Den danske advokatforeningen ser ingen tilknytning mellom norske advokater og dokumentaren «Den sorte svane».

«Den sorte svane»: Advokatrådet vil frata en av advokatene bevillingen

Tidligere Horten-advokat Nicolay Dyhr har alt levert inn sin bevilling. Nå ber det danske Advokatrådet om at advokat Lise Roulund mister retten til å utøve advokatvirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

I serien «Den sorte svane», publisert tidligere i sommer, viste forretningsjuristen Amira Smajic hvordan kriminelle nettverk i København samarbeider med høytstående advokater, regnskapsførere, entreprenører og andre navngitte forretningsfolk. Hvitvasking, skattesnusk og miljøkriminalitet ble presentert for åpen scene. 

Det har stormet rundt den danske advokatbransjen etter avsløringene. Dokumentaren har ført med seg, og fortsetter å medføre, konsekvenser.

Reist sak

I går publiserte det danske Advokatrådet en pressemelding der det fremgår at de har reist sak mot den danske advokaten Lise Roulund (41). Dette skjer «blant annet» på bakgrunn av de kritikkverdige forholdene som ble avdekket gjennom dokumentarserien.

I skrivet til den danske Advokatnemnda, levert inn tidligere i juli, har rådet nedlagt påstand om at Roulund fratas retten til å utøve advokatvirksomhet inntil videre. Det er også bedt om at Roulund mister retten til å opptre som advokat mens saken er til behandling.

Politianmeldt

Roulund driver sin egen virksomhet i København gjennom Advokatfirmaet Roulund. Hun er blant annet spesialisert i å hjelpe flykunder med å oppnå kompensasjon fra flyselskaper.

I dokumentarserien opptrer 41-åringen som rådgiver og medhjelper for den tidligere MC-bandelederen Fasar Abrar Raja. Blant annet fremgår det at Roulund tilsynelatende skal ha stilt sin klientkonto til rådighet i hvitvaskingsøyemed, samt at hun leverte ut politiets fortrolige etterforskingsmateriale til Raja.

Advokatrådet har tidligere levert inn politianmeldelse på Roulund. Denne er blant annet begrunnet i nettopp medvirkning til hvitvasking, deling av fortrolige opplysninger i en straffesak og stillingsmisbruk.

Levert inn bevillingen

Tidligere i sommer valgte en av de andre advokatene som var involvert i serien, tidligere Horten-advokat Nicolai Dyhr, å levere inn sin bevilling frivillig, uten begrunnelse. Han er for øvrig fortsatt under gransking av både hans tidligere advokatfirma Horten og det danske Advokatrådet.

Tidligere i juni ble det kjent at danske skattemyndigheter skal bruke flere millioner på å gjenåpne minst 25 av Dyhrs konkurssaker. 

- De tingene vi har sett i dokumentaren er voldsomme. Vi visste godt at det fantes advokater som ikke alltid etterlever reglene, og derfor reiser vi også løpende saker for brudd på god advokatskikk. Men dokumentaren viser at advokatene inngår i en fullt ut systematisert modell. Det er veldig alvorlig, og understreker hvor viktig det er at advokater lever opp til det ansvaret de er pålagt, sa leder av Advokatrådet, Martin Lavesen, til Advokatbladet, tidligere i sommer.

Powered by Labrador CMS