Henning Heitmann leder SANDS' faggruppe for arbeidsrett, og er en mye brukt foredragsholder. I tillegg er han Aftenpostens jobbekspert på arbeidslivsjus, og gir ofte faglige kommentarer til arbeidsrettslige spørsmål i andre medier.
- Hvordan har korona-restriksjonene påvirket arbeidshverdagen din?
Annonse
- Det har blitt hjemmekontor det aller meste av tiden, og så ga jeg tre intervjuer i TV2 første uken om endringer i regelverket, så det var jo utfordrende. Samtidig har jeg opplevd en kraftig økning i oppdrag med permitteringer og kostnadsreduksjoner, og klienter som ringte fra time til time, langt mer telefonbasert rådgivning enn normalt. Vi har hyppige møter på teams internt i firmaet, og med klienter, så det er mye mer intensiv bruk av kommunikasjonsteknologi. Jeg har tenkt en del på hvor mye større problemer vi ville fått uten web-løsningene som er tilgjengelig i dag – det er godt dette ikke skjedde for 15 år siden, da ville vi hatt mye større problemer.
Advokat-påske: Henning Heitmann
Tittel og navn på firma: Partner i SANDS
Fagområde: Arbeidsrett
Aktuell: Har flere ganger bidratt som advokat-ekspert på TV2 Nyhetskanalen
- Hvordan trives du med hjemmekontor, og hva er det du eventuelt liker minst?
- For meg fungerer det greit, men jeg har litt ustabil nettløsning på stedet jeg bor og det gir jo noen utfordringer. Jeg savner å ha mer kontakt med kolleger gjennom arbeidsdagene, for vi har mye morsomt i gangene hos oss på vanlige arbeidsdager. Nå er det vanskeligere å skille mellom hjemmetid og kontortid. Det blir lett til at man jobber til alle døgnets tider, og det ikke bra over tid hverken for meg eller for familien.
- Hva blir den største utfordringen for deg og firmaet du jobber i når krisen er over?
- Det er vanskelig å si nå, for vi vet jo lite om hvor lenge dette kommer til å vare og hvilke endringer som egentlig har oppstått når vi kommer dit.
- Tror du at erfaringene advokater gjør seg nå, vil endre måten de jobber på for alltid, eventuelt på hvilken måte?
- Jeg tror nok mange av oss blir bedre på kommunikasjonsteknologi idet vi tvinges til å ta den i bruk i langt større grad enn tidligere. Og så tror jeg det vil bli mindre reisetid til møter som ikke er helt nødvendige i fremtiden. Vi kommer til å vurdere effektivitet i tidsbruk på en annen måte, ettersom vi erfarer at mye mer kan løses med bruk av Skype og lignende løsninger, uten å måtte sitte i samme rom. Jeg tror også at de fleste opplever at videomøter er mer fokuserte enn fysiske møter, det blir mindre digresjoner og small-talk. Samtidig er det også noen nyttige elementer ved fysiske møter vi kan gå glipp av.
- Har du selv lært noe nytt, eller gjort deg erfaringer, som du vil ta med deg videre?
- Ja, dette gir nyttig innblikk i hvordan det er å lede en virksomhet som er fullstendig geografisk spredt, og det er nyttig både for vår interne utvikling og for måten vi bistår ledere i slike bedrifter i fremtiden. Arbeidspsykologien blir jo påvirket av avstand og alene-arbeid, og det å bygge team tross avstand er en nyttig erfaring.
- Hva er din oppfatning av korona-loven eller om noen av de andre forskriftene som er blitt hasteinnført?
- Jeg ser behovet for å handle raskt, og at den ordinære lovgivningsprosessen kan innebære treghet som kan være en stor ulempe for samfunnet i denne situasjonen. Samtidig må jeg også si at selv på områder hvor regjeringen har forskriftshjemmel har det etter min oppfatning gått for sakte med å få vedtatt nytt regelverk. Det er veldig ugreit når vi som advokater skal rådgi bedriftene basert på pressemeldinger om hva regjeringen skal vedta, og deretter kommer ikke vedtakene formelt på plass før etter to uker, og delvis med et annet innhold enn signalisert i forkant.
- Hva mener du om hytteforbudet?
- Jeg syntes først det var dumt, ettersom folk på hytter er med seg selv og familien og det er lettere å holde avstand ute i skog og fjell. Men så ble jeg mer oppmerksom på utfordringene for beredskapen i påskefjellet og at det er mange andre helsemessig relaterte behov som da ville blitt aktualisert i småkommuner, som ville konkurrert om ressursene til Covid 19-behandling. I skitrekkene og på serveringssteder er det også veldig vanskelig å holde tilstrekkelig avstand, tenker jeg.
- Er det noen advokater som har imponert deg spesielt i løpet av denne tiden? I tilfelle hvem?
- Det må være min gode kollega, Nicolai Skridshol. Han står på hodet i granskingsprosesser og skal samtidig bli pappa om kort tid i denne unntakstilstanden.
- Kjenner du til en lokal historie om medmenneskelighet og hjertevarme i koronaens tid, som vi andre kan bli litt glade av å høre om?
- En annen kollega av meg, Lars Berge Andersen, minnet oss alle partnere i SANDS om gateselgerne som lever av =OSLO, og at det med folketomme gater er vanskelig for dem å få solgt det de trenger til livets opphold. De har ikke dagpenger å hente fra NAV når salgs-inntektene forsvinner. Oppfordringen fra Lars var å støtte aksjonen for å hjelpe disse ved å vippse en gave til nr 599295. Lars fikk også Finansavisen til å sende oppfordringen til alle sine følgere. Det tror jeg har ført til en litt bedre hverdag for de svakeste sliterne i samfunnet vårt.
- Påsken ble annerledes i år. Hvordan ble påsken din? - Jeg nøt livet hjemme ved sjøen på Nærsnes sammen med familien, gikk og løpte noen turer på kyststien, og tok ut robåten på sjøen. Og så forsøkte jeg å lære meg noen nye ferdigheter på saxofon, som er til stor glede for meg.