Med nytt år flyttes ansvaret for advokaters etterutdanning til Advokattilsynet. Kravet om etterutdanning vil gjelde alle advokater. Den nye perioden begynner å løpe fra 2025.
Vi er nå inne i den siste etterutdanningsperioden i regi av Advokatforeningen. Perioden startet den 1. januar 2019 og har vart i seks år, etter at den ble forlenget med ett år som følge av pandemien. Den utløper ved årsskiftet.
Som medlem av Advokatforeningen er man pålagt å gjennomføre åtti timer etterutdanning i løpet av en femårsperiode. I snitt tilsvarer dette 16 timer i året.
Annonse
Fra og med 1. januar 2025 stilles det krav om at alle advokater i Norge må ta etterutdanning, ikke bare medlemmer av Advokatforeningen. Ellers er reglene omtrent som før.
Fra neste år vil det være Advokattilsynet som får ansvaret for ordningen.
Minst to timer advokatetikk
Etterutdanningskravet er hjemlet i advokatforskriften § 13.
Der heter det at «en advokat skal ha gjennomført minst 48 timer etterutdanning i løpet av de tre foregående kalenderårene eller i løpet av det inneværende og de to foregående kalenderårene. Minst to av timene skal være etterutdanning i advokatetikk».
Dette betyr at det nye etterutdanningskravet - som fortsatt tilsvarer 16 timer i året i snitt - begynner å løpe fra 2025, og må være oppfylt innen tre år, altså innen utgangen av 2027.
Advokatene kan registrere timene på Min side i Advokatforeningen, eller på egenhånd.
- Advokatene skal på forespørsel fra
Advokattilsynet kunne dokumentere etterutdanningskravet. Det er derfor viktig
at advokatene fører oversikt og oppbevarer dokumentasjon på gjennomførte kurs, opplyser Dag Eriksen, direktør i Tilsynsrådet.
Tilsynsrådet blir som kjent Advokattilsynet fra nyttår.
Kursholdere får ikke dobbelt antall timer
Dersom man har opparbeidet seg flere timer enn de åtti pålagte timene når den nye ordningen trer i kraft ved nyttår 2025, så vil man ikke kunne registrere disse på neste år.
- Det kan ikke overføres timer fra 2024, sier Dag Eriksen.
De som foreleser på kurs for advokater, har frem til nå kunnet føre dobbelt antall etterutdanningstimer for kurset. Om kurset for eksempel ga én time i etikk, kunne de føre to. Dette blir det nå slutt på.
- Å forelese
på kurs som er godkjent regnes som etterutdanning på lik linje med deltagelse, forteller Eriksen.
I dag har Advokatforeningens tillitsvalgte i lovutvalg, faste utvalg og faggrupper som Forsvarergruppen, automatisk fått tildelt fem etterutdanningstimer årlig. Dette blir det også slutt på.
Fortsatt uavklarte spørsmål
Hva skjer om du har et lengre sykefravær, en permisjon eller et annet avbrudd fra jobben i løpet av etterutdanningsperioden? Dette er ikke avklart ennå.
- Kravet om 48 etterutdanningstimer i
løpet av en treårsperiode vil reise problemstillinger knyttet til beregningen
av perioden. Advokattilsynets styre vil utarbeide nærmere retningslinjer om dette.
Advokattilsynet vil også måtte ta stilling til hvordan det skal føres kontroll
med etterlevelsen av kravet, sier Dag Eriksen.
Advokatforskriften sier ikke noe om hvordan kontrollen skal foregå. I punkt 4 heter det bare at «en advokat skal på forespørsel dokumentere etterutdanning fra og med det fjerde kalenderåret etter at vedkommende fikk advokatbevilling».
Bøter opp til 30.000 kroner
I Advokatforeningens system ble medlemmer som ikke oppfylte kravet til obligatorisk etterutdanning bøtelagt etter følgende satser:
Mangler 1–2 timer: kr 5 000
Mangler 3–16 timer: kr 10 000
Mangler 17–32 timer: kr 15 000
Mangler 33–48 timer: kr 20 000
Mangler 49–80 timer: kr 30 000
I forrige etterutdanningsperiode, som ble avsluttet ved utløpet av 2018, ble det betalt inn totalt åtte millioner kroner i avgift for manglende etterutdanning, fremgår det av Advokatforeningens årsrapport for 2019.
Ordningen med gebyrer videreføres ikke i det nye etterutdanningssystemet.
Krav til kursene
Advokatforskriften spesifiserer at som etterutdanning regnes kurs innenfor juridiske emner og emner knyttet til utøving av advokatyrket.
Kursene kan arrangeres av Juristenes etterutdanningssenter (JUS), av Advokatforeningen, universiteter og høyskoler i Norge og utlandet, utenlandske advokatforeninger, internasjonale advokatorganisasjoner og Norges Juristforbund.
Mange advokatfirmaer arrangerer egne etterutdanningskurs for sine ansatte. Dette kan de fortsette med også i den nye ordningen, så sant det er gitt godkjenning fra Advokattilsynet.
Ifølge forskriften § 13 pkt 4 kan Advokattilsynet etter søknad godkjenne andre som arrangør av kurs.