Peter Frølich har sittet på Stortinget siden 2013. Han var 26 år da han startet sin første periode.Hans Kristian Thorbjoernsen
- Fikk traume - og trolig korona - da Brann rykket ned
For stortingsrepresentant Peter C. Frølich var det like krevende at favorittlaget Brann rykket ut av Eliteserien som å forsvare domstolsreformen. Å reversere reformen vil være en komplett skandale, sier han i dette juleintervjuet.
Peter C. Frølich (34) har gått fra å være Høyres justispolitiske talsperson og andre nestleder i justiskomiteen til å lede Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
- Jeg føler et politisk farskap til advokatloven, og i den grad man kan oppleve en politisk fødsel, er det litt sånn i dag, sa Frølich, og trakk frem to områder som de viktigste: Opphevelsen av rettsrådsmonopolet, og å stramme inn skruen overfor useriøse aktører i bransjen.
Peter C. Frølich
Alder: 34
Stilling: Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget
Innvalgt: 2013
Utdannet jurist ved UiB.
Tidligere advokatfullmektig i Kluge.
Selv om Høyre i sitt stortingsprogram for inneværende periode går inn for å tillate eksterne eiere, var dette ikke en del av advokalov-proposisjonen.
Den 15. desember pådro Frølich seg korona, trolig på kampen mellom Brann og Jerv, som gikk på Intility Arena i Oslo. Resultatet ble i alle fall karantene-jul, men heldigvis var han i god nok form til å delta i Advokatbladets juleserie.
- Blodslit bak hver krone
- Du har lenge vært for å åpne opp for eksterne eiere i advokatbransjen. I en debatt du deltok i på Advokatbladets Facebook-side, uttalte du at dagens ordning gir de største firmaene et større og større konkurransefortrinn for hvert år som går, noe som fører til et høyere lønnsnivå i de største firmaene. Kan du utdype hvordan dette henger sammen?
- Jeg bryr meg ikke om høye advokatlønninger. Det ligger blodslit bak hver krone. Men jeg er litt bekymret for maktkonsentrasjonen som dagens strenge reguleringer gir. Litt forenklet kan det oppsummeres slik: For å vokse må man investere. Når kun advokater kan investere, har de store firmaene, med de rikeste partnerne, et konkurransefortrinn. Over tid kan dette gjøre det vanskeligere å utfordre de største firmaene.
- Hvordan vil tilgang på ekstern kapital påvirke advokatbransjen, etter din oppfatning?
- Jeg tror ikke finansielt eierskap er noen mirakelløsning, men det kan gi en alternativ vei inn i markedet for noen firmaer. Jeg har allerede fått tilbakemelding fra flere spennende oppstartsselskaper som kan skyte fart dersom de får lov å hente inn ekstern kapital.
Vil ha mindre sirkus
- Du er nå leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Hvordan vurderer du denne rollen?
- Det skal bli litt mer kontroll, og litt mindre sirkus. Det var en periode at Kontrollkomiteen gikk inn i alle saker som kunne gi publisitet, men jeg mener at kruttet må holdes tørt. Det bør ikke åpnes kontrollsak bare fordi man er politisk uenig i noe som har skjedd.
- Det gikk litt over stokk og stein en stund, da for eksempel Økokrim måtte be komiteen om å ikke blande seg i en pågående korrupsjonsetterforskning. Terskelen for å undersøke kritikkverdige forhold skal selvsagt være lav, men man skal ikke være et parallelt politi.
- Når det er sagt: Min forgjenger, Dag Terje Andersen, tok komiteens arbeid i riktig retning fra 2017, så det blir nok ingen stor kursendring.
- Hva blir de viktigste enkeltsakene fremover?
- Den mest prinsipielle saken som ligger på bordet vårt er nok om Stortinget skal ha innsyn i såkalte R-notater. Jeg har børstet støvet av Castberg, Smith og andre storheter for å lande på en konklusjon.
- Ellers er det mange spennende grunnlovsspørsmål til behandling, blant annet noen forslag jeg selv var med å fremme, om domstolens uavhengighet.
- Hva kommer du til å savne fra tiden da du var justispolitisk talsperson for Høyre?
- Jeg synes det var gøy å jobbe domstolsreformen i havn. Hvis den reverseres er det rett og slett en komplett skandale, og en oppvisning til politisk symbolpolitikk.
- Hva mener du om advokat-streiken?
- Det er selvsagt en fair og legitim markering av at man er uenig med politikerne. Det er en pedagogisk utfordring med streiken; Folk flest oppfatter nok ikke at advokatenes vilkår er dårlige. Utfordringen er å vise at det ikke handler om advokatenes lommebøker, men om rettssikkerhet. Personlig skulle jeg gjerne sett at reformeringen av rettshjelpen i Norge hadde kommet lenger under vår regjering. Det tok for lang tid, selv om vi fikk fremskyndet noe.
- Har du jobbet noe særlig på hjemmekontor?
- Ikke mye. Grunnloven tvinger meg på jobb og inn i stortingssalen.
- Har du lyst til å jobbe mer på hjemmekontor fremover?
- Det kunne vært morsomt å fjernvotere fra Syden, Bergen eller fjellheimen. Men en særlig forsvarlig lovgivningsprosess er det nok ikke.
Brann-tap med konsekvenser
- Hvilken sak krevde mest av deg i 2021?
- Å forsvare domstolsreformen. Og at Brann rykket ned. Det er en alvorlig sak. Et traume. Jeg gikk inn på kvalikkampen mot Jerv med håp om seier og eliteserie. Jeg dro fra stadion med nedrykk og (antakelig) korona-smitte.
- Bør Norge ta i bruk korona-sertifikat?
- Det kan være et godt alternativ til nedstenging.
- På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig?
- Rusreformen burde vært vedtatt. Arbeiderpartiets torpedering av den reformen kommer til å stå igjen som en skamplett når historien skal skrives.
Ser opp til en av USAs grunnleggere
- Hvem er ditt faglige forbilde?
- Går man langt tilbake, er Alexander Hamilton den mest fascinerende juristen jeg noensinne har lest om. Jurist, generalmajor, «founding father», økonom og banebrytende finansminister. Og duellant.
- En av Hamiltons kongstanker da de grunnla USA var å sikre domstolenes uavhengighet. Det prinsippet mener jeg vi må kjempe for også i vår tid. Derfor har jeg foreslått grunnlovsendringer for å ruste domstolene for ustabile tider.
- Ellers synes jeg min gamle mentor fra UiB, Eirik Holmøyvik, er en ekstremt dyktig og interessant jurist.
- Har du en fun fact om deg selv som ikke så mange vet om?
- Jeg stormet en fotballbane i 2014 ved en feil, men vaktene viste nåde. Og jeg har skrevet en lærebok i juss: Innføring i kontraktsrett, utgitt av Universitetsforlaget. Den velter nok ingen kiosker, men det er fint å høre at den har hjulpet jusstudenter i eksamensnød.
Liker dommere som ikke tillater myndighetsmisbruk
- Hvem fortjener en juleblomst i år for sin innsats for rettsstaten?
- Man skal jo ikke bestikke dommere med juleblomster, men jeg blir virkelig varm i hjertet når jeg leser dommer som knuser til mot myndighetsmisbruk. Politikere og byråkrater har stor makt i Norge. Misbrukes makten er domstolene den viktigste beskyttelsen vi har.
- Jeg vil også gi en blomst til alle som gir rettshjelp til dem som ellers ikke ville fått det.
- Hva er ditt beste juleminne?
- Den første julen med min nyfødte sønn i 2014.
- Hva skal du gjøre i julen i år?
- På fjelltur med barna.
- Din favoritt julefilm eller jule-serie?
- «Nissene i bingen» er noe av det beste som er laget av norsk underholdning. Espen Eckbo må være et geni. Vi skal kanskje være glad for at han valgte bort jussen for å bli komiker i stedet.