Kunstig intelligens i advokatfirmaene vil bli en «gamechanger de luxe», mener Jan Sandtrø. På skjermen bak er systemet Kira.
DLA Piper: Trener advokat-robot på norsk
DLA Piper «trener» opp advokat-dataprogrammet Kira til å håndtere norske forhold. Programvaren brukes i stor stil i USA og UK, og har allerede håndtert transaksjoner for svimlende én billion kroner.
– Noen sier at de allerede bruker kunstig intelligens. Men det gjør de ikke – den finnes ikke ennå. Vi er på vei dit, men det vi bruker nå, er maskinlæring, sier Jan Sandtrø, teknologiadvokat og partner i DLA Piper.
Det globale advokatfirmaet har tatt i bruk maskinlæring – altså programvare som finner mønstre og bruker dem til å lære gradvis mer og mer – i stor stil. Systemet heter Kira. DLA Piper har brukt Kira på flere titalls store transaksjoner allerede, og varsler teknologisk revolusjon.
Skreddersys på norsk
– I USA og Storbritannia brukes det i stor skala. Vi har brukt det på over førti store transaksjoner foreløpig. Du trener systemet til å identifisere ting, og til å finne avvik. Du kan for eksempel trene systemet til å finne alle «change of control»-bestemmelser som avviker fra en mal. Fra flere hundre tusen sider kan du få ut en rapport på sekunder, forklarer Sandtrø.
Nå er DLA Piper i Norge i gang med å skreddersy, teste og trene Kira for norske forhold. Det krever kunnskap om norsk rett, men også om syntaks (setningsbygning) og lingvistikk (språkvitenskap).
Det er ingen andre som har et tilsvarende system i Norge i dag, selv om noen liker å si det, ifølge Jan Sandtrø.
Det koster, nemlig. DLA Piper vil ikke gå ut med prisen offentlig, men prisen er så høy at Sandtrø mener at ingen norske firmaer ville klart det alene.
Granskning
Samtidig kan Kira brukes til mer enn juss og transaksjoner. Innenfor granskning, for eksempel. Selv har Sandtrø arbeidet med granskningen av Statoil i Libya, en av Norges største granskninger.
– Vi gikk gjennom mange millioner sider med dokumenter manuelt. Dette er typisk noe som kunne ha vært gjort mye mer effektivt med et slikt system, sier han.
– Måten vi jobbet på, med mennesker, er veldig lik den måten vi jobber på med maskiner nå. Du finner strenger og avvik, og du finner faktum i saker. Det er kreativiteten som setter grenser.
I 2015 ble Kira brukt på transaksjoner tilsvarende nesten en billion kroner – 100 milliarder dollar. Teknologien sparte advokatene for mellom tyve og nitti prosent av tiden de ellers ville bruke på å gjennomgå dokumentene. Foreløpig brukes programmet som støtte i tillegg til ordinær gjennomgang, derfor de store forskjellene.
Mindre kjedelig arbeid
Sandtrø frykter ikke for sin egen jobb, eller for advokatyrket generelt.
– En del repeterende og standardisert arbeid vil nok forsvinne. Så vil advokatene jobbe med de finere, vanskeligere spørsmålene. Mer med analysen enn med researchen, sier han.
– Samtidig blir det neppe flere teknologer i advokatfirmaene. Jo mer komplisert teknologien blir, desto enklere blir den å bruke. Men sekretærrollen kommer til å utvikle seg, og det blir flere assistenter, spår Sandtrø.
LES OGSÅ:
Wiersholm-advokat hoppet av advokat-karrieren for å bygge Lawbotics
Sverre Tyrhaug i Thommessen: Klientene vil ha "more for less"
Nicolai Halbo: Skal man la noen andre sitte med eierskapet til noe som blir fantastisk intelligent og smart?
Junioradvokatenes jobb vil bli automatisert
Ravn ACE, Luminance, Kira Sustems, Ross, Neota Logic og blokkjede-teknologi
Norske jusstudenter med chatbot
Produktiviteten til himmels med roboter som aldri er syke eller bakfulle