ADVOKAT-SOMMER

Ristvedt er en lidenskapelig bilentusiast, og er fascinert av både USA og Italia. I 2002 fikk han møterett for Høyesterett.

- I Schjødt snakker vi ofte om at det ikke nytter å trene to ganger i uken om man vil til Premier League

At en eller annen kan ha hatt en negativ opplevelse i Schjødt, som hos de fleste andre, vil ikke Per Ristvedt utelukke. Selv gleder han seg over hver eneste dag i firmaet. I over tretti år har han tjent klienten.

Publisert Sist oppdatert

«Det er det nærmeste man kan komme en konsentrasjonsleir i advokatbransjen». 

Slik ble Schjødt beskrevet av en anonym advokat i DNs artikkel «Prestasjonsjag, utfrysning og et hemmelig poengsystem», publisert tidligere i år. Her ble søkelyset satt på hvordan tidligere managing partner, Erling Ueland, har bygget opp advokatfirmaet til å bli Norges største og mest lukrative av sitt slag.

- Schjødt er et flott firma. Jeg gjelder meg til hver dag på jobb, og blir her til jeg gir meg som advokat. 

Per Ristvedt (59)

Bosted: Nesøya

Tittel: Partner/advokat

Opprinnelig fra: Tønsberg

Fagområde: Tvisteløsning

Slik beskriver partner Per Ristvedt (59) sin hverdag i firmaet. Vinterens utbretting av det indre livet i Schjødt ser han tilbake på som «svært lite balansert». 

- Det er sikkert enkelte som kan ha hatt en eller annen negativ opplevelse i Schjødt. 

- Men i absolutt alle bedrifter finner du mennesker som mener å ha hatt en eller annen negative opplevelser. På generelt grunnlag kan jeg si at det var veldig mye i vinterens artikkel jeg ikke kjente meg igjen i. 

Kultur for å prestere

Ristvedt forteller at de i Schjødt har forsøkt å skape en prestasjonskultur.

- Og det har vi klart.

- En stor del av dem som velger å jobbe hos oss, tiltrekkes av nettopp denne kulturen. De tiltrekkes av at vi er uredde som firma. 

Svært flinke mennesker som kollektivt har dedikert seg til å arbeide hardt for å bistå sine klienter på en best mulig måte, er en god beskrivelse av arbeidsstyrken, mener partneren. 

- Hos oss jobber det meget flinke jurister med betydelig «drive».

- Det handler om å forsøke å bli en best mulig advokat. I Schjødt snakker vi ofte om at det ikke nytter å trene to ganger i uken om man vil spille i Premier League. Man må stå på for klienten og arbeide jevnt og trutt over tid.

Ristvedt fullførte jusstudiet ved UiO på bare fire år, og har også utdannelse fra blant annet Harvard.

Syv milliarder kroner

Klientene har iallfall satt pris på de tjenestene som er blitt levert. Dette gjenspeiles blant annet i at Schjødt har hatt et overskudd på om lag syv milliarder kroner de siste ti årene. Selskapet har i løpet av dette tiåret sysselsatt hundrevis av mennesker, og fordelt dem over fire ulike land.

- Det er mange årsaker til denne fantastiske utviklingen, som vi i Schjødt er stolte av. Foruten det betydelige fokuset på klientens interesser, er god saksfordeling og kontroll på kostnader to sentrale stikkord, sier partneren. 

Omsetningen til Schjødt endte på 1910 millioner kroner i 2023, noe som var en økning på cirka tre prosent sammenlignet med året før. Men resultatet gikk ned. Dette ble redusert med omtrent fire prosent.

Da tallene ble presentert tidligere i år, stilte presseansvarlig partner, Ristvedt, opp for å kommentere. Da viste han blant annet til at «negativ omtale i deler av pressen nok har hatt en viss effekt». 

JA eller NEI til...

Å forby ordet «jusen» med én s: JA

Shorts på kontoret: NEI

Cellekontor: JA

Rettssakseksamen: JA

Eksterne eiere i advokatfirmaene: NEI

- Bør holde seg i bakgrunnen

Tradisjonelt har advokatfirmaet, herunder partnerne og advokatene, vært sky pressen. Det holdes en lav profil. Ett av utallige eksempler på det, var firmaets lansering av nettopp ny profil i fjor:

«Vi er glade for å kunngjøre vårt nye nettsted og visuelle profil. Vår forrige profil har tjent oss godt i over et tiår, der firmaet har endret seg betydelig. I tråd med vårt DNA er vår nye logo og profil nedtonet. Enkelhet er nøkkelordet.», skrev firmaet i en pressemelding. 

- Forretningsadvokater bør normalt holde seg i bakgrunnen. Så enkelt er det, sier Ristvedt. 

 På tross av den negative medieomtalen og det noe reduserte resultat i 2023, var Ristvedt likevel tilfreds med tallene sett under ett.

Regnskapsåret for 2024 ser han enda lysere på.  

-Man vet aldri, men vi har gjort det bra så langt i 2024. 

- Erfaring viser dessuten at de ulike firmaene har perioder hvor de opplever større vekst enn andre. Tiden vil vise hvordan dette blir i årene som kommer.

- Fordi jeg ble spurt av ledelsen. Dessuten synes jeg det er en tillitserklæring å få representere firmaet utad i den grad det er nødvendig, forklarer Ristvedt på spørsmål om hvorfor han er firmaets presseansvarlig.

- Det er for øvrig ikke noe mål i seg selv for oss å være størst til enhver tid. Det tror jeg ikke det er for de andre heller. Det viktige for Schjødt er å være nyttige for klientene, å være med der det skjer, samt å ha en morsom og meningsfylt hverdag, sier han. 

Ledet konkurrenten i en årrekke

I flere tiår har Ristvedt vært med «der det skjer». Han kom til Schjødt i 2013. 

Før den tid, jobbet han hos konkurrenten Wikborg Rein. Her var han managing partner fra 2003 til 2011, en rolle han gikk inn i bare 38 år gammel. Under hans ledelse mer enn doblet firmaets omsetning og resultat seg.  

I kjølvannet av perioden som managing partner, ledet Ristvedt firmaets kontor i Singapore i et par år.

- Ved retur til Oslo i 2013 fikk jeg noen tilbud som jeg etter hvert vurderte. Jeg valgte Schjødt, blant annet fordi firmaet har lange prosedyretradisjoner og en filosofi som appellerte til meg, sier han.

Favoritter

Bok: A Civil Action av Jonathan Harr

TV-serie: Yellowstone av Taylor Sheridan og John Linson

Podkast: Noe treningsrelatert

Sommerlåt: Hotel California av The Eagles

Sommerdrikk: Pellegrino

Inntil nylig ledet han Schjødts avdeling for tvisteløsning, som er Norges største. 

Foruten tvist, er det forhandlinger og selskapsrett han er best på. Han kan også sitt fag når det kommer til shipping og saker relatert til sjørett og offshore. 

- Hva er den største utfordringen på ditt fagområde? 

- I sivile saker har det oppstått et spenn mellom markedsnivået for advokattjenester og det domstolene anser som «nødvendige» sakskostnader.  

- På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

- På generelt grunnlag mener jeg politikerne bør slutte med den typen endringer vi har sett de senere år innen skatteretten. Ikke er det bra for næringslivet, og i tillegg er det uheldig at mange av Norges mest ressurssterke personer er blitt drevet til landflyktighet.

- Hvem er ditt faglige forbilde, og hvorfor? 

- Da jeg begynte som advokatfullmektig i 1991, var advokat Erling C. Hjort mitt forbilde. Han var en svært dyktig og elegant advokat. Dessverre gikk han bort for en del år siden.

- Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere? 

- Det må være en stor sak jeg hadde i en voldgiftsrett her hos Schjødt. Jeg kan dessverre ikke omtale denne nærmere. Men det viktige var at saken betydde enormt mye for klienten, og at vi vant frem på vedkommende klients vegne.

- Hva er den største misforståelsen om advokatbransjen? 

- At bransjen er lite endringsvillig. Jeg har vært i sving i over 30 år nå. Siden jeg begynte i 1991 og frem til i dag, har jeg sett enorme endringer. 

- Hva er det viktigste å kunne i din jobb? 

- Man må aldri bli utdatert på jussen. 

- Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

- Hvis du ikke hadde vært advokat, hva ville du vært da?

Ristvedt er kjent for å dedikere fritiden til blant annet kroppsbygging, med uttalt begeistring for Arnold Schwarzenegger.

- Hva er din guilty pleasure? 

- Lørdagsgodt, som må inneholde melkepletter.

- Hvor går årets sommerferie? 

- Spania, Norge og USA.

Powered by Labrador CMS