Mita Chanana Arnet startet i Nordea som advokatfullmektig, fikk bevilling og har blitt der siden.Foto: Thea N. Dahl
Mener kunnskapsmangel truer reelt mangfold i advokatbransjen
– Man vet ikke nok om hva det egentlig innebærer, og at det handler om mye mer enn å ha de «riktige holdningene», mener Mita Chanana Arnet. Ifølge henne er selv kravet om å beherske godt norsk i stillingsutlysninger ekskluderende.
– Min oppfatning er at de fleste bransjer og bedrifter tror at de er veldig gode på mangfold. At hos dem er det rom for alle, men jeg vil si at veldig mange har veldig mye å jobbe med. Det er vel den største aha-opplevelsen jeg har hatt.
Det sier Mita Chanana Arnet, Nordea-advokat og medlem av Advokatforeningens mangfoldsutvalg. Hun mener kunnskapsmangel er en av de største truslene mot reelt mangfold i advokatbransjen.
Annonse
Mita Chanana Arnet (43)
Opprinnelig fra: Født i India, oppvokst i Nittedal og bor i Bærum
Fagområde: Bank og finans
Arbeidsplass: Group legal, Nordea
Antall timer på jobb i uken: Alt mulig, typisk kanskje rundt 40
Antall saker i retten siste år: 0
Champagne eller øl? Vin, svarer jeg
– Man vet ikke nok om hva det egentlig innebærer, og at det handler om mye mer enn å ha de «riktige holdningene». Det handler om å legge til rette for den enkelte, praten rundt lunsjbordet, hvilke aktiviteter man tar initiativ til og så videre, fortsetter hun.
– Og stillingsutlysningene! Jeg har snakket med advokater som ønsker å jobbe i Norge, men som ofte møter en barriere i at annonsene søker etter mennesker som behersker norsk. I mange virksomheter er det egentlig ikke en nødvendighet, og man kan klare seg fint med engelsk. Språkkravet blir ekskluderende.
Samtidig er det bra at det nå rører seg en bevissthet rundt temaet som man ikke har hatt tidligere, understreker Arnet.
– Jeg beundrer unge krefter i organisasjoner som Mino.Jur, Equality Check og Big Enough Global som faktisk har gjort noe håndfast med mangfoldsutfordringene.
– På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig? – Innenfor miljø og sosial bærekraft skjer det store endringer nå, eksempelvis med åpenhetsloven, men disse endringene må skje fortest mulig om man skal nå de målene man har satt seg internasjonalt.
– Hva brenner du for, rent faglig? – ESG, altså environmental, social and governance. Det er det som i stor grad gjennomsyrer det bankene driver med om dagen. Det vi finansierer skal være transparent, man skal se hvor mye av det som er grønt og bærekraftig, og bankene er en viktig brikke for å styre kapitalen mot det grønne skiftet.
– Hvem er ditt faglige forbilde? – Alle professorer som faktisk tar seg tid til å snakke med studenter. De beundrer og berømmer jeg. Det er så mye mer engasjerende å være jusstudent når man har professorer som er delaktige i studenttilværelsen. Det er også viktig for nærheten til faget, tror jeg.
– Ditt beste tips til en ung jusstudent som ønsker å bli advokat? – Advokatbransjen er bred, og det er plass til mange mennesker og mange fagdisipliner. Kjør på, man kan alltid skifte fagområde hvis man bommer litt.
– Er det noe du skulle ønske at du hadde gjort annerledes i løpet av karrieren? – Jeg ville tenkt annerledes. Jeg ville ikke vært så redd for å gjøre feil, men heller tenkt at det er helt greit. En god utvikling er avhengig av litt feil på veien.
Favoritter
Advokat-kjendis: Farid Boras. Han er hyggelig og interessant, og det er skikkelig kult at han tok jussen i godt voksen alder.
Bok: Det var en øyeåpner å lese «Lean in» av Sheryl Sandberg. Da ble jeg virkelig bevisst de store forskjellene mellom menn og kvinner i arbeidslivet.
TV-serie: Jeg likte godt serien «Rus» med Leo Ajkic som jeg så med barna. Den var veldig informativ og ikke dømmende.
Podkast: «Inkludert» med Mangfoldsutvalget
Artist: Internasjonalt må jeg svare Adele, men lokalt blir det Dagny
Sommerlåt: Det siste som har kommet fra Karpe Diem er kjempebra
– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere? – Vi hadde en gang er rettssak med et krav mot en mann som nektet å betale en kredittkortregning fra et besøk på en strippeklubb. Det ble en ganske morsom rettssak med spennende vitner fra strippeklubben. Mannen mente kortet ikke hadde blitt brukt der, så han nektet å betale regningen.
– Hvis du skulle valgt et annet yrke enn advokat, hva ville du blitt? – Jeg ville gjort noe hvor jeg kunne vært veldig mye ute i all slags vær. Kanskje skiguide? Da måtte jeg ha jobbet med meg selv, for jeg er ganske dårlig på ski.
– Vil arbeidshverdagen din være forandret om fem år? På hvilken måte, i så fall? – Min organisasjon endrer seg drastisk på kort tid, så når jeg ser tilbake på mine år i Nordea, kjenner jeg den ikke igjen. Jeg vet at strukturer, grupper og områder vil endre seg. Det er spennende å jobbe i en såpass dynamisk virksomhet som hele tiden må omstille seg etter markedet og gjeldende regler.
– Hvem fortjener en ufrivillig dukkert? – Det kommer nok litt an på dagsformen, men Putin, Taliban og Trump har selvsagt fast plass på den listen. Og et visst nasjonalt klimafornektende parti.
– Hva får deg til å le? – Morsomheter fra de tre barna mine. De er elleve, ni og fire år.
– Hvor går årets sommerferie? – Vi skal til Maldivene i to uker, så blir det en tur til Hafjell i august dersom den nye hytta blir ferdig. Der skal jeg øve på å bli skiguide.