Like før jul ble det klart at Emilie Rodahl Torkelsen, som jobber som advokatfullmektig i Deloitte, i 2022 skal dømme OBOS-ligaen i fotball, altså herrenes nest øverste nivå.
Emilie Rodahl Torkelsen (29)
Stilling: Advokatfullmektig i Deloitte Advokatfirma Aktuell: FIFA-dommer i fotball. Skal fra 2022 dømme OBOS-ligaen Fagområde: Personvern
Det blir første gang en kvinnelig dommer dømmer denne ligaen i Norge, og hun kan med oppnevnelsen også vente seg fjerdedommeroppdrag i Eliteserien.
Annonse
- For meg personlig er det veldig stort å ha nådd en ny milepæl, med opprykk til OBOS-ligaen. Det er gøy å se at arbeidet har gitt uttelling. At vi attpåtil er to kvinner som rykker opp samtidig som hoveddommere, gjør det ekstra gøy fordi vi har jobbet mot dette målet sammen i lang tid. Vi har også flere kvinnelige kollegaer som har tatt store steg de siste årene, og rangeringen i år viser at forbundet har sett monn i det som har vært levert på og utenfor banen, sier Torkelsen.
(Red. anm.: Også Henrikke Nervik er satt opp til å dømme OBOS-ligaen neste år, mens Elisabeth Thoresen skal være assistentdommer i Eliteserien.)
- Hvordan klarer du å kombinere fotballdømming på høyt nivå med jobben som advokatfullmektig i Deloitte? - God planlegging og kommunikasjon med arbeidsgiver. Jeg skal ikke legge skjul på at døgnet kunne hatt flere timer, samtidig trives jeg veldig godt med å ha en hverdag på flere arenaer.
- Hva mener du om advokat-streiken? - Fri rettshjelp er en statlig rettssikkerhetsgaranti, og det er viktig å ha gode advokater som tar forsvarskampen i retten for samfunnets svakeste. Da er det også av betydning at rettshjelpssatsen er bærekraftig.
Krevende digitale forhandlinger
- Har du lyst til å fortsette å jobbe på hjemmekontor når korona-pandemien en dag er over? - Jeg trives godt med å jobbe etter en hybrid arbeidsform, hvor jeg kan jobbe noen dager på kontoret og noen dager på hjemmekontor. Jeg ønsker nok en hybrid løsning også etter pandemien. Noen arbeidsoppgaver lar seg best løse på kontoret og ved fysiske møter, men det er også fint å kunne bruke timene i døgnet mest mulig effektivt og slippe reiseveien.
- Hvilken sak krevde mest av deg i 2021 - og lærte du noe av den som andre advokater kan ha nytte av å kjenne til? - Å gjennomføre forhandlinger digitalt har vært krevende. Selv om de teknologiske virkemidlene som vi kan benytte bare blir bedre og bedre, tror jeg ikke man skal undervurdere effekten av fysiske møter for å få til en best mulig dialog. Særlig i en anstrengt situasjon er det fort at den uformelle praten som kan være med på å skape et godt forhandlingsklima glipper.
- Hva blir den viktigste endringen på ditt fagfelt i 2022? - Jeg er spent på å se om åpenhetsloven får sin tiltenkte effekt ved å bidra til å stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Ellers tror jeg det er flere personvernjurister som venter spent på hvilke regler og retningslinjer som vil komme det kommende året når det gjelder overføring av personopplysninger ut av EU/EØS, og særlig til USA og India. Det er den siste tiden vedtatt flere veiledere fra Personvernrådet som skal hjelpe virksomheter med å etterleve reglene, men det er fortsatt flere virksomheter som havner i en spagat mellom personvernregelverket og en tilgjengelig, gjennomførbar løsning - særlig på virksomhetskritiske løsninger hvor det også ikke nødvendigvis er like lett å bytte underleverandør.
- Barn bør ikke lide under foreldrenes dårlige valg
- Bør Norge ta i bruk korona-sertifikat? - Hvorvidt korona-sertifikat er en god løsning eller ikke, mener jeg må vurderes opp mot situasjonen samfunnet står i. Jeg er ikke en tilhenger av overregulering av folks privatliv og bevegelsesfrihet, men der alternativet er nedstengning av samfunnet i sin helhet, med de store konsekvensene det har, vil korona-sertifikat kunne være et hensiktsmessig tiltak for en begrenset periode. Men det er viktig at denne type beslutninger har god forankring og vedtas i samsvar med spillereglene som gjelder ellers.
- På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig? - Barn født i Norge som må lide for at foreldre eller besteforeldre har løyet om eget statsborgerskap, hvor barna mister oppholdstillatelsen og blir sendt til et annet land enn det de er vokst opp i og kjenner best, mange år senere. Barn er sårbare og bør ikke lide under foreldrenes dårlige valg. Man velger ikke sine foreldre.
- Hvem er ditt faglige forbilde? - Det er usedvanlig mange flinke folk der ute, og jeg har ikke nødvendigvis ett konkret forbilde. Jeg lærer av dyktige kolleger hver dag.
- Har du en fun fact om deg selv som ikke så mange vet om? - På dette spørsmålet ville jeg vanligvis svart at jeg er fotballdommer...
Juleblomst til Graver
- Hvem fortjener en juleblomst i år for sin innsats for rettsstaten? - Hans Petter Graver har gjennom pandemien vært god til å peke på viktigheten av at vi følger rettsstatens prinsipper, og at regjeringen ikke hastebeslutter inngripende tiltak uten at det er forankret i Stortinget.
- Hva er ditt beste juleminne? - Det er vanskelig å peke ut ett spesielt minne fordi juletiden generelt er så fin. Men de beste og fleste juleminnene har jeg fra hytta på fjellet. Det er noe eget med å komme opp på fjellet rundt lille julaften. Skuldrene går ned og det venter fine dager med familie og besøk, skiturer på dagen, og spill og film på kvelden.
- Hva gjør du i julen i år? - Julaften feiret vi med svigerfamilien på Sørlandet før vi reiste opp til fjellet i romjulen.
- Din favoritt julefilm eller jule-serie? - «The Holiday» er nok min favoritt når det kommer til julefilmer, men jeg vil nok si at «Gremlins» er den filmen som skaper mest liv i stua i løpet av julen. Dette særlig fordi pappa sin reaksjon av å se den gamle filmen fra 80-tallet gjør at vi andre sitter og ler oss skakk!