For 11. året på rad går landets største begivenhet for advokater av stabelen, nemlig Advokatenes fagdager arrangerte av Advokatforeningen og Juristenes utdanningssenter (JUS).
I løpet av torsdag og fredag tilbys det kurs holdt av 70 foredragsholdere fra 30 ulike firmaer. Til sammen er det nærmere 1400 deltakere her og på kveldens eminente advokatfest med tilhørende utdeling av talentprisen.
Annonse
Tradisjon tro var det Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith som stod for åpningen, i år akkompagnert av JUS-direktør Torbjørn Buer.
- Det er med læring som det er med tiden - den stopper aldri. Alle som har tatt juss vet at det er krevende å holde seg oppdatert. Midt oppe i alle kravene står fagdagene, sa Smith.
4500 minutter med kurs
Og hva er det som møter dere, spurte Buer da han overtok åpningspinnen.
- Jo, i løpet av disse dagene er det 4500 minutter med kurs, altså over 67 timer med 900 deltakere. Det er 3.645.000 minutter med jussinput til dere! Vi håper dere kan la jobben ligge litt og la dere inspirere av hverandre og foredragsholderne dere møter.
Avslutningsvis kom Smith med en oppfordring.
- Advokatforeningen må endre seg for å møte deres, våre medlemmers, behov. Vi bryr oss om dere og ønsker å legge til rette for at dere får en bedre advokathverdag. Grip tak i Advokatforeningens ansatte og fortell oss hva vi kan bidra med.
Er advokater som folk flest?
Dagens første foredrag ble holdt av folkekjenneren Nils Brenna. Han har brukt det meste av sitt yrkesliv til å kartlegge nordmenn, blant annet gjennom analyseavdelingene i NRK og VG.
Ved hjelp av statistikk, og en spørreundersøkelse gjort blant rundt halvparten fagdagenes deltakere, forsøkte han å svare på et enkelt, men likevel komplisert spørsmål: Er advokater som folk flest?
Ifølge Brenna tenker folk flest på seg selv som nettopp «folk flest».
- Folk flest liker å gå på tur, folk flest er snille, folk flest vurderer seg som gjennomsnittlig flinke til det meste, folk flest synes reker er bedre enn både sushi, wienerpølser og fiskepinner. Folk flest er så lykkelige som det er bra å være. Noen blir lykkelig av å slappe av, mens andre blir lykkelig av å gjøre ting, sier han.
Brennas undersøkelse bestod av spørsmål om alt fra favorittmat til hva man oftest blir kritisert for - og ikke minst hvordan man opplever seg selv som elsker. Brennas vurderinger er altså et resultat av advokatenes egne svar om seg selv, og han oppsummerer fagdagenes deltakere slik:
- Dere er folkeligere enn folk flest, særlig damene. Dere er snille, engasjerte og morsomme menneskekjennere. Damene er redde for ikke å strekke til på jobben, men dere er «lykkeligere enn verdens (nest) lykkeligste land». Dere stemmer Høyre og Arbeiderpartiet. I motsetning til folk flest er dere veldig glad i sushi, og skulle dere valgt et annet yrke, ville mennene blitt lege, økonom eller snekker. Kvinnene ville blitt lege, psykolog eller lærer. Kvinnelige advokater blir ofte kritisert for å mase og gnåle, men det gjør ikke noe fordi mennene blir kritisert for å være dårlig til å lytte.