ADVOKAT-SOMMER

Tingrettsdommer Kim Heger synes at flere politikere burde debattere på Twitter. Selv kommenterer han gjerne politiske avgjørelser.

Kim Heger om sosiale medier: - Det har blitt helt godtatt å være drøy

Tingrettsdommer Kim Heger er Norges mest aktive dommer på Twitter med over tretten tusen følgere, men har klare regler for hva han ikke tvitrer om. Les hvem som er hans favorittperson på Twitter - og hva han synes er det mest ubehagelige med å være dommer.

Publisert Sist oppdatert

Kim Heger (61)

Tittel: Dommer i Oslo tingrett

Bosted: Briskeby i Oslo

Opprinnelig fra: Oslo

Sivilstatus: Singel, en datter på 29 år

De fleste jurister som er aktive på Twitter, har lagt merke til tweetsene – eller tvitringene, som Språkrådet ønsker at de skal kalles – til @kiheger. Han kommenterer aktuelle saker, gjerne med en ironisk vri, og følges av journalister, jurister, politikere og et vidt spekter av samfunnsengasjerte folk.

«Forferdes ikke, for se, jeg forkynner eder en stor glede, som skal vederfares alt folket! Eder er i dag en frelser født, som kan drikke vann med én hånd!»

Ovennevnte var myntet på Donald Trump, som gjorde et poeng av at han klarte å drikke vann uten å holde begge hendene rundt glasset.

Kim Heger (61) registrerte seg på Twitter for ni år siden, og har i skrivende stund produsert 12.200 tweets, som tilsvarer mellom tre og fire pr. dag. Han har hatt en rekke store saker, og ledet blant annet forhandlingene da den tidligere politimannen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel i første instans.

- Du har 13.500 følgere på twitter, og tvitrer daglig om ulike samfunnsspørsmål. Har du fått negative reaksjoner fra jurister / dommere?

- Nei, faktisk ikke fra andre jurister. Men det er noen på Twitter som mener at dommere ikke burde være der, men de tar jeg ikke så tungt. Det er folk der som mener mye rart, så det er nok viktigere hva jeg ytrer, enn at jeg er der.

- Er det noen temaer du som dommer styrer unna?

- Ja. Jeg skriver ikke om pågående saker i Norge, særlig straffesaker, eller ting som ellers kanskje kan ende opp i Oslo tingrett.

- Tvitrer du noen ganger fra retten?

- Aldri fra salen!

- Hvilken rolle har Twitter i samfunnsdebatten i dag? Hvorfor er det verdt å engasjere seg?

- For meg har Twitter en viktig rolle, blant annet fordi man får lenker til interessante kilder her og der. Man får fort et overblikk over nyhetsbildet. Jeg syntes forøvrig «jus-twitter» kan by på morsomme spørsmål og diskusjoner. For meg er det ikke bare gøy, selv om jeg mest tvitrer tull! Det er for å følge med i samfunnet, og til og med litt fag.

- Mener du din tilstedeværelse på Twitter kan gjøre avstanden mindre mellom dommere og publikum?

- Kanskje. Det er en del som syntes det er veldig rart at en dommer er på Twitter, får jeg inntrykk av. En del tror at dommere er langt mer opphøyde enn det de virkelig er. Kanskje en bivirkning av min tilstedeværelse der er at folk ser at vi dommere er høyst ordinære mennesker.

- Det er mye mistillit til eksperter, for eksempel jurister, i offentligheten for tiden - syntes du flere jurister burde ha en tilstedeværelse i sosiale media for å svare for seg selv?

- Jeg tror jeg skal være litt forsiktig med å si at de burde, men jeg ser ikke noe feil med at jurister, som kan være litt friere enn dommere flest, deltar i sosiale medier. Men heller enn det savner jeg at våre politikere er litt mer aktive. Jeg syntes det er rart at de ikke er det. Det er bare en liten gruppe, Sveinung Rotevatn blant annet, som er aktive. Jeg syns nok det burde være flere, selv om det ikke er nødvendig å bli helt Trump heller.

- Har du gjort deg noen lærdommer av korona-krisen?

- Det var en veldig bratt læringskurve å ha rettsmøter på nett fra hjemmekontor. Det måtte man jo bare lære seg over natten. Man har fått en digital oppblomstring i domstol-Norge som følge av korona-krisen.

- Tror du domstolen kommer til å fortsette med det?

- Nei, ikke så mye som nå, for jeg tror de fleste dommere savner rettsmøtene. Det er i rettsalen saken lever, og det er der det skjer! Og du får en helt annen nærhet til partene når de er tilstede.

- Hvilken sak har du lært mye av i din karriere?

- Det som er med Norge er at man ikke har spesialiserte dommere, så jeg lærer mye av hver sak jeg gjør. I den snevrere jus lærer jeg noe nytt hele tiden, som fort er glemt. Det er en god erfaring å ha fått med seg å administrere, gjennomføre og skrive dom i store saker.

Hva er det vanskeligste med å være dommer?

- For meg er nok det vanskeligste å fatte avgjørelser som jeg føler at ikke er helt i tråd med hva jeg har lyst til, men så må jeg følge gjeldende rett. Det kan av og til være litt ubehagelig.

- Fag til side, er det noe du brenner for utenom jusen?

- Jeg er en ganske kjedelig mann. Det jeg brenner litt for akkurat nå for tiden er at jeg synes at man de siste årene har sett at det er blitt legitimt å være krass og hatsk på nettet til vanskelige samfunnsspørsmål, for eksempel i innvandringsdebatten. Det er noe jeg har registrert, og reagert på.

- Uttalelser i dag som hadde vært helt uakseptable for ti år siden er normalisert nå, også på sosiale medier Se på presidenten i USA, og hvordan han uttaler seg. Det har blitt helt godtatt å være drøy!

- Har du tvitret noe du angret på?

- Tja, jo, jeg har vel kanskje det. Selv om jeg har tretten tusen følgere er få av dem nettroll, og jeg passer veldig på hva jeg tvitrer. Det er sikkert noe jeg angrer på, men det kan jeg ikke huske! Jeg tror jeg har klart å unngå å vikle meg inn i dårlige uttalelser. Samtidig kan ironi og tørr humor være veldig farlig i sosiale medier. Det er ikke alltid like lett å etablere sammenhengen, men nå har jeg bare gitt opp å forklare tvitringene mine.

- Hva er det første du skal gjøre når vi er tilbake til en normal hverdag?

Jeg savner å spise lunsj i kantinen med kollegene mine. Det er noe av det første jeg skal gjøre!

- Har du et faglig forbilde?

- Dommene til høyesterettsdommer Arnfinn Bårdsen er et forbilde for hvordan en god dom skal skrives. De er lette og forståelige, og veldig elegant skrevet.

- Er det en debatt denne våren du har spesielt engasjert deg i?

- Korona har overskygget masse. Jeg var jo litt engasjert i det juridiske rundt hytteforbudet på Twitter. Jeg var ikke av dem som skulle kreve hytteskatt tilbake og sånt tull, men jeg syns jussen rundt var litt artig. Jeg tar æren for at jeg fikk satt jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen i sving med å undersøke lovligheten rundt det.

DEN LILLE RASKE

Antall timer i retten i uken: Tipper rundt 7 timer.

Antall saker i retten siste år: Med stort og smått vil jeg anta at jeg sitter cirka tjue prosent av et dommerårsverk i retten.

Favorittaktivitet: Vår-skitur i Jotunheimen.

Favorittbok: En av bøkene som har gjort varig inntrykk er Mio min Mio av Astrid Lindbren.

Favoritt streaming-tjeneste: Dagsnytt 18-jingel med måkeskrik og bølgeskvulp i bakgrunnen.

Favoritt-sommerlåt: Paul Dissing: Svantes lykkelige dag.

Favorittperson på Twitter: Det sitter langt inne, men må nok erkjenne at det er @Hans_Vang

- Vil hytteforbudet bli husket som et nederlag i norsk rettshistorie?

- Nå er det ikke noe forelegg eller bot for på brudd på hytteforskriften som er blitt prøvet i Høyesterett, men det hadde vært spennende og sett hvordan det hadde artet seg. Nå er det mer gøy, fordi man godtar at det gikk litt i hurten og sturten i departementet på den tiden, også ble jeg personlig rammet i og med at jeg liker å gå på ski på fjellet! Det satt tungt inne.

- Hvor går Norgesferien? Måtte du legge om ferieplanene?

- Den skal jeg tilbringe i Norge, ved sjøen. Vi har en familiehytte på Tjøme, og der skal jeg være. Jeg er ikke en stor utenlandsfarer i løpet av sommeren, så dette er en lik sommer som de siste 61 årene.

- Har du noen tips til kolleger som skal på Norgesferie?

- Gå en fjelltur i Jotunheimen.

- Hvem fortjener en ufrivillig dukkert?

- Tja... Trump kunne kanskje ha hatt godt av en litt kjølig dukkert. Kan jeg si det? Nei, det kan jeg ikke.. Men bilisten som holdt på å kjøre meg ned i Bogstadveien i dag, mens jeg var på sykkel, han burde få seg en dukkert.

- Lovsamlinger; i røde permer eller på nett?

- På nett!

Møt flere jurister og advokater i serien Advokat-sommer her!

Powered by Labrador CMS