ADVOKAT-SOMMER

- Det ligger mange administrative utfordringer i å drifte et statlig forvaltningsorgan med få ansatte uten egne fagavdelinger, sier Dag Eriksen. Her med sine to barn.

- En misforståelse at advokatenes taushetsplikt er under press

Direktør i Tilsynsrådet, Dag Eriksen, har viet store deler av sommeren til Bull Årstad-saken. Samtidig jobbes det hardt for å avdekke straffbare forhold i andre firmaer. 

Publisert Sist oppdatert

Tidlig i juni i år slo det ned en bombe i advokatbransjen. I en årrekke har en advokat i firmaet Bull Årstad tilbudt rogalendinger å låne ut penger til svært høy rente, med advokatfirmaet som garantist for tilbakebetalingen. Det har vist seg at det ikke fantes reelle låntagere. Garantiene var falske.

JA eller NEI til...

Å forby ordet «jusen» med én s: JA

Shorts på kontoret: JA

Cellekontor: JA

Rettssakseksamen : JA

Eksterne eiere i advokatfirmaene: NEI

Siden nyheten sprakk, har de samlede kravene mot dødsboet etter advokaten vokst til over 700 millioner kroner, fremsatt av over 70 kreditorer.

En aktør som plutselig fikk veldig mye å gjøre i sommer, var Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.

- Arbeidet har vært intenst, spennende og lærerikt. Vi forstår at mye står på spill for mange ulike aktører. Vår oppgave er primært å ivareta klientenes interesser i denne saken, og en måte å gjøre det på er å få klarlagt hva som har skjedd, sier Tilsynsrådets direktør, Dag Eriksen.

- Mange visste noe

Det som har sjokkert direktøren mest, er sakens omfang.

- «Lånevirksomheten» har pågått over veldig lang tid og det er veldig mange aktører som visste noe.

- Heldigvis bistås vi av dyktige folk både fra EY og vår forvalter i saken, advokat Audun Lillestølen. Vi har et godt og løpende samarbeid med bostyrer, Finanstilsynet og Økokrim, sier han.

- For oss vil det fremover bli naturlig å undersøke nærmere hvordan dette kunne skje, og hva som eventuelt kan bidra til at det blir vanskeligere å gjennomføre noe tilsvarende i fremtiden.

- Indikasjoner på straffbare forhold

Dag Eriksen (55)

Bosted: Fredrikstad

Tittel og arbeidssted: Direktør, Oslo

Opprinnelig fra: Sarpsborg

Fagområde: Advokatrett, forvaltningsrett mv.

Tilsynet med Bull Årstad er likevel langt fra det eneste som opptar rådet.

- Vi har mange pågående tilsyn. Tilsynsbesøkene omfatter advokatfirmaer i ulike størrelser og kategorier. Noen er ordinære, regelmessige tilsyn, mens andre skyldes konkret mistanke om ulovlige forhold. Dette handler om alt fra overtredelse av bokførings- og regnskapsregelverk til hvitvasking og underslag.

- Jeg kan også bekrefte at vi har indikasjoner på straffbare forhold, også hos enkelte større advokatfirmaer.

- Hva har dere fått indikert?

 - Fellesnevneren er misbruk av klientbankkonto, uten at jeg ønsker å utdype dette nærmere av hensyn til den pågående saksbehandlingen. 

Selv om saksmengden for øyeblikket er stor, synes Eriksen arbeidet er givende.

- Særlig når vi ser at vårt arbeid gjør en forskjell. Det kan være å avdekke og stoppe advokater som tilrettelegger for økonomisk kriminalitet eller vår bistand til enkeltklienter som har vært utsatt for urett. Og så er det jo alltid hyggelig å bistå advokater med rådgivning.

- Må kunne litt om mye

55-åringen startet sin juskarriere i Tilsynsrådet som relativt nyutdannet, etter et kort opphold i politiet. Stillingen som midlertidig direktør har han hatt i to omganger etter hverandre.

- Jeg trives godt med de utfordringene tilsyn med advokatene gir meg. Det mest utfordrende er alle de forskjellige typer rettslige problemstillinger vi møter og må ta stilling til hver dag. Det handler ikke bare om advokatregelverket, men om svært mange og svært ulike rettsområder.

FAVORITTER

Bok: Winston Churchills, Den annen verdenskrig, 12 bind.

TV-serie: Forræder

Podkast: Henrettelsespodden

Sommerlåt: Idas sommervise

Sommerdrikk: Rosevin og pils

- I tillegg er det også administrative utfordringer å drifte et statlig forvaltningsorgan med få ansatte uten egne fagavdelinger. Som direktør i Tilsynsrådet må man kunne mye om noe, og ikke minst også litt om mye.

Når advokatloven trer i kraft, vil leder av sekretariatet være en åremålsstilling.

- Hvilken rolle jeg vil ha når loven omsider trer i kraft vil bare fremtiden vise, men jeg blir nok i Advokattilsynet, sier Eriksen.

- På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

- Hvitvaskingslovens anvendelsesområde for advokater, § 4 annet ledd bokstav c, er ikke spesielt klart utformet. Det hender jeg tar meg selv i å ønske at akkurat den bestemmelsen var klarere formulert.

- Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

- Advokatenes taushetsplikt og advokatbransjens risikoforståelse knyttet til deres egen virksomhet.

- Hvem er ditt faglige forbilde, og hvorfor? 

- Dyktige advokater hos Regjeringsadvokaten som jeg igjennom årene har vært så heldig å treffe. Uredde, faglig sterke advokater med et høyt presisjonsnivå.

-  Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

- Det er store mangler når det gjelder kvaliteten på virksomhetenes overordnede risikovurderinger, sier Eriksen.

- Det må nok være det som omtales som advokatskandalen i Rogaland.

- Hva er den største misforståelsen om advokatbransjen?

- At advokatenes taushetsplikt er under press. Den har i realiteten fått utvidet sitt virkeområde under hele min yrkeskarriere.

- Hva er det viktigste å kunne i din jobb?

- Evnen til å kunne ta raske avgjørelser og å kunne stole på at mine medarbeideres faglige vurderinger er gode nok. 

- Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

- Er det på tide med en debatt om behovet for å la klientnavn og pengeoverføringer være omfattet av advokaters strenge taushetsplikt?

- Hva er din guilty pleasure? 

- Snus og et nerdete behov for informasjon om hendelser som opptar meg. Nå senest krigen i Ukraina.

- Hvor går årets sommerferie? 

- Når man bor ved sjøen i en av Norges flotteste feriebyer – Fredrikstad - blir mye av tiden brukt der. Ellers blir det en rundtur i Telemark.

 

Powered by Labrador CMS