ADVOKAT-SOMMER

Iselin Nybø har kommet godt i gang hos Schjødt.

- Det er ikke så mange advokater som selv har stått i en krise som leder

- Våre klienter skal ikke se på regningene fra oss som en utgift, men snarere som en del av verdiskapningen, sier Iselin Nybø, partner i Schjødt og tidligere topp-politiker. At hun som statsråd måtte håndtere store kriser har gjort henne til en bedre advokat, mener hun.

Publisert Sist oppdatert

Som næringsminister i Solberg-regjeringen måtte hun håndtere pandemi, nedstengninger og krisepakker: Iselin Nybø er prakteksempelet på at juss og politikk henger tett sammen.

Bladet Kapital kåret henne til Norges sjuende mektigste kvinne i 2020. Nybø «ble kastet til ulvene mer eller mindre umiddelbart» etter at hun ble næringsminister, og «har stor makt over forutsetningen for det norske næringslivet under koronakrisen», skrev Kapital.

Før hun ble næringsminister, var Nybø forsknings- og høyere utdanningsminister fra 2018 til 2020. Hun var stortingsrepresentant for Venstre fra 2014 til 2017, og fortsatt er hun medlem av Venstres sentralstyre. Men nå er Nybø tilbake i advokatbransjen, denne gang som partner i Schjødt.

Pendler Oslo - Stavanger

I Norges minste landfaste kommune, på nordspissen av Jæren nordvest for Stavanger, ligger jordbrukskommunen Randaberg. Her er Iselin Nybø født og oppvokst. Et kvarters kjøretid unna ligger Schjødts Stavanger-kontor, der Nybø jobber til daglig. Et par dager i uken er hun innom advokatfirmaets Oslo-kontor, og det er her vi møter henne her for en prat.

Det er bare gått et par måneder siden hun tiltrådte som partner i Schjødt.

Iselin Nybø (41)

Opprinnelig fra: Randaberg

Fagområde: Kommer til å ha en bred portefølje, især problemstillinger knytet til selskapsrett og avtalerett.

Antall timer på jobb i uken: Så mange jeg kan

Champagne eller øl? Avholds

—Jeg føler at jeg har kommet godt i gang. Det tar tid å få på plass alt mulig av formaliteter når du begynner på et nytt sted, og det er jo en stund siden jeg jobbet som advokat. Men jeg er absolutt fornøyd med de første månedene her, forteller hun.

—Jeg må si at det var et modig grep av Schjødt å tilsette både Monica Mæland og meg selv. Dette viser at de er nytenkende og innovative, og at de ser på advokatrollen i et bredere perspektiv.

Manglet ikke jobbtilbud

Det er nesten gått et desennium siden Nybø sist arbeidet som advokat. Den gang var hun tilknyttet Simonsen Vogt Wiig. Gjennom tilnærmet hele perioden i politikken har hun vært i permisjon hos advokatfirmaet.

—Jeg fikk først permisjon i 2013, da jeg ble valgt inn som stortingsrepresentant. I januar 2018 startet jeg igjen i Simonsen Vogt Wiig, men fikk etter kort tid tilbud om statsrådspost som forskning- og høyere utdanningsminister, også næringsminister. Simonsen Vogt Wiig har vært en fantastisk arbeidsgiver, og jeg er svært takknemlig for at de har latt meg holde på med politikk mens jeg jobbet der.

Nybø forteller at Simonsen Vogt Wiig var ett av flere valgmuligheter når hun på ny så til advokatbransjen.

—Min tidligere arbeidsgiver var absolutt et alternativ. Jeg fikk også tilbud utenfor advokatbransjen. Men hos Schjødt kunne jeg bruke kompetansen min på en annen måte; på en måte jeg tror passer meg bedre akkurat nå. Med tilbudet fra Schjødt fikk jeg også muligheten til å sitte på Stavanger-kontoret til daglig, og det var viktig for meg, sier hun.

Selv om det er gått lang tid siden sist Nybø jobbet på et advokatkontor, er hun usikker på om bransjen har forandret seg i særlig grad.

-Det er ingen tvil om at advokatbransjen er konservativ. Selv om verden går videre, og det skjer visse forandringer her og der, er det unektelig mye gjenkjennelig, sier hun.

Satt et halvt år i karantene

Allerede i november i fjor ble det kjent at Nybø skulle bli advokat og partner i Schjødt. Noen rask tiltredelse ble det likevel ikke tale om, ettersom Karantenenemnda ila henne seks måneders karantene.

Karantenetiden gjaldt fra Nybøs fratreden den 14. oktober i fjor til og med den 14. april i år. I tillegg ble hun ilagt seks måneders saksforbud. Dette forbudet begynte å løpe ved utløpet av karantenetiden, og vil vare frem til 14. oktober 2022.

Selv mener Nybø karantenetiden er altfor lang.

- Jeg har store problemer med å forstå hvorfor det var nødvendig med seks måneders karantene. Tatt formålet med reglene i betraktning, så ser jeg ikke hvorfor det var nødvendig med en så lang karanteneperiode all den tid hele regjeringen gikk av og det ble et nytt politisk flertall etter valget, sier hun.

-Jeg hadde så mye fritid at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Det er altfor lenge å gå et halvt år uvirksom. Hele perioden satt jeg og ivret etter å komme tilbake i jobb. Januar må ha vært den verste måneden; da så jeg virkelig hvor viktig jobb er for meg, forteller hun.

Har blitt del av Schjødts handel- og industrigruppe

Iselin Nybø på ferie.

Hos Schjødt har Nybø en noe ukonvensjonell advokatrolle.

—Jeg har en bred rolle som partner i Schjødt. Jeg er tilknyttet industrigruppen, og her får jeg muligheten til å samhandle juridisk og strategisk med flere klienter og aktører, både nasjonalt og internasjonalt. Jeg fortsetter å jobbe med og for næringslivet, forteller hun.

Mener at tiden i politikken har gjort henne til en bedre advokat

— Det første smittetilfellet av Covid-19 ble påvist i Norge den 26. februar. Da satt jeg som næringsminister. Selv er jeg ikke i tvil om at håndteringen av pandemien er det viktigste jeg har vært med på. Jeg hadde en enorm jobb foran meg. Det var en ekstrem fase, og jeg visste at jeg kom til å begå feil underveis. Men når du er i øyeblikket, må du bare fatte en beslutning på stedet med den kunnskapen du har. Akkurat dette har jeg lært ekstremt mye av, forteller hun.

— Det er mange advokater som må bistå klienter som står i en krise. Men det er ikke så mange advokater som selv har stått i en krise som leder. Selv var jeg var med på å innføre de strengeste tiltakene vi har hatt i fredstid: Vi stengte skoler og barnehager, virksomheter gikk til grunne og folk døde på landets sykehus uten å ha sine nærmeste rundt seg. Det å stå i en lederrolle og fatte så vanskelige beslutninger i en slik krise, det å erfare dette; det gjør meg til en bedre advokat, sier hun.

Det er advokatrollen som er i fokus hos Nybø nå. Men hun lukker ikke dørene helt for å vende tilbake som heltidspolitiker.

— Jeg tenker at jeg har fått lov til å gjøre det jeg bare kunne drømme om å få gjøre innenfor politikken. Jeg har vært stortingsrepresentant, hatt flere ministerroller og vært visestatsminister. Jeg føler meg veldig privilegert og heldig. Nå er tiden inne for at noen nye og fremadstormende får muligheten til å prøve seg og bruke sitt engasjement. Jeg har fått en ny og spennende jobb, og jeg skal bruke all min kapasitet her. Hundre prosent av mitt fokus er rettet mot Schjødt. Men du skal aldri si aldri, smiler hun lurt.

Nybøs familie ferierer hvert år i Lødingen i Nordland.

-Timeprisene reguleres av tilbud og etterspørsel

I 2021 omsatte Schjødt for 1.569.000.000 kroner, noe som var en økning på 12,4 prosent fra året før. Hos de største advokatfirmaene i landet har timeprisen passert seks tusen kroner med god margin, og det er mange som mener at prisutviklingen er ødeleggende. Nybø peker på at prisene er et resultat av fri prisdannelse.

— Også innenfor advokatbransjen er det markedet som avgjør prisene. Våre klienter er villige til å betale for våre tjenester, og grunnene til dette er mange. Et eksempel er høyt etterspurt spisskompetanse.

Nybø mener advokatutgifter må ses på som en del av verdiskapningen.

— Våre klienter skal ikke se på regningene fra oss som en utgift, men snarere som et bidrag til verdiskapningen. Klientene våre skal sitte igjen med, og sitter som oftest igjen med, en følelse av at de har fått det de har betalt for, sier hun.

— På hvilket område mener du da at rettstilstanden bør endres fortest mulig?
— Det er en tragedie at vi ikke fikk en rusreform. Rett og slett en tragedie. Domstolene har gjort så godt de har kunnet foreløpig, men det er klart at Stortinget må gjøre noe med det.

Favoritter

Advokat-kjendis: Else Bugge Fougner

Bok: Hekneveven av Lars Mytting

Matrett: Komle

TV-serie: The West Wing

Podcast: Aftenpodden

Artist: Bruce Springsteen

Sommerlåt: Sommertidar av Gyllene Tider

— Hva brenner du for, rent faglig?
— Jeg valgte å gå til Schjødt fordi jeg ikke følte meg ferdig med næringslivet. Jeg vil skape verdier. Verdiskapning er grunnlaget for velferdssamfunnet. Det er verdiskapningen som sikrer det samfunnet vi har i dag, og det er den samme verdiskapningen som legger grunnlaget for fremtidens samfunn. Det å være med å skape verdier, det brenner jeg for.

— Ditt hotteste tips til en ung jusstudent som ønsker å bli advokat?
— Det er én ting som gjelder, og det er å jobbe hardt. Jobber du hardt, kan du få til det du vil.

- Kunnskap er svaret

— Er det noe du skulle ønske at du hadde gjort annerledes i løpet av karrieren?
— Nei, så langt må jeg si meg fornøyd med de valgene jeg har tatt. Jeg er 41 år og føler at jeg har oppnådd mye på relativt kort tid.

— Hva har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?
— Det må være pandemihåndteringen. Den fortvilelsen mange kjente på da, gjorde skikkelig inntrykk. Det skal det også gjøre; man kan ikke være uberørt av de beslutninger man fatter.

På plassen utenfor Schjødts kontorer i Vika.

— Hvis du skulle valgt et annet yrke enn advokat og politiker, hva ville du blitt?Da ville jeg ha blitt rektor. Uansett hva spørsmålet er, så er kunnskap svaret. Å sørge for at den oppvoksende generasjonen får kunnskap er helt avgjørende, slik at hver enkelt skal kunne lage sitt eget gode liv. Det er en av de viktigste oppgavene i verden å jobbe i skolen.

Vil arbeidshverdagen din være forandret om fem år? På hvilken måte, i så fall?
—Fem år er ikke særlig lang tid, men jeg regner med at min arbeidshverdag vil bli mer fastsatt. Om fem år må det gå så det suser her i Schjødt; da skal jeg være skikkelig etablert.

— Hvem fortjener en ufrivillig dukkert?
— Ola Borten Moe, fordi han skaper usikkerhet rundt Vikingtidsmuseet. Det synes jeg ikke noe om. Vikingskipene er en helt unik del av så vel norsk som europeisk kulturarv, og det er derfor vårt ansvar å bevare disse helt fantastiske skipene.

— Hva får deg til å le?
— Alt mulig; det skal ikke mye til, ler hun.

— Hvor går årets sommerferie?
— Den går til Offersøy i Lødingen i Nordland med familien. Vi har en hytte der som vi arvet etter moren til samboeren min. Jeg ser virkelig frem til dette. I fjor hadde vi én dag med sol. Jeg håper på minst to dager i år.

Powered by Labrador CMS