ADVOKAT-SOMMER

Tonje Skjelbostad.

Nå har hun startet en seiglivet mangfoldsrevolusjon

I snart fire år har fanebæreren Tonje Skjelbostad ledet advokatkonsernet Alt Legalt. Målet er å bli en av landets mest mangfoldige advokatvirksomheter. En av de første prioriteringene er å få flere menn inn og snittalderen opp.

Publisert Sist oppdatert

Følger du Tonje Skjelbostad på LinkedIn? Da har du kanskje fått med deg at hun er engasjert. Veldig engasjert. I mangfold, likestilling, basic bitches og landslova – for å nevne noe. En meningsmisjonær har hun alltid vært, mener hun selv, særlig i arbeidslivet.

Tonje Skjelbostad (41)

Bosted: På Røa i Oslo

Tittel og arbeidssted: Konsernsjef, Alt Legalt

Opprinnelig fra: Innfjorden i Romsdalen

Fagområde: Markedsføringsrett

– Det gjør kanskje at Alt Legalt har vanskeligere for å rekruttere menn. Jeg vet ikke. You can’t please them all, slår Skjelbostad fast.

I advokatkonsernet, hvor hun har vært sjef i snart fire år, er det nemlig overvekt av kvinner og generelt relativt unge medarbeidere.

– Min første voksenjobb var i Forbrukerombudet hvor Bjørn Erik Thon den gang var sjef. En del av jobben der var å være engasjert og snakke på vegne av forbrukerinteressene. Jeg fikk masse medie- og kommunikasjonstrening gjennom den jobben. Å snakke på vegne av forbrukerne, er en ekstremt privilegert medieposisjon. Det er sjeldent noen er ute etter å ta deg. Den erfaringen gjorde nok at jeg lærte at det bare er å engasjere seg i advokatverdenen også, forteller Skjelbostad.

– Noe av det første jeg så da jeg kom hit, var at det var få damer som snakket høyt om sine meninger, resultater og generelt sjeldnere blir fremstilt som «eksperter». Slik er det ennå, men det gjelder ikke bare i advokatbransjen. Se bare i Dagens Næringsliv, Kapital eller Finansavisen. Det handler ikke om at damer er mindre flinke, men det virker til at mange er mer reserverte, eller kanskje de blir sjeldnere spurt? Jeg kunne ønske meg flere. Ikke fordi de er damer nødvendigvis, men fordi det sannsynligvis vil komme flere perspektiver ut av det.

Blir ikke søvnløs som leder

Romsdalingens hovedjobb er å drifte en mellomstor advokatvirksomhet. Det er også det hun er mest opptatt av å snakke om. Alt Legalt er et konsern bestående av advokatselskapene Legalis, Legal24 og Legal24 AB, i tillegg til driftsselskapene Legal Services og Legal IT. Totalt snakker vi nær 75 ansatte i Norge og Sverige.

Nylig lanserte Alt Legalt sin aller første mangfoldsstrategi. Skjelbostad kaller den en «langsom revolusjon» hvor målet er å bli blant Norges tre mest mangfoldige advokatvirksomheter, i tillegg til å bli anerkjent som et advokatfirma som prioriterer mangfoldsarbeid.

– Å være leder er et ansvar jeg tar på stort alvor, men jeg er ikke en person som blir søvnløs av det. Jeg har mange flinke folk og er opptatt av system og kontroll. Jeg er veldig bevisst på at man aldri blir «ferdig» med internkontroll for eksempel, men man må ha kontinuerlig fokus på det og fordele ansvarsområder. I tillegg har jeg en veldig god CFO og administrasjonssjef som jeg ikke får skrytt nok av.

Likestillings- og diskrimineringsombud, Bjørn Erik Thon, sammen med Tonje Skjelbostad da Alt Legalt lanserte sin mangfoldsstrategi.

Grunntanken i Legalis og Legal24, konsernet to advokatselskaper, er å gi god advokatbistand til fornuftig pris.

– At flere skal ha råd til å gå til advokat sitter i ryggmargen. Det betyr blant annet å utnytte den teknologiske utviklingen til å lage nye tjenester, som vi har gjort med Advokatchatten, timebooking og nå LegalAI for å effektivisere advokatenes arbeid og få ned tidsbruken for at det skal komme sluttbrukeren til gode. Og så må vi prøve å tilpasse oss en ny generasjon jurister og advokater som har helt andre forventinger enn det jeg, for eksempel, hadde da jeg startet i arbeidslivet.

– Hadde jeg hatt svaret på hvordan man holder seg attraktiv som arbeidsgiver både for nye og eldre generasjoner, hadde vi sannsynligvis både hatt flere menn her og flere ansatte over femti år. Det er en del av det vi skal jobbe bevisst med fremover. Det som blir viktig å få frem, er jo hvor utrolig faglig variert arbeidsplass dette er. Det er masse kul juss, masse prosess og prosedyre for dem som liker det. Man kan jobbe med store saker i team og mindre saker hvor man server klienten direkte. Det er viktig å synliggjøre bredden både i jussen vi jobber med og i klientmassen. Work life balance er vi også gode på.

Skjelbostad er fra Innfjorden, en bygd rett utenfor Åndalsnes i Rauma kommune.

Utfordrende verdensbilde

Ifølge Skjelbostad, er det et urolig verdenssamfunn som byr på de største utfordringene for drift av advokatvirksomhet akkurat nå.

– Hvordan ytre forhold vil påvirke vår drift er litt uklart. Vi har ikke store internasjonale klienter og transaksjoner, og sånn sett har vi ikke blitt påvirket av krigen i Ukraina eller Gaza-konflikten direkte, men det gjør noe med hele verdens økonomiske bilde som gjør at folk får og føler de får dårligere råd. Det har påvirkning på rentene, lønnsutvikling og alt henger sammen med alt, og betalingsevnen har gått ned. Særlig blant våre privatklienter. Det er en utfordring.

I tillegg viser hun til Bull Årstad-saken, økt fokus på anti-hvitvasking og økonomisk kriminalitet.

– Det er viktig at advokatselskaper blir ettergått, og at man har gode rutiner og oppdaterte interne risikovurderinger slik at man selv er klar over og adresserer sine risikoer, men det er også viktig at man ikke havner helt over i den andre grøfta igjen.

Dypt provosert over motpartens oppførsel

– På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?
– Institusjonen Forliksrådet. Mine advokater har gjennomgående altfor varierende erfaringer med de vurderingene som blir gjort der. Det er ofte prosessdrivende fordi mange stiller med advokater, selv om det egentlig ikke er hensikten. Det oppleves ofte tilfeldig hvilket utfall sakene får, jussen oppleves å bli tillagt mindre vekt og det føles ikke alltid som at det er en forsvarlig og lik behandling.

Favoritter akkurat nå

Bok: «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting

TV-serie: Bridgerton

Podkast: The rest is politics

Sommerlåt: Can´t stop the feeling (Justin Timberlake)

Sommerdrikk: Brooklyn Lager

– Hva er de største utfordringene på ditt fagområde?
– Jeg arbeider mest med ledelse, administrasjon, markedsføring og kommunikasjon. Stadig nye og strengere krav til compliance, oppfølging av prosesser og medarbeidere, økte rettigheter på forbrukersiden og så videre - det er utfordrende. Det er ikke dumt nødvendigvis, men det er mye og det øker stadig og det krever mye tid og ressurser. Vi ser at det blir brukt mye ledelseskapasitet på den type oppfølging. Det er riktig og viktig, men det tar tid.

– Hvem er ditt faglige forbilde?
– Gry Nergård. Hun er en veldig nøyaktig, flink og presis jurist. Jeg fikk alltid gode tilbakemeldinger av henne da jeg jobbet i Forbrukerombudet. Hun var opptatt av jussen, detaljer, språk, struktur, form, hva man skulle formidle og hvem som var mottaker. Det lærte jeg mye av

– Hvilken sak så langt i karrieren har gjort sterkest inntrykk på deg?
– Det er en sak som gikk for ikke så lenge siden, hvor en av mine fullmektiger var i retten og møtte en advokat som hadde en helt forferdelig oppførsel både overfor motpart og retten. Både i skriftlig og muntlig fremføring. Det var helt uforståelig, både at det går an i det hele tatt, og hva som var selve poenget med oppførselen. Det var dypt provoserende.

JA eller NEI til...

Å forby ordet «jusen» med én s: Nei

Shorts på kontoret: Ja

Cellekontor: Nei

Rettssakseksamen: Nei

Eksterne eiere: Ja

– Misforståelse at alle advokater går i retten

– Har du arbeidet pro bono i år?
– Ja. Blant annet stod jeg på stand i Pride Park hvor jeg svarte på juridiske spørsmål på vegne av Rettssenteret. Tradisjonen tro.

– Hva er den største misforståelsen om advokatbransjen?
– At alle advokater går i retten.

– Hva er det viktigste å kunne i din jobb?
– Det er viktigst å ha god oversikt i selskapet, være tålmodig, ha ro og være flink til å delegere og å stole på at folk gjør en god jobb når de får ansvar.

– Har du en guilty pleasure?
– Jeg elsker å sitte på pub, lese bok og drikke øl.

– Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?
– Vinner Donald Trump det amerikanske valget? Svar: Nei. Takk og lov.

– Hvor gikk årets sommerferie?
– Italia og mitt elskede Romsdalen.

Powered by Labrador CMS