ADVOKAT-SOMMER

Magnus Lütken er inne i sin femte måned som managing partner i Schjødt.

Schjødts nye managing partner: Tror firmaet kommer styrket gjennom Ueland-saken

Som barn bodde han i Texas og drømte om å bli fotball-proff. Som voksen har han blitt toppleder i Norges største advokatfirma. I dette intervjuet forteller Magnus Lütken om Ueland-saken, om sin enkle, men viktige plan for selskapet og om sin egen oppvekst i Schjødt.

Da Magnus Lütken var to år, vekslet han mellom å snakke trøndersk og japansk. Far arbeidet nemlig i oljebransjen, og som barn bodde Lütken flere steder. Lengst i Texas, der han tilbragte det meste av tenårene. «Hjemme» har likevel alltid vært Norge, og i dag bor han i Bærum sammen med kone, tre barn og hunden Bobby.

Før han flyttet hjem, tok han en bachelor i økonomi og ledelse i England. Det var faktisk i løpet av disse tre årene at han fikk smaken på juss.

– Jeg burde selvsagt hørt på mamma og blitt advokat med en gang, men det gjorde jeg ikke. Egentlig var det kanskje ikke noen ulempe, sier han.

Faktisk brukte Lütken litt tid på å vurdere hva han skulle bli. Etter fem år på rettsvitenskap i Bergen, ville han teste tilværelsen som advokat. Han startet som trainee i Schjødt og i Schjødt ble han - sett bort fra en liten periode som dommerfullmektig.

– Jeg trivdes veldig godt med en gang. Jeg har hele veien fått jobbe med flinke folk, og jeg fikk tidlig ansvar og spennende oppgaver. Jeg har ikke sett noen grunn til å jobbe noe annet sted så lenge jeg har det gøy og ikke føler jeg forsømmer familien eller det på utsiden.

– Opplevelsen har vært noe annet enn det jeg trodde i starten. Det koster mye å være advokat og det er mye jobb, men det er veldig fleksibelt. Det er fullt mulig å ha et «helt liv», også som advokat.

Den enkle, men viktige planen

Gjennom tre perioder har Erling Ueland vært managing partner i Norges største advokatfirma. Først fra 2005 til 2007, så fra 2009 til 2014, og sist fra 2017 og frem til mars 2023. Da var det nettopp Magnus Lütken som tok over.

Skiftet i sjefsstolen skulle egentlig ha skjedd for lenge siden, forteller han.

– MP-byttet i Schjødt var tiltenkt allerede i 2020, men så kom pandemien og vi mente det var best å vente. For min del har jeg sittet i ledergruppen som en av flere nestledere i tre år. Der ble jeg godt kjent med Schjødt på en annen måte, og jeg fikk god anledning til å forberede meg. Da byttet skjedde på nyåret, følte jeg meg klar.

– Min for så vidt enkle, men viktige plan, er å fortsette Schjødts gode vekst, samtidig med at firmaet videreutvikles. Det blir både spennende og krevende, men jeg gleder meg. De første månedene har vært lærerike.

Magnus Lütken

Alder: 39

Opprinnelig fra: Asker

Fagområde: Mye forskjellig, mest arbeidsrett

Antall timer på jobb i uken: Sjeldent under 50

Antall saker i retten siste året: 0

– Evolusjon mer enn revolusjon

Like etter at Lütken tok over lederstolen til Ueland, ble sistnevnte anklaget for å ha tilbudt avtroppende administrerende direktør i investeringsselskapet Klaveness Marine, Jon Christian Syvertsen, penger for å bedre forholdet til Schjødt.

Ueland ble klaget inn til Disiplinærnemnden, som ennå ikke har truffet en avgjørelse i saken, og Økokrim har åpnet etterforskning. Ueland har hele tiden bestridt at et slikt tilbud ble fremlagt.

– Det har vært en god del arbeid knyttet til dette, men vi har prøvd å ha et virksomhetsrettet fokus, slik at det ikke blir et forstyrrende element. Partnerskapet og de ansatte har stått veldig samlet. Jeg hadde ikke forventet noe annet, men det har likevel vært godt å se. Klientene har samtidig fortsatt å vise oss tillit. Jeg tror vi kommer gjennom dette styrket, kommenterer Lütken.

– Hvilken betydning har det for Schjødt at selskapet har fått ny leder på toppen?

– Det er evolusjon mer enn revolusjon. Jeg har tenkt å beholde alt det jeg synes er godt ved Schjødt. Jeg har vokst opp her, og veldig mange av verdiene deler jeg, og kulturen og retningen i firmaet, er jeg stolt av. Det er elementer jeg ønsker å justere. Det har jeg delvis allerede gjort, og mer vil komme. Men i det lange løp ønsker jeg at Schjødt skal være klientens foretrukne advokatfirma, og at det skal være det stedet de ansatte vil jobbe. Vi må operere innenfor konteksten vi er i, og i Schjødt er veldig mye veldig bra.

Politiserte rettsområder

– På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

– Jeg tror det som tvinger seg frem, er på området for kunstig intelligens. Vi møter det på mange måter, også i relasjon med klientene, og det er mye usikkerhet på ulike nivåer, både knyttet til bruk, fremtidig påvirkning, forretningsmodell, betydning for de ansatte og mye mer. Det påvirker også det indre liv i advokatfirmaer, samtidig med at teknologien skaper utfordringer på etisk og juridisk plan. Det er gjennomgripende, og rammer veldig mange områder.

– Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

– Jeg har gjort meg en generell observasjon om at det på flere områder har blitt mer politisert. Når det skjer omgjøringer av ferske lovendringer hver gang en ny regjering kommer inn, setter jeg spørsmålstegn ved om det ikke lenger er ønskelig å se de lange linjer og å være enige om visse underliggende prinsipper.

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– Da jeg var fullmektig var jeg på et internseminar med en daværende partner som sa at det morsomste ved å være i Schjødt, var at det er så mange flinke folk der, og han følte at hver gang han åpnet et skap eller en skuff, datt det ut en med møterett. Han mente det var ekstremt motiverende, og det kjenner jeg meg igjen i.

– På individnivå vil jeg si at jeg hele veien har møtt mennesker som har hjulpet meg og som jeg har kunnet strekke meg etter. En av de første var Birgitte Stenberg Kravik, som var min fadder da jeg begynte i Schjødt. Hun er faglig sterk og ypperlig i relasjonen til alle rundt seg. Hun lærte meg mye om yrket og hvordan man opptrer som advokat.

– Hva skulle du ønske du visste om advokatyrket da du var student?

– Hvor mangefasettert det er. I tillegg til å være jurist, er man vekselsvis psykolog, retoriker, forhandler, prosjektleder og mye annet – rollen består av så mye. Det er et veldig spennende yrke hvor man får brukt mer av seg selv enn bare det man lærte på studiet. Det har vært en positiv overraskelse.

Oljebremsens konsekvenser

– Har du tatt et valg i din karriere som du har angret på?

– Egentlig ikke. Men, det jeg gjerne skulle fått med meg, var et opphold i utlandet på masternivå.

– Hva er drømmejobben for deg?

– Som ung ville jeg bli fotballspiller, men jeg har vel etter hvert måttet innrømme for meg selv at det ikke er helt realistisk lenger. I studieperioden vurderte jeg veldig mange retninger, alt fra diplomatiet til industrien. Det viktigste er å jobbe med noe man finner verdi i, hvor man får utfoldet seg og synes det man gjør er gøy. For en stund tilbake hadde jeg en samtale med noen andre advokatkolleger om hva vi ville gjort dersom vi skulle roet ned med noe helt annet. Da var alle samstemte om at man ville bli lastebilsjåfør. Hva det betyr, er ikke godt å si.

– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

– Da oljebremsen kom, arbeidet jeg for Schjødt i Stavanger, og vi bistod mange selskaper med store utfordringer. I slike situasjoner må man bruke jussen og alt man har lært, samtidig som man må være et medmenneske i møte med alle enkeltskjebnene. I området der vi bodde, var det flere som måtte selge huset fordi en eller flere i husstanden jobbet i oljebransjen og mistet jobben. Det gjorde inntrykk. Man er veldig privilegert om man har en god og trygg jobb. Den tiden lærte meg mye om hvordan man utøver advokatyrket. Man skal ivareta klientens interesser, men i den type saker er det umulig ikke å ha et blikk på helheten.

Favoritter

Advokat-kjendis: Jeg slår et slag for alle de anonyme, men flinke advokatene. Dem er det mange av. I det hele holder advokatstanden i Norge et høyt nivå.

Bok: Jeg leste nylig «Brødrene Løvehjerte» for sønnen min. Det var et hyggelig gjensyn. Ellers er jeg veldig glad i historiebøker. Rent skjønnlitterært må jeg nok si «Min kamp» av Karl Ove Knausgård.

TV-serie: «Succession» og «Yellowstone» av de nyere seriene. Jeg har også vært veldig glad i «The Wire», men da jeg prøvde å se den på nytt nylig, var den dessverre blitt utdatert.

Podkast: «Hardcore history» er god. «When we were kings» er stor fortellerkunst. I det hele er jeg nok ikke blant de største konsumentene av podkaster.

Sommerlåt: Det har jeg ikke, men jeg er innmari god på julelåter.

Sommerdrikk: Solo Super med isbiter.

Sommerens tre S-er

– Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

– Meg selv, kanskje? Da jeg bodde i Texas, holdt vannet ofte over tretti grader. Det har gjort meg til en badepyse, så for å få badet i Norge, trenger jeg helst at noen får meg ufrivillig i vannet.

– Hva er din guilty pleasure?

– Jeg er uforskammet glad i store sportsøyeblikk, og jeg kan se Petter Northug fra VM i Falun 2015 relativt ofte. Interessen gjelder ikke bare gamle sportsøyeblikk, men inkluderer absolutt nye også. Jeg er glad i det meste av sport.

– Hvor går årets sommerferie?

– Den går til Sørlandet, Sverige og Syden, nærmere bestemt Hellas. Tid med familie og venner er det viktigste. Akkurat hvor man gjør det, er jeg ikke så opptatt av.

Powered by Labrador CMS