Professor Mads Andenæs (UiO) er blant annet tidligere leder av FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. Foto: Ola Sæther
Professor Mads Andenæs har fått den ærefulle utnevnelsen Honorary Queen’s Counsel
Tidligere spesialrapportør for FN, juss-professor Mads Andenæs, er utnevnt til Honorary Queen’s Counsel for sitt arbeid med internasjonal rett, og for å engasjere til meningsutveksling på tvers av fagfelt og landegrenser.
I tillegg til fem andre har dronning Elizabeth II av Storbritannia utnevnt professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Mads Andenæs, til Honorary Queen’s Counsel (QC).
Utmerkelsen gis til advokater og akademikere som har gjort seg bemerket med sitt bidrag til rettsystemet i England og Wales uten å arbeide i eller opptre for domstolene.
- Dette er en stor ære for meg. Mitt virke er jo nå mest her i Oslo, så dette kom uventet. Det er hyggelig at de nevnte arbeidet som spesialrapportør for FN, samt at britiske domstoler har sitert det jeg har skrevet om vilkårlig fengsling i den jobben, sier Andenæs til Advokatbladet.
- Litt av en prestasjon
- Hvert år oppnevnes et større antall praktiserende QCs. Siden slutten av 1800-tallet har er mindre antall æres-QCs vært oppnevnt, for det meste akademiske jurister hvis arbeid har gitt et særlig bidrag til rettsutviklingen. I år ble seks æres-QCs oppnevnt, og 108 ordinære QCs, forteller Eirik Bjørge.
Han er jussprofessor ved Universitetet i Bristol og har samarbeidet med Andenæs på flere prosjekter.
- Mads Andenæs er den eneste jeg vet om som ikke har sitt fulltidsvirke i Storbritannia, som har fått denne tittelen. Jeg forstår at blant andre halve britiske høyesterett, tidligere britisk regjeringsadvokat og mange av de ledende akademikerne nominerte ham. Hver av dem skrev et egen, lengre nominasjonsskrift; bare den støtten i seg selv er litt av en prestasjon, sier han.
I begrunnelsen står det blant annet om Andenæs at:
"Professor Mads Andenæs er en strålende akademiker, og har blitt anbefalt for sitt arbeid med komparativ og internasjonal rett, og for å oppmuntre til meningsutveksling på tvers av fagfelt og landegrenser. Andenæs har gitt ut en flere bøker og holdt en rekke seminarer om saker fra europeisk høyesterett. Han ledet FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling og var med å utarbeide en rapport i 2012, som blir brukt i britisk høyesterett."
Har skrevet over 50 bøker
Det er ikke mange Google-søk som skal til før man oppdager at Andenæs har en lang og innholdsrik CV. I tillegg til å lede FN-arbeidsgruppen, var han også spesialrapportør om vilkårlig fengsling.
På 90-tallet var han direktør for Centre of European Law, før han ble direktør for British Institute of International and Comparative Law i London fra 1999 til 2005. Han har også vært Senior Fellow ved Institute of European and Comparative Law, Universitetet i Oxford, og fortsetter denne tilknytningen som Visiting Fellow, og dessuten til Institute of Advanced Legal Studies, Universitetet i London som Senior Research Fellow, forteller nettsidene til Universitetet i Oslo.
Han har også utgitt over 50 bøker, og har de siste årene jobbet mye med folkerett, menneskeretter og finansmarkedsregulering for å nevne noe.
Du kan lese mer om bakgrunnen til Mads Andenæs HER!