ADVOKAT-SOMMER

Midnattssol og tropenatt da Emilie Mehl var på tur i skjærgården utenfor Sandnessjøen.

Justisministeren om minstestraffer, advokatenes rolle og om hva som får det til å knyte seg inni henne 

- Det er godt å gå inn i sommeren med en enighet med Advokatforeningen, sier Emilie Mehl. Hun synes det er litt synd at folk har en tendens til å plassere hverandre i båser. - Jeg er justisminister, men jeg har også mange andre sider, sier hun i dette sommerintervjuet.

Publisert Sist oppdatert

Advokatbladet møtte justisminister Emilie E. Mehl (30) til en prat på en kafé i Sandnessjøen ytterst på Helgeland en av de aller siste dagene i juni.

Norges mest populære statsråd hadde akkurat strødd litt stjernestøv over åpningen av Advokatfirmaet Kvasstinds nye lokaler i byens hovedgate.

Firmaet hadde ikke kunnet ekspandere og utvikle seg uten en lokal domstol, fremholdt eieren, Arne Johansen, under åpningen.

- Dette har vært et sterkt bilde på hvorfor det betyr noe at domstolene er til stede i distriktene også. Sandnessjøen er jo et regionsenter for kommunene rundt. Det hadde vært veldig synd hvis plasser som dette ikke skulle ha tilstedeværelse av jurister og fagmiljøer, og hvis det blir en avstand til yrket, og til hvilken rolle det har i rettsstaten, sier Mehl.

- Midt i kjernen av samfunnsoppdraget

Hun lot seg imponere av Advokatfirmaet Kvasstind.

- Det er et høykompetent firma, og selv om de er små, kan de likevel spesialisere seg. De sitter jo midt i smørøyet av mange viktige næringer, og får en unik kompetanse. Det er industri, oppdrettsnæring og milliardomsetninger ute i havgapet, så jeg tenker absolutt at markedet er der.

Emilie Mehl (30)

  • Justis- og beredskapsminister
  • Stortingsrepresentant for Sp for Hedmark 2021 - 2025.
  • Tidligere medlem av justiskomiteen, i utenriks- og forsvarskomiteen og i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen.
  • Utdannet jurist ved UiO (2014 - 2017).
  • Var advokatfullmektig i Elden i 2017, og har vært trainee i Hjort.
  • Vokste opp i Ås i Akershus og Åsnes Finnskog, og har familie fra Rosendal i Hordaland. 
  • Bosted: Elverum.
  • Vant NRKs Anno i 2015.
  • Vant TV2s Kompani Lauritzen i 2022.

Sett fra Oslo er ikke åpningen av et advokatkontor langt ute i distriktet langt fremme i stillingsinstruksen til en justisminister, medgir hun.

- Men det var viktig å være til stede, og viktig å gi en anerkjennelse og en honnør til det advokatfirmaet skaper. Og det var jo ikke bare jeg som var der, men samtlige nivåer i domstolen. Det har vært veldig fint å være i Sandnessjøen, og få en innføring i hva som er viktig her.

- Her er vi midt i kjernen av samfunnsoppdraget både til domstolene og til advokatene. Dette kan bli litt borte i den nasjonale diskusjonen, der det gjerne skjer en forenkling. 

- Ubalanse mellom offentlige og private oppdrag

Da Advokatbladet møtte Mehl i Sandnessjøen, var advokataksjonen fortsatt pågående. 

- Jeg har forståelse for advokatenes situasjon. Det er ingen tvil om at de som jobber på offentlig salær, gjør en viktig jobb, og når man sammenligner med lønnen til de advokatene som jobber for private parter, så er det en veldig stor forskjell. Det er en ubalanse. Samtidig har vi gjort veldig mye. Advokatforeningen må velge sine måter å uttrykke seg på. Jeg har sagt at aksjonen må avsluttes, men jeg har en god dialog med den nye lederen i Advokatforeningen, sa Mehl da.

Bare tre dager senere var Advokatforeningen og Justis- og beredskapsdepartementet kommet til enighet.

- Jeg har forståelse for behovet, men aksjonen har vært utfordrende sett fra vår side. Samtidig har vi nå lagt et godt fundament for samarbeid fremover. Jeg vil takke Advokatforeningen for å ha vært konstruktive og løsningsorienterte, sa Mehl på et pressemøte i departementet.

Hun har hatt en god dialog med Siri Teigum, fortalte hun.

Takket Jon Wessel-Aas

- Men jeg vil også takke Jon Wessel-Aas for den innsatsen han har gjort. Han var leder da jeg tok over som justisminister. I to aksjoner har jeg forholdt meg til ham, og det har vært en spennende tid. 

Jon Wessel-Aas og justisminister Emilie Mehl signerte avtalen som avsluttet aksjonen i Høyesterett i juni 2022.

Hun er spesielt glad for punktet i avtalen om at det nå skal opprettes et offentlig utvalg som skal levere en NOU om hele salærordningen.

- Det er klokt og nødvendig å se litt bredere på hele systemet. Det tenker jeg at begge parter er tjent med. Målet må være at ordningen står seg over tid, og at den fungerer både for staten og for advokatene og andre som lever av offentlig salær.

Tidenes yngste justisminister

Emilie Mehl var nettopp fylt 28 år da hun ble utnevnt til justisminister, og ble den yngste justisministeren i Norge noensinne. På spørsmål om hun tror hennes unge alder er en fordel eller en ulempe, svarer hun «sikkert begge deler».

I hovedgaten i Sandnessjøen.

- Som det meste annet. Jeg følte ikke på noe prestasjonsangst. Jeg har alltid likt å jobbe, og tenkt at jeg ville gjøre mitt beste, uansett hvilken rolle jeg har. Og så er det ingen vits å være overmodig, men heller ha et bevisst forhold til hva man kan bidra med selv, og hvor begrensningene ligger. For da kan man søke råd hos andre, og lære.

Hun synes at hun har en helt fantastisk jobb.

- Jeg vil si at det nok er den morsomste jobben i Norge, hundre prosent! Jeg er veldig takknemlig.

- Løsningene ligger gjerne i nyansene

Å håndtere interessemotsetninger er en naturlig del av jobben.

- Det er ikke alltid at det finnes én riktig løsning. I noen debatter blir det sterke ytterpunkter. Løsningene og klokskapen ligger gjerne i nyansene, som kan forsvinne litt. Jeg synes det er veldig interessant at det norske justisdepartementet er så bredt, for vi har ansvar både for justis, beredskap og immigrasjon. Dette gir jo muligheter til å se noen sammenhenger og koblinger som man kanskje ikke gjør i andre land på samme måte. 

Hun skryter uhemmet av juristene i Justis- og beredskapsdepartementet.

- Jeg har et så dyktig embetsverk at det kan føles helt uvirkelig å få lov til å jobbe med dem. Det er inspirerende og veldig interessant å ha diskusjoner og prosesser internt, der politikk og fag møtes. Jeg synes det er spennende og lærerikt å drøfte problemstillinger, se etter løsninger i saker, og ta beslutninger i samspill med så flinke fagfolk.

«Basic bitch»-debatten

Justisministeren er aktiv i sosiale medier, og deler bilder både fra jobben og privatlivet.  I mai var Mehl - men også Sveriges statsminister - på Taylor Swift-konsert i Stockholm. Mehl delte et bilde av seg selv med påskriften «Swiftie for en kveld».

Det skapte debatt.

«I Norge har vi en mangefasettert justisminister som syr egne klær til den årlige slottsmiddagen, jakter med rifle og møter opp på Elle-gallaen, ved siden av å ha en av de mest krevende stillingene i landet», skrev redaktør i nettmagasinet 730.no, Mathilde Ullum i VG

Uttalelsen var et forsvar for Mehl, som var blitt kalt en såkalt «basic bitch» i en kommentar av  redaksjonssjef i ABC Nyheter, Inga Vinje Engvik.

«Det ser ut til at kritikk preller av henne, og hun gjør generelt en god figur, men hun er basic bitch», skrev Engvik.

Swiftie for en kveld

«Selv om hun er justisminister, noe som på ingen måte er alminnelig, forteller Instagram-profilen hennes en annen historie. Med vintage-filter, fe-emojier og kleine «mysete» selvportretter virker det som om justisministeren vår prøver å være hvilken som helst annen 30-åring som bare «lever livet med de beste jentene», fortsatte hun.

«Mellom politiske innlegg om voldsofre og Stortingets-åpning, er altså Mehl på Taylor Swift-konsert i cowgirl-antrekk og på (tilsynelatende) romantisk kulturferie i Paris», skrev Engvik videre.

Hun mente at justisministeren søker anerkjennelse for andre ting enn politikken, noe hun mente støttet oppunder stereotypier knyttet til unge kvinner, derav betegnelsen «basic bitch».

- Prøver å få kvinner til å skamme seg

Engvik fikk motbør fra flere hold: 

«Basic bitch» er et kvinnefiendtlig uttrykk for å få kvinner til å skamme seg, mente headhunter Trine Larsen, som viste til at oljefondsjef Nicolay Tangen for eksempel deler både pizzaoppskrifter og spillelister med sine følgere i sosiale medier, uten å bli tildelt en slik merkelapp.

Ja eller nei til ...

Å forby ordet «jusen» med én s *:

- Ingen sterke meninger.

Shorts på kontoret:  – Absolutt nei i Stortingssalen, utover dette kommer det an på settingen.

Cellekontor: – Helst, men jeg er tilpasningsdyktig og kan fint jobbe i åpent landskap.

Rettssakseksamen: – Dette er jeg åpen for.

Eksterne eiere: Nei.

Språkrådet foreslår at bestemt form av ordet jus tas ut av rettskrivningsnormen.

«Er du på Taylor Swift konsert i kjole, er det ekte å dele det i sosiale medier. Det er ikke «basic bitch». Åpenhet er vår tids nøkkel til å bygge tillit og engasjement. For i en verden hvor sosiale medier har gjort oss kjent med nesten alle, er det viktigere enn noen gang for toppledere og politikere å vise hvem de er, ikke bare hva de gjør», skrev Larsen.

Og mange, også politiske motstandere, mener at Mehl er et svært godt forbilde for unge kvinner.

- Setter folk i bås

Mehl ønsker ikke å delta i denne debatten.

- Den er kanskje litt tilbakelagt? Diskusjonen kom midt oppi den travleste innspurten mot sommeren, da går det i ett. Jeg har konsentrert meg om å få gjennom saker og få gjort jobben min.  Jeg prøver ikke å henge meg opp i alt som blir sagt og skrevet. Jeg må ha et bevisst forhold til hvem jeg er, så slike omtaler ikke tillegges vekt i mitt eget hode, sier hun.

- Men jeg kan si en ting, og det er at jeg synes at det er litt synd at man ofte har behov for å plassere hverandre i bås. Jeg er justisminister, men jeg har som menneske mange andre sider, akkurat som alle andre, og det håper jeg at folk kan se. Man er en bredde. Og det tenker jeg er fint å vise, litt innimellom. Og hvis jeg kan være et forbilde for unge kvinner, synes jeg det er hyggelig.

- Ikke advokatenes feil at kostnadsnivået øker

Tilbake til advokatene; hun sender gjerne en sommerhilsen til dem.

På Grønland i Oslo ved fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2024.

- De har en nøkkelrolle i rettsstaten, ved å sikre at alle kan få rett, hvis de har rett. Så det vil jeg takke for. Og så håper jeg at vi fremover kan se på hvordan vi kan få ned kostnadene ved å gå til sak, og hvordan vi kan få løst tvister på et lavest mulig nivå. 

Det har gått litt inflasjon på flere hold, mener hun.

- Vi har et samfunn med veldig mange nasjonale og internasjonale regler, og det er en utesing av rettsmaterialet. Vi kan se det i politikken også, at for å ta en beslutning, kan tilfanget av ulike hensyn bli veldig stort. Så å få redusert kostnadene vil bli en viktig sak fremover, både for partene og for rettsstaten. Vi må klare å gjøre domstolene tilgjengelig for flere. 

- Det er morsomt å være den statsråden som satt da advokatloven ble vedtatt, som jo var historisk. Det har vært arbeidet med loven i veldig mange år, sier Emilie Mehl, som feiret sammen med Advokatforeningen. Her med generalsekretær Merete Smith.

Hun tror ikke at det er advokatbransjens feil at kostnadsnivået øker, påpeker hun.

- Det er mer et symptom på hvordan verden er blitt. Ting er blitt mer komplisert. Da tror jeg at vi må bli bedre på å skille ut kjernen. Der det er mulig, må vi la være å overfokusere. I min rolle - vi jobber jo med å ta beslutninger, men det gjør jo for så vidt dommere og advokater også - så må vi stå i det, når vi har landet på noe, og gå videre.

- Litt hul debatt om domstolene

Senterpartiet har fått mye kritikk for forslaget om å reversere domstolsreformen. På forsommeren kom nyheten om at det vil skje endringer i strukturen til seks tingretter.

Mehl synes at debatten ofte mangler nyanser.

- Jeg tenker at mange har veldig sterke meninger, og at debatten ofte blir litt hul. I dag her i Sandnessjøen fikk jeg et sterkt bilde på hvorfor det har vært riktig å sørge for sterke domstoler både på små og store steder. Som jeg nettopp sa, noen ganger føler jeg at vi setter hverandre i bås. Det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom å anerkjenne at det kan være høy kvalitet på noe som leveres her, men også i Oslo.

- Hvis jeg har bidratt til at rettsstedene består, så er det noe jeg kan ta med meg som en seier personlig, sier Mehl.

Vil oppheve minstestraff og innføre samtykkebestemmelse

- Hvilke store oppgaver ser du frem til å jobbe med til høsten?

- Det er mange ting, jeg kan nevne endringene i straffeloven når det gjelder seksuallovbrudd, det er en stor sak. Straffelovrådet har gjort en utredning, og det ligger an til at minstestraffen i voldtektssaker oppheves, og til at vi får en samtykkebestemmelse. 

Favoritter

Bok: Stormenes tid av Ken Follett

TV-serie: Game of Thrones

Podkast: Caliphate fra New York Times

Sommerlåt: Piano med Karpe

Sommerdrikk: Bobler

- I tillegg er rus og narkotika viktig, og der skal vi se på lovendringer, blant annet i politiets rammer. Det bekymrer meg at kokainbruken er sterkt økende. Avkriminalisering av narkotika er en veldig dårlig ide, statistikken er bare blitt verre.

- Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg?

- Det er mange, men i denne sammenheng vil jeg si frifinnelsen av Viggo Kristiansen. Det var en veldig sterk opplevelse. Og det berørte meg veldig å beklage til han på vegne av regjeringen og Norge.

- Helt fra jeg var liten, har tanken på feilaktige domfellelser fått det til å knyte seg inni meg. Og her er det en som har betalt en så høy pris, med tiden sin og livet sitt. Det er en sak som bare går rett gjennom hjertet, den gir meg nesten fysisk ubehag. Det var helt nødvendig, og på sin plass, å beklage.

- Hva er det viktigste å kunne i din jobb?

- Folk løser nok min jobb på mange forskjellige måter. Jeg tilstreber å være løsningsorientert, raus og lyttende. Så må man kunne stå i en konflikt uten å miste selvtillit. Man må heller tenke at uenigheter er noe som beriker, og en del av jobben. 

Fra en familie med håndverkstradisjoner

-Hva er din guilty pleasure?

- Hmm, jeg vet ikke. Kanskje Cola Zero på kveldstid? 

Justisminister Emilie Mehl og Advokatforeningens leder Siri Teigum inngikk en avtale den 1. juli som avsluttet den fire måneder lange advokataksjonen.

- Hvem lærte deg å sy, og når får du tid til det?

- Jeg er fra en familie med lange kultur- og håndverkstradjoner, så det å strikke og sy er kommet litt med oppveksten, men jeg liker å prøve meg frem. Learning by doing er måten jeg gjør det på. Og når jeg får tid, er en godt bevart hemmelighet!

- Syr du på natta?

- Ingen kommentar! Jeg har en sånn klokke som Hermine i Harry Potter har, du vet en sånn som du kan skru tiden tilbake med, og leve den samme tiden på nytt.

Powered by Labrador CMS