Styreleder Cathrine Hambro og daglig leder Tine Engstrøm Wærsten i Bull på firmaets 160-årsfeiring.

Norges eldste advokatfirma inviterte til 160-årsfest

Det som startet med én sakfører i 1864 - i en tid hvor den amerikanske borgerkrigen herjet, kvinner var uten stemmerett og hest og vogn var eneste fremkomstmiddel - har i dag blitt et fullservice advokatfirma med nær nitti medarbeidere. 

Publisert

Torsdag i forrige uke inviterte Bull til jubileumsfest i firmaets lokaler på Tullinløkka i Oslo sentrum.

Bull, som er landets eldste advokatfirma så langt Advokatbladet har klart å bringe på det rene, fyller nemlig 160 år i 2024, og i invitasjonen lokket jubilanten med «hyggelig selskap, musikk og god stemning».

Slik ble det også, da mer enn 270 gjester i form av både klienter, egne ansatte og tidligere kollegaer inntok det festkledde kontoret i Universitetsgata.

- I kveld markeres 160 år med solid advokathåndverk, sa daglig leder Tine Engstrøm Wærsten, i det hun ønsket festdeltakerne velkommen.

Grunnlagt femti år etter grunnloven

Et slikt jubileum kan heller ikke feires uten å kaste et blikk tilbake på historien, understreket Wærsten. 

Velkomsttale fra daglig leder Tine Engstrøm Wærsten.

Hva skjedde egentlig i 1864?

Den amerikanske borgerkrigen pågikk for fullt. Norges Grunnlov fylte femti år. Hest og vogn var eneste transportmiddel foruten egne bein. Kvinner hadde ikke stemmerett. 4. november ble et elektrisk lys tent i Trefoldighetskirken i hovedstaden, som det første elektriske lyset i Norge.

Samme år ble et skilt skrudd opp i Christiania. Sakføreren Mathias Rør grunnla advokatfirmaet som i dag heter Bull, og siden den gang har linjen vært uavbrutt.

Firmanavnet har sitt opphav fra Johan Storm Bull, som kom inn som partner i 1950. Han var også drivkraften for at firmaet begynte sin ekspansjon på 1960-tallet. Da firmaet fylte hundre år i 1964, hadde det tre kompanjonger. 25 år senere var de 13.

I dag, 160 år etter at skiltet ble skrudd opp, er Bull et fullservice advokatfirma bestående av nær nitti medarbeidere, hvorav 75 er advokater.

Doblet antall advokater på seks år

Bare de siste seks årene har mye skjedd, påpeker Wærsten.

- Jeg begynte i Bull i 2018, og da var vi 34 advokater. Seks år senere har antallet mer enn doblet seg, forteller hun.

For henne har mangfold og likestilling i den tradisjonelt så mannstunge advokatbransjen vært et hjertebarn hun har viet mye tid til.

- Vi har mange kvinnelige rollemodeller i firmaet, og høy kvinneandel både i partnerskapet og i styret. Vi har tatt en del grep, og jeg tror resultatet av dette kan ha betydning for de unge som kommer inn, og som ser at det finnes muligheter oppover, forklarer Wærsten.

Første kvinnelige partner i 1995

Firmaet som i 1995 hadde én kvinnelig partner, hadde ved utgangen av 2023 en kvinneandel på drøye 35 prosent i partnerskapet.

Det var Bente Holmvang som for snart tretti år siden ble Bulls første kvinnelige partner.

Hun trådte ut av partnerskapet ved utgangen av 2023, og har gått av med pensjon. Holmvang var en selvsagt gjest på jubileumsfesten. 

Bente Holmvang på Bulls takterrasse i Universitetsgata i anledning jubileet.

- Jeg opplevde ikke at det ble gjort noe nummer ut av det da jeg ble partner i 1995. De ønsket meg inn fordi jeg hadde kompetansen, og jeg ble respektert på lik linje med mine mannlige kolleger, foreller hun.

Advokatbransjen har endret seg mye siden den gang.

- Det er mye mer fokus på likestilling og mangfold i dag, og det er jeg veldig glad for, sier Holmvang.

Bull produserer blant annet en egen podkast, Null Bull§hit, som dreier seg nettopp om likestilling, mangfold og utvikling i advokatbransjen. Disse temaene utforskes fra innfallsvinkler som forventninger og utvikling av advokatrollen, innovasjon og AI i advokatbransjen, og prestasjonspsykologi og robusthet. 

Den ferskeste sesongen åpnes for øvrig med en jubileumsepisode om firmaets historie og hvordan advokatbransjen har endret seg de siste førti årene. 

Powered by Labrador CMS