Som alpinist lærte Robin Brauti å sette seg konkrete mål. Dette fikk han god nytte av på jusstudiet, forteller han.
- Burde lært mer om salg på jusstudiet
Robin P. Brauti fra Trondheim var en av Norges beste alpinister da han la opp som 19-åring for å satse på jussen. Han ble partner som 27-åring, og i år har han hatt sin første prøvesak.
- Alpint var 99 prosent av livet mitt. Jeg kjørte skirenn i alle helger rundt om i Norge og Europa. Det var ekstremt mye reising, forteller Robin P. Brauti.
Han er partner i Advokatfirmaet Nidaros i Trondheim, men gjorde seg bemerket lenge før han begynte på jussen.
Annonse
Som junior tok han flere NM-gull og sølvmedaljer i slalåm og storslalåm, og har trent med noen av dagens toppalpinister, som Andreas Kilde og Henrik Kristoffersen.
Robin Pedersen Brauti (29)
Tittel: Advokat, partner
Arbeidssted: Nidaros Advokatfirma
Fagområde: Erstatnings- og forsikringsrett
- Jeg har veldig stor respekt for dem. Jeg vet hvor hardt de jobber, og hvilken pris de betaler. Selv synes jeg det var veldig artig mens det stod på, men på slutten ble jeg litt lei. Jeg ville gjøre andre ting enn å leve i en bag 365 dager i året, sier Brauti.
Han hadde ingen formening om hva han ønsket å bli da han la opp. Alpinsporten hadde vært altoppslukende.
Den nye idretten
Så ble, litt tilfeldig, jussen ble hans nye idrett, forteller han. Han har en far som er advokat, så han kjente yrket fra sidelinjen.
- Jeg flyttet fra Trondheim for å studere juss i Tromsø, og dro med meg mye av mindset'et fra alpinsporten over på studiet. Jeg satte konkrete mål som jeg jobbet mot; for eksempel at jeg skulle være ferdig med en bok eller lært meg noe bestemt innen en dato. Jeg jobbet veldig målrettet, sier Brauti.
Han har vært i Advokatfirmaet Nidaros siden fullmektigtiden, der også hans far er partner. Men det var ikke på grunn av faren at han ble tatt opp som partner, uttalte han i et intervju med Finansavisen i fjor.
– Det er slik at alle partnere må være enige når de tar opp en ny partner, og man blir tatt opp på grunn av kvalifikasjoner og arbeidet man gjør, sa Brauti i intervjuet.
Tidlig i studiet ble han interessert i erstatnings- og forsikringsrett, og nå jobber han så å si bare med disse saksområdene.
- Hvordan har korona-året vært for deg?
- I jobbsammenheng har det ikke vært noen stor endring. Vi er et mellomstort firma, og vi har egne kontorer med mulighet til å lukke døra. Vi har vært på jobb hele tiden, men vært påpasselige, og har hatt mye å gjøre, vi har ikke merket noen endring der.
- På fritiden har det så klart vært mindre sosialt enn vanlig. Så jeg setter stor pris på å komme meg ut i naturen. Nå går det mest i golf i sommerhalvåret, og i langrenn, toppturer og randonee på vinteren. Alpint er jeg faktisk blitt bra lei av, jeg tar bare på meg alpinskiene når jeg skal ned på after ski!
- Hva har du ansvar for nå som du ikke hadde ansvar for før du ble partner?
- Jeg har ikke opplevd noen endring rent faglig, men det er flere administrative og økonomiske forhold jeg har ansvar for nå, som jeg ikke hadde tidligere.
- Hvor viktig er det å være en god selger i din jobb?
- Det er klart viktig å være en god selger i dette yrket. Det er noe vi burde lært mer om på studiet og på advokatkurset. Man merker det godt når man kommer ut i arbeidslivet, at man må jobbe for sakene.
- Salg er en naturlig del av arbeidshverdagen, og jeg merker at jo mer erfaring jeg får, desto flere saker får jeg gjennom tidligere klienter. Det er alltid hyggelig å bli anbefalt. Vi er svært spesialisert innenfor våre felt, og jeg jobber primært med personskade. Om lag halvparten av firmaets advokater jobber med personskade, mens den andre halvparten jobber med grønn juss, altså ekspropriasjon, tingsrett og fast eiendom.
- Hvilken sak krevde mest av deg i 2020?
- Utvilsomt min første prøvesak, som jeg hadde den 24. november (HR-2020-2332-A). Sentralt stod spørsmålet om gjenopptak av en yrkesskadesak. Det var flere prinsipielle spørsmål i saken; ett av dem var forholdet mellom avtaleloven § 36 og yrkesskadeforsikringsloven § 5.1.
- Klienten i saken var påført en alvorlig brannskade på jobb, og ble opprinnelig innvilget seksti prosent uføretrygd. Etter ti år ble skaden forverret, og hun ble hundre prosent arbeidsufør, og krevde da revisjon av forsikringsoppgjøret.
- I følge yrkesskadeforsikringsloven må etteroppgjør kreves innen fem år etter første skadeoppgjør. I vår sak hadde det gått tolv år før det ble krevd gjenopptak. Da ble det spørsmål om kravet var preklusivt eller ikke. Vi vant i tingretten og nådde frem på dette spørsmålet i lagmannsretten, men Høyesterett konkluderte med at det ikke var anledning til å kreve revisjon.
- Hva lærte du av saken?
- Jeg lærte veldig mye, spesielt om den konkrete bruken av kilder, altså om pedagogikken; at man ikke bare skal hoppe inn i en kilde uten å fortelle hvorfor. Det var veldig gøy å prosedere for Høyesterett, og jeg har aldri tidligere vært så godt forberedt. Jeg bestod prøven, selv om vi dessverre ikke vant saken.
- Håper du på noen varige endringer som følge av koronapandemien? I tilfelle hva?
- Det eneste jeg gjerne tar med videre, er å ta flere møter digitalt, det er tidsbesparende. Men jeg synes det er artigere å stå i retten enn å sitte på kontoret i et fjernmøte.
- På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig?
- Jeg synes vernet til skadelidte personer bør prioriteres i større grad enn nå. I Høyesterett-saken jeg prosederte, hadde vedkommende klart seg i jobb i om lag ti år etter det første forsikringsoppgjøret, men så falt hun ut av arbeid. At dette skyldtes skaden hun var blitt påført, var partene enige om. Så i yrkesskadesaker er løpet kjørt, dersom det går for lang tid fra skaden skjer til helseproblemene oppstår. Dette er for eksempel ikke tilfelle i trafikkskade-saker. At personer med yrkesskader har dårligere vern enn dem som er utsatt for trafikkulykker, er ikke rimelig.
- Hvem er ditt faglige forbilde?
- Her kan jeg gi ett seriøst svar og ett som er litt artig. Førstnevnte først; professor Morten Kjelland ved UiO er den fremste i Norge på erstatningsrett. Den humoristiske er Mike Ross i Suits. Han har fotografisk hukommelse, en slags menneskelig utgave av Lovdata. Det hadde vært noe!
- Har du mål om å lære noe nytt i 2021?
- Altså, erstatning- og forsikringsretten er stadig under utvikling. Jeg forsøker hele tiden å oppdatere meg på utviklingen av rettstilstanden. Og så håper jeg kanskje å bli enda bedre i golf! Jeg liker å komme meg ut for å spille og være sosial med venner.
- Hva skulle du ønske du hadde gjort annerledes i løpet av karrieren?
- Det må vel være å ha satset hardere og enda lenger på alpint!
- Hva får deg i julestemning?
- Snø og julenissen på TV2-reklamen.
- Hvordan blir din julefeiring i år?
- Vi skal være på hytta vår på Oppdal, det er et fint skimekka, med mange topper å gå randonee til. Vi pynter juletreet lille julaften, og på julaften er det jo ribbe og julefilmer, og å komme seg ut på ski.
- Din favoritt julefilm eller jule-serie? Hvorfor?
- Det er Flåklypa og Alene hjemme, jeg har vokst opp med dem, og blir aldri lei. Men bare i julen!