2007 vært en del av Advokatene Sigmond & Ysen. i Oslo Foto: Privat
- Straffene for sovevoldtekter er for strenge og står ikke i forhold til handlingen, mener advokat Heidi Ysen
Strafferettsadvokat Heidi Ysen mener domstolene er mer enn gode nok til å finne riktig straffenivå i sove-voldtektssaker, og vil fjerne minstestraffen. Før 2019 gleder hun seg til nye oppdrag i retten - og å bli hel-digital.
Denne høsten har advokat Heidi Ysen vært å se i NRKs populære true crime Gåten Orderud. Møt henne i dagens Advokat-jul der hun forteller om sitt syn på voldtekststraffer, hvem hun har som advokat-forbilder - og sine juletradisjoner.
– Hvilken lov bør endres fortest mulig?
– Straffene for såkalte sovevoldtekter er for strenge og fører til straff som ikke står i forhold til den begåtte straffbare handlingen. Kategorien sovevoldtekter omfatter et vidt spekter av straffbare handlinger. Noen svært grove, og andre mindre grove. Før straffeskjerpelsen og innføring av minstestraff lå straffenivået på om lag 75-120 dagers fengsel. Det var muligens for lavt, men nå etter innføring av minstestraff er straffenivået for høyt, særlig i de mindre grove tilfellene. Hvis en full gutt på tjue år legger seg i samme seng som en full jente på samme alder, og stikker en finger inn i hennes vagina, vil han få fire års fengsel. En edru voksen mann som utnytter en full ung jente, og har fullt samleie med henne mot hennes vilje, vil få fire år og seks måneders fengsel. Det er min oppfatning at vi på dette området ikke bør ha minstestraff. Domstolene er mer enn nok kompetente til å utmåle straff, og vurdere forskjellen i straffverdighet for de forskjellige overgrepene.
– Timeprismodellen i advokatbransjen: Kommet for å bli eller moden for endring?
– Usikker.
– Pr. dags dato er 24 av 264, altså 9 prosent, av partnerne i landets fem største advokatfirmaer kvinner. Hvor mange tror du det er om ett år?
– Det er nok cirka det samme. Jeg forstår ikke helt hvorfor det er sånn, men jeg har ikke nok erfaring med hvordan arbeidsmiljøet og kulturen er i disse firmaene. Jeg tror det må ligge noe der.
– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?
– Jeg synes det er vanskelig og velge ut en sak. Jeg har vært mye i retten i 2018, med store og små saker, og vet at alle betyr noe for klienten.
– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?
– Jeg skal bli fullstendig digital, - og er godt i gang allerede! Alle saksdokumenter, rettsdokumenter, brev, salær, regnskap - egentlig alt som har med min advokatvirksomhet å gjøre, skal være elektronisk fra neste år.
– Har ditt advokat-kontor tatt i bruk noen legal tech-løsninger i løpet av året?
– Nei.
– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2019?
– Jeg liker å være i retten, så det gleder jeg meg til i 2019 også.
– Hvem er ditt faglige forbilde?
– Olav Hestenes, som jeg begynte hos som ung fullmektig i 1989, og senere ble partner med i samme firma. Tor Erling Staff var også et forbilde for meg. I dag kan jeg nevne flere - Berit Reiss-Andersen, Ellen Holager Andenæs, Aase Sigmond, Frode Sulland, Andreas Nyhaug og Ranveig Sem er noen.
– Hva er din viktigste juletradisjon?
– I mange år feiret vi hele familien her hos oss i Skien med 20-22 stykker som overnattet fra lille julaften til 2. juledag. Etter at barna ble voksne feirer de noen ganger med oss, andre ganger med svigerfamilien. De siste ti årene har derfor min mann Terje og jeg gjort forskjellige ting i julen. Noen ganger reiser vi bort, bare vi to - andre ganger er vi sammen med venner. Andre ganger feirer vi med barna og familien hjemme, men alltid vi to sammen. Så i 21 år nå har vi feiret jul sammen. Uten min mann Terje blir det ikke jul for meg!
– Hvilket julebord var årets høydepunkt?
– Jeg må være så freidig og si at vårt årlige pinnekjøtt-lag med nesten 40 gjester er høydepunktet for oss. Det har vi hatt i atten år nå, og det holder vi hvert år første helg i advent. Da får jeg julefølelse!
– Hva er din favoritt-julefilm- /serie?
– For femten år siden introduserte min svoger meg for en film han har vokst opp med på julaften, Karl-Bertil Jonssons julaften. Dette er en film basert på en fortelling av Tage Danielsson fra 1964. Kortversjonen av handlingen er at det handler om den fjortenårige Karl-Bertil som har julejobb på posten, og som gir pakker bestemt til rike til de fattige. Det er en helt nydelig historie, og film!
[su_box title="Advokat-jul" box_color="#e14030" title_color="#fffdfd"] I spørsmål og svar-spalten Advokat-jul stiller Advokatbladet profilerte advokater både faglige, og noen uhøytidelige julespørsmål.