ADVOKAT-SOMMER

– I Flyktninghjelpen ser jeg voldsom nød og fattigdom. Det gjør at man blir oppmerksom på hvor ufattelig privilegert man er.

Med hjerne for strategi og hjerte for de trengende

– Jeg er privilegert som har en stemme i offentligheten. Den vil jeg bruke på best mulig vis, sier Torstein Bae, som i dette intervjuet snakker om sitt engasjement i kampen mot fattigdom og flukt, bruddet med advokatbransjen, og om sjakk og reality-TV.

Publisert Sist oppdatert

Advokatbladet blir møtt av et stort smil og et fast håndtrykk i Flyktninghjelpens lokaler i Prinsens gate 2 – Torstein Baes relativt nye hjemmebane. Hans hvite piqueskjorte og lyse bukser vitner om at sommeren for alvor har gjort sitt inntog i hovedstaden.

Det er likevel ikke bare på utsiden av bygget det koker.

– Det er en hektisk hverdag, men et veldig givende arbeid, forteller Bae.

To år har gått siden han sa takk og farvel til stillingen som managing partner i Advokatfirmaet Legalis, og startet som leder av global internrevisjon i Flyktninghjelpen. Han entret advokatbransjen med en visjon om å hjelpe folk, og forlot bransjen med samme hensikt, åtte år senere.

– Det var en fenomenal mulighet. Jeg kunne ikke se for meg å være advokat fra jeg var tretti år til jeg ble sytti. Jeg ønsker å utrette noe annet også, forteller Bae.

I april gikk han over i en ny rolle som leder for formidlingsarbeid i Norge, der hans jobb er å presentere flyktningers situasjon, samt arbeidet som gjøres av 16.000 hjelpearbeidere i 40 land, til det norske publikum.

Torstein Bae

Alder: 44

Opprinnelig fra: Nordberg i Oslo

Fagområde: Jeg er mer en organisator, administrator og kommunikator enn en spesialist på et fagfelt innen juss.

Antall timer på jobb i uken: Hvordan kan man regne et arbeid man gjør med hjernen? Jeg sier som Magnus Carlsen sa da han ble spurt om hvor mye han trener sjakk; på en måte ikke spesielt mye, på en annen måte hele tiden.

Antall saker i retten siste år: Ingen

Å formidle er en øvelse Torstein Bae liker – og mestrer.

Rastløs og empatisk

– Det var først og fremst fordi jeg var litt mett på å drive business egentlig, svarer Bae på spørsmål om hvorfor han forlot advokatbransjen.

– Men selv om det ikke er så mye juss i min arbeidshverdag, har jeg fremdeles min advokatbevilling og jobber som internadvokat i Flyktninghjelpen.

Han beskriver seg selv som rastløs. Det har preget en yrkeskarriere som har innebåret en rekke forskjellige typer arbeid. Likevel vil bistand for de som trenger det mest, kunne sies å være en fellesnevner gjennom karrieren.

– Det er helt grunnleggende for meg å ha et betydningsfullt arbeid. Hvis jeg ikke hadde følt at jeg gjorde noe meningsfullt med livet mitt, hadde jeg ikke vært tilfreds.

– Dersom jeg hadde jobbet i Legalis i et par år til, ville jeg gjort mye av det samme. Slik er det når man har holdt på med noe lenge. Det er ikke enkelt å gi seg i kast med noe helt nytt, men det er helt fenomenalt med tanke på hva man lærer, forteller Bae.

Hele Norges sjakkstemme

Noe helt annet gjør han også ved siden av arbeidshverdagen. Når romjulen senker seg, har det for mange blitt tradisjon å se Oslo-mannen formidle hva som utspiller seg på det rutete sjakkbrettet fra NRKs studio på Marienlyst. Han er blitt en velkjent stemme for et stadig større publikum, som trekker inn fra vinterkulden for å følge VM i hurtig- og lynsjakk.

I 2013, samme år som Magnus Carlsen ble verdensmester for første gang, begynte Bae å kommentere sjakk. Det ble starten på en reise hvor den norske interessen for sporten skjøt til værs.

– Det har vært et eventyr. Før 2013 var det bare spesielt interesserte som så på sjakk. Den økte interessen har vært fantastisk for norsk sjakksport, men også gitt meg en plattform i offentligheten. Det er en posisjon som jeg ønsker å bruke til å snakke om noe bra, som for eksempel folk på flukt og global solidaritet, forteller Bae.

Selv har Torstein Bae deltatt i en rekke internasjonale konkurranser i sjakk. Hans kone, Silje Bjerke, er nybakt norgesmester, og interessen for de hvite og svarte brikkene har forplantet seg til deres åtte år gamle sønn, Anton.

Sjakkfeber i Høyesterett

Han ser flere likheter mellom verdens mest spilte brettspill og juristyrket.

– På begge felt er det veldig viktig å forutse hva motstanderen skal gjøre. Sjakk handler, i likhet med jussen, om å studere kildene og lære av de skarpeste resonnementene. På samme måte som advokater studerer gamle dommer, studerer sjakkspillere gamle partier og leter etter viktige nyvinninger.

Fellestrekkene viser seg også gjennom en stor interesse for sjakk blant advokater, forteller Bae.

– Det er mange jurister som lar seg fenge av sjakkspillet. På et seminar for advokater i Høyesterett hadde jeg en gang en litt festlig opplevelse, hvor flere av dommerne gjerne tok et ord om det siste i sjakken. Ellers er jo dynamikken mellom advokater og Høyesteretts dommere ofte motsatt, humrer han.

Reality til inntekt for flyktninger

Denne våren entret han en ny scene, som reality-deltaker i TV2-programmet Forræder. Selv om han røk ut i rollen som forræder i spillrunde fire av syv, sørget han for å bruke sin strategiske sans til å sikre seg en del av premiepotten.

– Vi forræderne inngikk en avtale om at dersom en av oss vant, skulle premien deles oss imellom. Da det viste seg at en av forræderne klarte å vinne, fikk jeg likevel min en del av seieren, sier Bae.

Premien vil han bruke på noe meningsfullt.

– Jeg har donert mine premiepenger til folk på flukt i Ukraina og ellers på kloden. Noe av det jeg jobber med er å skape oppmerksomhet rundt de glemte krisene som får minst oppmerksomhet, engasjement og ressurser. Nå er det Burkina Faso, Kongo og Colombia som topper den listen.

– Folk i Djibo nord i Burkina Faso lever nå i stor grad på blader. Verdens matvareprogram har halvert matrasjoner til flyktninger i Burundi grunnet mangel på midler. Vi kan gjøre noe med dette, hvis vi vil, sier Bae.

– Jeg tenkte at det kunne være en god anledning til å bli relevant for et nytt publikum, forteller Torstein Bae om sin reality-debut. Her med Forræder-kollega, Victor Sotberg.

Alle mennesker er like mye verdt - alle fortjener støtte

– På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?

– Et tema jeg er veldig engasjert i, er fri rettshjelp. Det har skjedd en del på området, men jeg synes likevel at vi har en lang vei å gå før folk med lite ressurser får den bistanden de trenger. Vårt samfunn må ta tak, slik at de som har rett også får rett. Å bedre denne tilstanden er en kostnad som vårt samfunn må være villige til å betale.

– Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?

– Det er de hundre millioner mennesker som er på flukt. Den største utfordringen er å få gjennomslag for det grunnleggende perspektivet om at alle mennesker er like mye verdt, og at alle fortjener vår støtte. Jeg synes vi skal være entusiastiske over den muligheten vi har til å hjelpe, og gripe sjansen til å være der for folk i krise.

Innstilt på å finne løsninger

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– En jurist jeg alltid har vært imponert over er tidligere advokat og høyesterettsdommer Ketil Lund. Han har en fantastisk intellektuell kapasitet, og har vært veldig tydelig på å stå opp for folk som trenger det gjennom internasjonalt arbeid for blant annet Den internasjonale juristkommisjonen.

– Hva skulle du ønske du visste om advokatyrket da du var student?

– Det er litt vanskelig å forstå på studiet at det faglige aspektet bare er en del av det å være advokat. Den største delen er antakelig det mellommenneskelige aspektet, som handler om evnen til å kommunisere åpent og ærlig, både internt med klienten, men også med domstoler og motparter.

– Vi skal alle fortsette videre på planeten etter saken er ferdig, og da gjelder det å være innstilt på å finne løsninger, og ikke alltid jakte på en historisk seier.

Brenner for å hjelpe flyktninger

– Har du tatt et valg i din karriere som du har angret på?

Favoritter

Advokat-kjendis: Brynjulf Risnes.

Bok: «Elven som skiller» av Ngugi wa Thiong'o og «M – århundrets sønn» av Antonio Scurati.

TV-serie: The Wire.

Podkast: Sjakksnakk, selv om jeg hører lite på podkast generelt. Jeg tror jeg har gjestet flere podkaster enn jeg har hørt.

Sommerlåt: «Blómi» fra Susanne Sundførs nye album med samme navn.

Sommerdrikk: Øl.

– Jeg husker noen sa til meg at det var uflaks at jeg la ned en sjakkbutikk jeg drev, rett før sjakk virkelig slo gjennom i Norge i 2013. Men jeg ser på det motsatt. Hadde vi drevet med sjakk da sjakkfeberen kom, ville jeg verken fått oppleve advokatbransjen eller jobben i Flyktninghjelpen.

– Jeg er i grunn lite interessert i å se bakover. Alt jeg har gjort har gitt meg masse verdifull erfaring.

– Hva er drømmejobben for deg?

– Det må være arbeidet jeg gjør i Flyktninghjelpen, hvor jeg får formidle og skape et engasjement rundt noe jeg selv synes er veldig viktig. Det at jeg er i en posisjon hvor jeg kan initiere og skape aktivitet, gjør at jeg er veldig tilfreds med denne jobben.

– Stopp de som skaper frykt

– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?

– Mitt faglige høydepunkt var en prinsipiell yrkesskadesak som ble vunnet i Borgarting lagmannsrett. Forsikringsselskapets anke til høyesterett ble nektet fremmet. Likevel har jeg blitt fortalt at selskapene ser bort fra dommen ved utmåling fordi de anser den som uriktig. Det synes jeg er ganske tankevekkende. Dommen er for øvrig helt riktig.

– Hvem i Norge fortjener en ufrivillig dukkert?

– Alle som skaper frykt og strid mellom mennesker for egen uhederlig vinning. Vi andre må alltid ta til motmæle mot slike krefter.

Tour de Deutschland

– Hva er din guilty pleasure?

– Jeg er jævlig glad i Scorpions, det må vel kalles en guilty pleasure.

– Hvor går årets sommerferie?

– Hele familien skal på sykkelferie til Nord-Tyskland, hvor vi skal sykle fra Lübeck til Rostock. Det er et opplegg hvor bagasjen blir kjørt fra hotell til hotell, mens vi sykler etter og nyter naturen. Det kan virkelig anbefales å gjøre. Resten av ferien blir nok hjemme ved Østmarka.

– Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?

– Jeg føler jeg har fått snakke forferdelig mye de siste årene. Det å kunne ha en stemme og bli hørt på, er noe mange advokater også bør verdsette. Å ha et reflektert forhold til hva man utretter på kloden med jobben sin, og det man bruker sine plattformer til, tror jeg er veldig sunt.

Ny hobby: – Jeg er en entusiastisk amatør, forteller Bae. I august skal han løpe Kystleden Halvmaraton på kyststien mellom Horten og Tønsberg. Her på løpetur med sine to barn, Anton og Matilda.
Powered by Labrador CMS