- Hva som utgjør et brudd på hvitvaskingsloven, er ikke klart i alle situasjoner, sier Kristine Rørholt, som er leder av Advokatforeningens ekspertgruppe mot hvitvasking.

Nå ventes et rush av nye, detaljerte EU-regler om anti-hvitvasking

- Reglene blir mer detaljerte, og det nasjonale handlingsrommet mindre, sier Kristine Rørholt. Hun er leder av Advokatforeningens ekspertgruppe mot hvitvasking.

Publisert Sist oppdatert

EUs nye antihvitvaskingsregler – den sjette antihvitvaskingspakken - skal gjelde i EU fra juli 2027.

Store deler av pakken antas å være EØS-relevant. I Norge vil trolig den største endringen på hvitvaskingsfeltet i 2025 være innføringen av mulighet for overtredelsesgebyrer for advokatfirmaer.

Antihvitvaskingsdagen arrangeres den 20.januar

Advokatforeningen arrangerer Antihvitvaskingsdag på Høyres Hus i Oslo mandag 20. januar.

Poster på programmet:

  • Hvordan advokater kan bli misbrukt som ledd i hvitvasking. 
  • Sanksjoner - hva bør advokatfirmaer gjøre.
  • Trender fra tilsyn med advokatvirksomhet.
  • Taushetsplikt under tilsyn.
  • Forholdet mellom GDPR og forpliktelser etter hvitvaskingsloven.
  • Anvendelsesområdet - når er advokater omfattet av hvitvaskingsloven?
  • Effekt av hvitvaskingsarbeidet i det private og politiet.

Foredragsholdere: 

Hugo Munthe-Kaas, Hedvig Moe, Carine Lindman-Johannessen, Tine E. Vigmostad, Jonas Haugsvold, Jørgen Vangsnes, Rune Opdahl, Kjersti T. Trøbråten, Gunnar Holm Ringen, Økokrim.

Se hele programmet her.

En arbeidsgruppe nedsatt av Finansdepartementet er i gang med å vurdere hvordan det nye, omfattende felleseuropeiske antihvitvaskingsregelverket skal innføres i Norge.

– De nye EU-reglene vil innebære at dagens hvitvaskingslov må byttes ut med en EU-forordning. Mange av pliktene vil være de samme som dagens plikter, men vi forventer at det vil komme mer detaljerte regler på flere områder, sier Kristine Rørholt.

Hun er til daglig divisjonsdirektør i Group Compliance financial crime & PM i DNB.

Nytt tilsynsbyrå i Europa

Den sjette antihvitvaskingspakken skal gjelde i hele EU fra juli 2027, men før dette vil det komme en rekke utfyllende retningslinjer og standarder som ikke er klare ennå. Det er heller ikke klart når Norge skal implementere de nye reglene, men regelverket er EØS-relevant, forteller hun.

– Det skal også opprettes et nytt felleseuropeisk tilsynsbyrå som skal føre tilsyn med banker. Det som trolig blir nytt for advokater, er at det ikke vil være det samme rommet for Advokattilsynet å gi veiledning. Den vil måtte komme på EU-nivå, sier Rørholt.

Gebyrer på inntil ni millioner kroner

I 2025 vil en av de viktigste oppgavene for ekspertgruppen mot hvitvasking være å bidra i arbeidet med implementeringen av det nye EU-regelverket.

– Vi ønsker å bidra på en god måte i arbeidet videre. Det er svært viktig at regelverket kan gjennomføres samtidig i Norge som i resten av EU, sier Rørholt.

En annen sak som opptar ekspertgruppen, er den kommende innføringen av overtredelsesgebyrer.

Advokattilsynet, tidligere Tilsynrådet, vil endre hvitvaskingsloven for å kunne ilegge gebyrer på inntil ni millioner kroner, og foreslår at loven ikke bare skal gjelde enkeltadvokater, men også advokatforetak.

– Advokatforeningen er opptatt av viktigheten av å ha rettsikkerhetsgarantier rundt dette. Rettsrådsmonopolet oppheves, og da vil ikke alle som gir juridiske råd være underlagt hvitvaskingsloven, sier Rørholt.

- Rettssikkerhetsmessige bekymringer

Forslaget har vært nylig vært ute på høring.

I sin høringsuttalelse påpeker Advokatforeningen at den er prinsipielt imot at det skal innføres flere bestemmelser om bruk av administrative sanksjoner - inkludert overtredelsesgebyr for advokatfirmaer - før rettssikkerhetsgarantiene i forvaltningsloven er styrket.

Foreningen mener at det må foreligge en klar lovhjemmel for at advokatforetak skal kunne ilegges overtredelsesgebyr, og at det ikke eksisterer slik lovhjemmel i dag.

Den foreslår at det opprettes et offentlig utvalg for å styrke rettssikerhetsgarantiene i forvaltningsloven, og at kapittel ni i forvaltningsloven utvides til å fungere som en slags straffeprosesslov for forvaltningen.

Advokatforeningens ekspertgruppe mot hvitvasking

Disse er medlemmer i gruppen: Kristine Rørholt (leder), DNB, Jan L. Backer, Wikborg Rein, Bjørn Dyrland, Advokatfirmaet Dyrland, Carine Lindman-Johannessen, Lindman Advokatfirma, Hugo Munthe-Kaas, DLA Piper Norway og Kjersti T. Trøbråten, Wiersholm. Sekretær: Silje Berge, Advokatforeningen.

«Advokatforeningen mener det er rettssikkerhetsmessige bekymringer knyttet til den økende bruken av administrative sanksjoner. Rettighetene etter EMK bør fremkomme direkte i forvaltningsloven eller særlovgivningen for å gjøre det enklere for publikum å vurdere sin rettsstilling», oppsummerer foreningen.

- Uklart anvendelsesområde

Foreningen viser også til at anvendelsesområdet for advokater etter hvitvaskingsloven er uklart, og skaper usikkerhet blant advokater.

«Dette fører til at advokatforetak ikke nødvendigvis kan vite med sikkerhet når de står i risiko for å bryte loven. Videre har myndighetene et vidt skjønn til å vurdere hva som er en overtredelse av hvitvaskingsloven, noe som kan føre til uforutsigbarhet for advokatene. Derfor er det essensielt med rettssikkerhetsgarantier som sikrer at skjønnsutøvelsen ikke blir vilkårlig», skriver Advokatforeningen i sin høringsuttalelse, som i hovedsak er utarbeidet av ekspertgruppen mot hvitvasking.

EUs nye regelverkspakke

«Formålet med EUs nye regelverkspakke er å forbedre muligheten til å oppdage og stoppe mistenkelige transaksjoner og mistenkelige forhold, og å tette hull i eksisterende regelverk som utnyttes av kriminelle for å hvitvaske ulovlige midler eller for å finansiere terror gjennom det finansielle systemet.

Et overordnet trekk i pakken er ønsket om å få et mer harmonisert regime, med like regler (i en forordning fremfor direktiv med nasjonal gjennomføring) og et nytt tilsynsbyrå.

Samtidig er regelverket skjerpet på visse områder, blant annet med en utvidelse av hvilke aktører som er underlagt hvitvaskingsregelverket. Det er også blitt en tydeligere kobling mellom hvitvaskingsregelverket og EUs sanksjonsregelverk.»

Kilde: Finansdepartementets mandat til arbeidsgruppen som skal vurdere norsk gjennomføring av nytt felleseuropeisk antihvitvaskingsregelverk

Powered by Labrador CMS