Sjakkekspert og advokat Torstein Bae legger ikke skjul på at sjakkengasjementet risikerer å gå på bekostning av familiekosen i romjula. Foto: Privat
Sjakk-ekspert Torstein Bae: Vil endre ruspolitikken
Annen juledag er Torstein Bae i ilden igjen som kommentator når NRK viser VM i lynsjakk. Bae, som til daglig er managing partner i advokatfirmaet Legalis, mener at legal tech og kunstig intelligens ofte bare er tomt prat. Og at ruspolitikken er overmoden for endring.
Torstein Bae har markert seg som en kunnskapsrik og flink sjakk-kommentator over flere år, og da sjakk-VM gikk i London i november, dyttet han og NRK-teamet selveste lørdagsdronningen Anne Lindmo av seer-pallen. Da la Bae ut denne oppdateringen på sin Facebook-side:
"De fleste av oss kunne ønsket noen avgjorte partier, men interessen for VM er uansett høy. Jeg synes vi har klart å heve oss litt, med god variasjon i stemning (fra hæla i taket til det rolige og trivelige) og helt uten teknisk trøbbel. Line er selvfølgelig helt sjef, og HeidiOleAtle leverer som alltid. For egen del er noen år erfaring ingen ulempe", skrev Bae.
"Du gjør en kjempejobb for sjakken", skriver en fan; "Lar meg spesielt imponere av at du analyserer på en måte som gjør at seere som ikke kan reglene synes at det er interessant."
Vant frem i Høyesterett
Bae har i høst også markert seg som advokat: I oktober vant han frem med en sak i Høyesterett om ankefrister. Saken gjaldt en anke som lagmannsretten avviste som for sent fremsatt. Den ankende parten var en advokat som var selvprosederende for tingretten. Hans sekretær hadde kontaktet tingretten for å høre hvilken dato dommen falt. Sekretæren fikk da opplyst feil dato, noe som førte til at anken ble avvist som for sent fremsatt.
Mens lagmannsretten mente at advokaten ikke kunne stole på opplysningen fra tingrettens saksbehandler, mente Høyesterett at advokaten ikke kunne bebreides.
– På vegne av advokatene er jeg glad for at denne avgjørelsen ikke ble stående, sa Bae til Rett24 da avgjørelsen falt.
I dette jule-intervju forteller Bae om lovendringer han ønsker seg, om advokatfirmaet Legalis eventyrlige vekst, og om sine juletradisjoner.
– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?
Sjakk-VM i London var en krevende hovedforhandling over tre uker. Det så bra ut til å begynne med, men deretter fikk motparten et overtak. Det sies jo at alle rettssaker er avgjort før prosedyren, men denne gang var det her duellen ble avgjort, og det med et smell. Med noen andre oppdrag attåt og småunger hjemme var jeg temmelig sliten ved veis ende. Men moro var det!
– Har ditt advokat-kontor tatt i bruk noen legal tech-løsninger i løpet av året?
Legalis var faktisk veldig tidlig ute med kontrakter og rådgivning over nett, og har drevet med dette i over 15 år. Denne høsten deltok vi på Legal Hackathon med et veldig spennende prosjekt, hvor AI gjennom søk i dokumenter og rettskilder gjør en vurdering av riktig resultat – for eksempel ved et ektefelleskifte. AI og Legal Tech er ofte mye tomt prat, det gjelder å konkretisere dette i verdifulle prosjekter.
– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2019?
Det er å ta vår drift og kvaliteten på våre tjenester til et nytt nivå. Vi har hatt tre hundre prosent vekst siste fem år, og vi rigget for videre utvikling i 2018 med blant annet flytting til Universitetsgata. Det er stort behov for skikkelig bistand til overkommelig pris.
– Hvilken lov bør endres fortest mulig?
Kriminaliseringen av rusmisbrukere er overmoden for endring. Det er også en skamplett for vårt samfunn at det blir stadig vanskeligere å få fri rettshjelp. Vi må gjøre en større innsats for at folk ikke bare har rett, men også får rett.
– Timeprismodellen i advokatbransjen: Kommet for å bli eller moden for endring?
Jeg ser ikke at pris per time er noe stort problem for våre klienter. Det avgjørende for dem er at timeprisen er moderat, at man jobber effektivt og at man hele veien er tydelig på hvilket kostnader som må påregnes.
– Pr. dags dato er 24 av 264, altså omtrent ni prosent, av partnerne i landets fem største advokatfirmaer kvinner. Hvor mange tror du det er om ett år?
Vi får håpe det er adskillig flere. Det er tunge kulturelle faktorer som er bakteppet her. Slikt forandres ikke over natten.
– Hvem er ditt faglige forbilde?
Ketil Lund er en bauta. Meget sterk faglig, engasjerer seg for utsatte grupper og tør å ta upopulære standpunkt. Tre ting vi alle kan tilstrebe.
– Hva var det beste som skjedde på ditt fagfelt i 2018?
Det er vanskelig å si. På flere områder inkludert advokatvirksomhet er det prosesser underveis som kan gi viktig oppdatering av eldre regler.
– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?
Det er viktig å finne arbeidets plass i livet. Det kan fort bli for mye, hvilket man ikke bare kan erkjenne, men også må håndtere. Det skal jeg gjøre.
– Hva er din viktigste juletradisjon?
Jeg har ikke veldig mange faste tradisjoner, god mat og samvær med familien står sentralt. Det har også blitt noen år med VM i hurtigsjakk og lynsjakk i romjula, hvilket er et trivelig, men litt vrient tidspunkt. Jeg tar en god ferie i januar.
– Hvilket julebord var årets høydepunkt?
Det kan ikke rangeres. Julebordet med kolleger på Edderkoppen var veldig hyggelig.
– Hva er din favoritt-julefilm- /serie?
«Tre nøtter til Askepott» er trivelig.
[su_box title="Advokat-jul" box_color="#e14030" title_color="#fffdfd"] I spørsmål og svar-spalten Advokat-jul stiller Advokatbladet profilerte advokater både faglige, og noen uhøytidelige julespørsmål.