Etter lengre forhandlinger på hjemmebane ble det Islands-tur på Didrik Beck Rodarte i år.

- Nordmenn elsker å saksøke hverandre

Advokatfullmektig Didrik Beck Rodarte i Elden er stolt over å ha bidratt i isolasjonssaken der staten erkjente brudd på EMK artikkel 3.

Publisert Sist oppdatert

Didrik Beck er tidligere representant i bystyret i Oslo for Arbeiderpartiet, og har også vært vara på Stortinget. Han har også vært sentral i etableringen av utvalget for yngre forsvarere, der han er nestleder.

Yngre forsvarere har som formål å skape en sosial og faglig møteplass for yngre forsvarere.

- Hvordan har oppstarten av Yngre Forsvarere gått?

- Yngre forsvarere har vært en suksess så langt, synes jeg. Alle i styret, og særlig Fride Wirak, som er leder, skal ha mye skryt. Det har kanskje blitt litt annerledes enn vi så for oss, på grunn av korona-situasjonen. Et av hovedformålene er å skape et sosialt og kollegialt nettverk for forsvarere, ettersom mange unge forsvarere jobber i små firmaer der de kanskje er den eneste eller én av to fullmektiger. Det kan fort bli både ensomt og jobbmessig krevende.

- Det sosiale i Yngre forsvarere ble dessverre satt litt på vent under koronapandemiem, men er på vei tilbake til normalen nå. I mellomtiden har vi arrangert flere vellykkede webinarer – noe vi kommer til å fortsette med til høsten.

- Det blir også viktig å etablere oss i hele landet, ikke bare i Oslo. Det er noe vi vil fokusere på fremover. Webinarene har vært fine sånn sett, ettersom folk kan logge seg på fra hvor som helst.

Didrik Beck Rodarte

Alder: 29

Bosted: Oslo

Opprinnelig fra: Drøbak

Sivil status: Gift, ingen barn

- Hvorfor valgte du strafferett?

- Jeg er interessert i mennesker og psykologi, men også utfordringen som ligger i forsvarergjerningen. Som forsvarer møter du ofte en klient som står alene mot et stort maktapparat med mye ressurser. Som forsvarer møter du ofte klienten når saken har kommet ganske langt, og du må etablere et forsvar. Jeg trives bedre i forsvarsrollen enn som anklager.

- Hvordan har du og Elden blitt påvirket av korona-krisen?
- Ikke så mye egentlig, ingen av fullmektigene hos oss har blitt permittert. Mitt inntrykk er at alle her har hatt nok å gjøre. Ellers har jeg inntrykk av at det er mange andre firmaer som har permittert fullmektiger, særlig firmaene som driver med strafferett. Det er vanskelig for meg å si noe om rettmessigheten av det, men jeg synes kanskje at noen av firmaene var litt vel raskt ute.

- Tror du vi vil se mange søksmål i kjølvannet av pandemien?
- Helt sikkert. Nordmenn elsker jo å saksøke hverandre! Jeg er i alle fall ikke bekymret for egen bransje.

- Hvilken sak har du lært mest av i din karriere?
- Isolasjonssaken som jeg jobbet med i Advokatforeningen, som endte med at staten erkjente brudd på EMK artikkel 3. Jeg fikk være med å plukke ut saken, og utrede og forberede den helt til stevning ble tatt ut. Når en sak betyr så mye for klienten er det veldig tilfredsstillende å vinne frem. Det rørte meg dypt å se reaksjonen hennes, og jeg er veldig stolt over å ha vært med på den saken.

- Hvilken paragraf står ditt hjerte nærmest?
- Grunnloven paragraf 96 andre ledd - uskyldspresumsjonen. Ellers, litt mindre alvorlig, så er jeg veldig glad i Sameigelova paragraf 8: «Ein sameigar skal fara fint med sameigetingen». Man kan liksom ikke lese den bestemmelsen uten å smile. Jeg skal være forsiktig så jeg ikke roter meg inn i debatten om nynorsk som lovspråk, men nynorsken gir unektelig noen utslag som spriter opp hverdagen til en bokmålsjurist.

Den lille raske - Didrik Beck Rodarte

Antall timer på jobb i uken: Det varierer, men rundt 55. De er veldig opptatt av at vi ikke skal jobbe for mye og at vi skal følge arbeidsmiljøloven. Vi blir rett og slett sendt hjem hvis vi jobber for mye over lengre tid.
Antall champagneglass i måneden: 0 - jeg drikker heller øl!

Didriks Favoritter:

Bok: Mange! «Mengele Zoo» av Gert Nygårdshaug, «Ikke forlat meg» av Stig Sæterbakken, «Ondskan» av Jan Guillou, «Mannen som elsket Yngve» av Tore Renberg og Harry Potter-serien er noen favoritter. Av bøker jeg har lest nylig vil jeg nevne «A little life» av Hanya Yanagihara. Ellers er «Jeg tar saken» av Alf Nordhus en klassiker for oss forsvarere.

TV-serie: «Game of thrones». Årets beste serie er «Normal people»

Podcast: «Politisk kvarter». «Hele historien» er også ganske bra.
Sommerlåt: «Caymon islands» med Herbjørn Hansson og Kari Elisabeth Kaski.

Advokat-kjendis: Foruten John Christian Elden? Da vil jeg si Berit Reiss-Andersen. Hun er dyktig og uredd!

- Hvis vi legger fag til side; hva brenner du for utenom jussen?
- Ytringsfrihet og andre liberale rettigheter. Det verste jeg vet er politisk korrekthet, krenkehysteri, eksempelvis woke comedy. Før ville enhver liberaler sagt «jeg er uenig i det du sier, men vil til døden forsvare din rett til å si det». Det var mantraet før, i møte med ytringer man ikke liker. Nå skal noen av de samme menneskene i stedet legge yrkeskarrierer i grus fordi noen kommer med én usmakelig vits – gjerne for 20 år siden.

- Noen eksempler er på grensen til parodiske, jeg tenker da på kritikken mot professoren på Universitetet i Bergen som fortalte en tyskervits i en forelesning og endte med refs fra universitetsledelsen. Bakgrunnen var at 90 prosent av tyske turister ifølge en undersøkelse, ikke ser på seg selv som typiske turister i Norge, eller noe sånt.

- Professoren sa på tull at «tyskerne har vært her før». Det var det noen som følte seg krenket og mobbet av! Jeg synes det er vanskelig å forstå at det går an å være så hårsår, men det er for så vidt greit det. Det provoserende er at universitetsledelsen beklaget uttalelsen og ga professoren refs. Da går det for langt.


- Hva er det første du skal gjøre når den normale hverdagen er tilbake?
- Reise til Stockholm, min favorittby. Jeg har mange gode venner der.

Didrik Beck Rodarte arbeidet tidligere som jurist i Advokatforeningen, her med Knut Storberget, Martin Kaasgaard Nielsen og Merete Smith.

- Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?
- Anine Kierulf. Hun er først og fremst utrolig smart, men snakker også om jus på en måte så folk forstår det. I tillegg er hun en forkjemper for den liberale rettsstaten, og en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Jeg var så heldig å ha henne som veileder på masteroppgaven, og ble veldig inspirert av det.

- Hvilken advokat fra et konkurrerende firma skulle du ønske jobbet i ditt firma?
- Det er mange, men jeg vil kanskje si Cecilie Nakstad i Matrix. Hun jobber I samme bygg som meg, men jeg skulle ønske hun jobbet i mitt firma også. Hun er en av de triveligste og dyktigste i bransjen. Hun satt i styret i Forsvarergruppen da jeg var sekretær for Forsvarergruppen. Når jeg tenker meg om er det usedvanlig mange hyggelige folk i Matrix!

- Hvem fortjener en ufrivillig dukkert og hvorfor?
- Sveriges statsepidemilog Anders Tegnell. Det trenger vel neppe en begrunnelse!

- Hvilken debatt har engasjert deg mest denne våren?
- Moria-barna. Å se barn som lider blir jeg helt uvel av.

- Hvor går årets sommerferie? Måtte du endre de opprinnelige planene?
- Det ble road trip på Island. Jeg er egentlig ikke en sånn «livet er best ute»-person, men det ble kompromiss-ferie i år. Jeg pleier ikke å planlegge ferie så lang tid i forveien, så jeg slapp å endre planene. Vi bestemte oss for Island for typ fire uker siden, etter flere måneder med forhandlinger om hvor lenge vi skulle være borte.

- Hva er ditt beste tips til kolleger som skal på Norgesferie i år?
- Jeg har aldri vært på Norgesferie så her er nok jeg feil person å spørre …! Oslo-sommer kan være veldig fint.

Les alle sommerintervjuene her!

Powered by Labrador CMS