HVITVASKING

Økokrim anklager advokat for å ha mottatt nærmere ti millioner kroner for hvitvasking av betydelige beløp 

«Pengene var utbytte av bedrageri […]. [Advokaten] utarbeidet også fiktive eller uriktige avtaler og ga uriktig informasjon til bankene. Han mottok til sammen minst 8,6 millioner kroner for sine tjenester», heter det av tiltalen.

Publisert Sist oppdatert

Fire nordmenn er tiltalt for omfattende bedrageri og hvitvasking, herunder en tidligere advokat bosatt i Oslo.

Saken dreier seg om et såkalt «pyramidespill» der flere tusen personer i utlandet skal ha blitt svindlet for over 900 millioner kroner. 

Av tiltalen er det å utlede at ofrene ble lurt til å kjøpe «produktpakker» med blant annet kryptovaluta og aksjer. Ofrene skal så, angivelig, ha fått inntrykk av at investeringene ville gi dem «andeler av overskuddet fra en svært lønnsom virksomhet innen gassfelt, gruvedrift og eiendom.». 

Økokrim er imidlertid helt klare på at det ikke ble foretatt reelle investeringer, og at virksomheten ikke hadde inntekter, dersom en ser bort fra medlemmenes egne innskudd.

Tiltalen mot den tidligere advokaten

Økokrim opplyser i pressemeldingen at mer enn 700 millioner kroner deretter skal ha blitt hvitvasket gjennom klientkontoer i et mellomstort norsk advokatfirma. Pengene e skal senere ha blitt overført til kontoer tilhørende ulike foretak i Asia.

Ifølge tiltalen skal den 72-år gamle mannen, som ikke lenger har aktiv bevilling, ha stilt tre ulike bankkontoer i sitt enkeltpersonforetak til disposisjon i over tre år.  

Her er tiltalen mot 72-åringen:

«Grunnlag: a) Gjelder nr. 4 [...]. I perioden mars 2015 til november 2018, i Norge, som deltager i en samhandlende gruppe, stilte han bankkontoer til disposisjon og fikk overført et beløp tilsvarende 768 millioner kroner, til [kontantene], alle tilhørende advokatfirmaet [x].»

Og videre:

«Pengene var utbytte av bedrageri foretatt mot medlemmer i Crypto888 Club/Octa Partners/Nano Club, eller andre straffbare handlinger. Videre foretok han overføringer fra kontoene etter instruks, og overlot disponeringen av kontoen i DNB til andre. Det meste av utbyttet ble overført videre til Prepaid Financial Services Ltd, Storbritannia; Asia Capital Group Ltd, Hong Kong, Kina; Trans Global Offshore PTE Ltd, Singapore og Monteline Technologies PTE Ltd, Singapore. Han utarbeidet også fiktive eller uriktige avtaler og ga uriktig informasjon til bankene. Han mottok til sammen minst 8,6 millioner kroner for sine tjenester.».

- Vi har bevis

Joakim Ziesler Berge er statsadvokat i saken. 

- Økokrim mener å kunne bevise at det i realiteten ikke ble foretatt investeringer av betydning, og at virksomheten heller ikke hadde inntjening utover medlemmenes egne innskudd. Pengene som kom inn ble hvitvasket gjennom kompliserte strukturer, før de til slutt endte opp hos toppnettverkere, bakmenn og eksisterende medlemmer som «avkastning», skriver Økokrim i en melding.

- Ingen kommentar nå

Elden-partner Tormod Tingstad forsvarer den tidligere advokaten. 

- Ingen kommentar.

- Nei, jeg har ingen kommentar nå. God kveld, sier han. 

Tingstad arbeider primært innenfor økonomisk kriminalitet. Han har kompetanse innen strafferett, corporate compliance og undersøkelser, samt innsikt i antikorrupsjonssaker.

Mellomstort advokatfirma

Hvitvaskingen har angivelig ha skjedd gjennom et norsk advokatselskap so ble  etablert i 2010 av en gruppe advokater med lang erfaring innen forretningsjuss. 

Firmaet tilbyr juridisk bistand innen hele det forretningsjuridiske feltet, både til selskaper, næringsdrivende og privatpersoner. 

Advokatfirmaet samarbeider med etablerte advokatfirmaer i Norge, ifølge deres egne nettsider. 

Selskapet holder til i Oslo og hadde et resultat før skatt på nesten fire millioner kroner i 2023. Driftsinntektene lød på 14.250.000 kroner. Firmaet har syv advokater oppført på sine sider. 

- Advokater er tilretteleggere

- Investeringsbedragerier er et økende problem i Norge og internasjonalt. Det er også et økende problem at tilretteleggere som advokater og regnskapsførere, og kriminalitet som en handelsvare, benyttes for å tilsløre kriminaliteten. Hvitvasking, korrupsjon og kriminell økonomi omtales av Europol som kriminalitetens motor, skriver Berge.

Powered by Labrador CMS