Mange hundre advokater - noen ukjente ansikter og noen ringrever - var samlet til fest i Oslo i går. Mye tyder på at spesielt de nyeste deltakerne synes advokatlivet er bedre enn forventet.
Advokatenes fagdager åpnet torsdag med en undersøkelse som viser hvordan advokater er, sammenlignet med folk flest. Ett funn var at advokater oftere enn andre åpner latterdøra.
Annonse
Og nettopp det å ha det gøy - å drikke vin og være sammen med venner - ble trukket frem som viktig for å få et godt liv da Siv Hallgren torsdag kveld talte på mottagelsen for nye advokater.
Alle advokatfullmektiger som i løpet av det siste året har fått advokatbevilling var invitert til mottagelsen, som arrangeres av Advokatforeningen.
Foreningens leder Jens Johan Hjort, og Siv Hallgren, leder av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, holdt taler for de ferske advokatene.
– Husk at dere kan forandre livet til mennesker, det er et ansvar som bør tynge litt, sa Siv Hallgren.
Pass på stammespråket
19 råd fra Siv
Ta alltid utgangspunkt i de advokatetiske reglene.
Vær ærlig med klienten, og ikke gi falske forhåpninger.
Ikke ta saker du ikke er kompetent til å løse, eller ikke har tro på.
Vær forsiktig med stammespråket.
Still klienten kritiske spørsmål.
Analyser hva klientens egentlige behov er.
Husk at klienten ønsker praktiske råd, ikke lange, juridiske refleksjoner.
Vær nøye med klientens tillit.
Ikke dekk over det du er. Gjør det faktum at du er ung og sulten, til en fordel.
Ikke noensinne bruk argumentet «jeg har aldri i min karriere opplevd».
Ikke bruk ufine metoder.
Husk at retten er en arbeidsplass for mange.
Finn din egen stil, og tilpass deg forholdene.
Vær god forberedt. Kjenn jussen til fingerspissene.
Hver sak har ett poeng, let etter det poenget, og hold fast ved det.
Opparbeid gode IT-ferdigheter.
Engasjer deg i advokatsamfunnet.
Pass på å ha balanse mellom arbeidsliv og privatliv.
Ta vare på livsledsageren din, om du har en.
Hun understreket viktigheten av å kunne de advokatetiske reglene til fingerspissene.
Hun mante også til å være forsiktig med stammespråket, og passe på å bruke ord som klientene forstår.
– Jeg hadde jobbet lenge med en klient da han en dag spurte meg litt forsiktig om hva en hovedforhandling egentlig er, sa Hallgren.
Hun oppfordret advokatene til å engasjere seg i rettssamfunnet.
– Si ja til verv, bli med i Advokatforeningen, det er en viktig forening som man bør være medlem av. Bli med i styrer og utvalg selv om det er ubetalt. Å være med å forme fremtiden og samfunnet gjennom denne type arbeid gir mye nytte og glede, og åpner dører i den andre enden.
Å ha et liv utenfor jobben er veldig viktig, understreket hun.
– Vær med venner og familie, drikk vin, delta i kulturlivet, jeg har også hørt at fotballkamper kan være en opplevelse, sa Hallgren til allmenn latter.
Ta vare på partneren!
Hennes siste råd til forsamlingen handlet om det aller nærmeste:
– Ta vare på livsledsageren din, hvis du har en! Og hvis du ikke har en, er det mulig å skaffe seg en her i kveld. Jeg fant min mann for syv år siden her, på denne festen, sa Hallgren.
Hjort konsentrerte seg spesielt om advokaters taushetsplikt i sin tale, fordi taushetsplikten er under press, sa han.
Taushetsplikten handler ikke om hemmelighold, men om klientenes åpenhet, sa Hjort.
– Uten taushetsplikt vil vi i en rekke tilfeller få mangelfull informasjon fra klientene, og måtte rådgi på feil grunnlag.
Han oppfordret de unge advokatene til å være stolte over det de har oppnådd, og å glede seg til et givende og spennende liv som advokat.
- Bestemte meg for å bli advokat da jeg var ti år
Emilio Timpanaro, advokat i Wikborg Rein, synes at advokatlivet er bedre enn han hadde forventet.
– Jeg bestemte meg for å bli advokat allerede da jeg var rundt ti år. Da tenkte jeg at jeg skulle bli forsvarsadvokat på Sicilia, der jeg kommer fra. Etter hvert ble jeg interessert i ulike internasjonale saker, og nå jobber jeg som voldgiftsadvokat i Norge. Det hadde jeg ikke forventet, vanligvis begrenser advokatyrket seg til hjemlandet, sier Timpanaro.
Han har tidligere jobbet både i Sveits, Frankrike og Sverige før han kom til Norge for drøye fire år siden.
Wikborg Rein-kollega Steinar Solheim Nordal jobbet som trainee i studietiden, og fikk da et visst innblikk i hva han gikk til, forteller han.
– Likevel har yrket overgått forventningene jeg hadde. Jeg har fått mer ansvar enn det jeg hadde trodd jeg skulle få, og fått mye praktisk erfaring allerede fra dag én. Sånn sett har jeg kommet fort inn i advokat-hverdagen, sier Nordal.
Uforutsette utfordringer
Tone Steffensen er advokat i Utdanningsforbundet, og håpet at yrkeslivet skulle være mindre teoretisk enn studiet.
– Og det er det! Det er veldig variert, både med saker for arbeidsretten og sivildomstolene. Samtidig møter man mange ulike mennesker. Jeg trodde kanskje arbeidshverdagen skulle være enda mer preget av stress, med en følelse av at man alltid er på jobb, men det har ikke slått til. Jeg opplever at det å kombinere jobb og fritid fungerer mye bedre enn det jeg hadde fryktet på forhånd.
– Prinsippet med at Tilsynsrådet ikke godtar prøvesaker hvor fullmektiger er oppnevnt i eget navn er fortsatt et problem. Jeg har fått bevilling og det er topp for meg. Det er veldig gøy å være advokat.