Illustrasjonsfoto:

Førti advokater er blitt utsatt for truende atferd fra motpartens advokat de siste to årene

Dette kommer frem i en fersk undersøkelse fra Advokatforeningen.

Som en del av en internasjonal undersøkelse i regi av den europeiske advokatforeningen (CCBE) gjorde Advokatforeningen en undersøkelse tidligere i år for å kartlegge vold og trakassering mot advokater.

Totalt deltok 1391 advokater og advokatfullmektiger i Norge i undersøkelsen, som Advokatbladet har omtalt tidligere.

Advokatene som svarte at de hadde opplevd fysisk eller verbal aggresjon, trakassering eller annen truende atferd, oppga at egen klient eller motpart stod bak i sju av ti tilfeller. 

Men også motpartens advokat skapte ubehageligheter, i større grad for privatpraktiserende advokater enn for bedriftsadvokater og organisasjonsadvokater, viser resultatene.

Totalt svarte altså hele førti advokater og advokatfullmektiger at de hadde opplevd verbal eller fysisk trakassering eller annen truende atferd utøvd av motpartens advokat i løpet av de to siste årene.

- Dette synes jeg er foruroligende. Advokater opptrer ofte i krevende konflikter, men etter min oppfatning må man aldri opptre truende mot eller trakassere motpartens advokat. Tvert imot er det ekstra viktig at man opptrer høflig og ordentlig overfor motpartens advokat når konflikten er tilspisset, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Om man ser på alle voldstilfellene under ett, så er det innenfor familieretten det er flest tilfeller, mens strafferettsområdet følger hakk i hæl.

Dette bildet bekreftes fra advokater Advokatbladet har snakket med. Særlig i foreldresaker ser mange advokater en tendens til økt konfliktnivå, som igjen gir økte sakskostnader.

Andre ser ingen slik tendens.

Økning siste fem år

Advokatforeningens voldsundersøkelse viser at det er egen klient eller motpartens klient som står bak de aller fleste tilfellene av fysisk aggresjon, truende atferd, verbal aggresjon eller trakassering.

«En av fem respondenter oppgir at omfanget av slike hendelser har økt de siste fem årene, under én prosent oppgir at omfanget har blitt redusert», heter det i rapporten «En del av hverdagen. Norske advokaters opplevelser med vold, trusler, aggresjon og trakassering».

44 advokater er det siste tiåret felt for brudd på Regler for god advokatskikks punkt om kollegial tillit. Antallet var lavere i fjor enn i de tre foregående årene. Trolig er det flere hendelser som aldri klages inn til disiplinærmyndighetene. RGA har også en regel der det heter at tvister mellom advokater bør løses i minnelighet.

– Skikkelighet er essensielt

Advokat Ola Ø. Nisja leder tvisteløsning i Wikborg Rein og har bakgrunn fra Regjeringsadvokaten. Sammen med advokatene Kaare A. Shetelig og Christian Reusch er han aktuell med en fersk utgave av boken Ærede rett – kræsjkurs i sakførsel.

Ola Ø. Nisja.

Boken gir tips til forberedelser og hovedforhandlingen, men inneholder også mange praktiske råd om hvordan man bør opptre overfor dommere og motparter.

– Skikkelig opptreden, både generelt som advokat og i retten spesielt, er utrolig viktig. Jeg mener skikkelighet er viktig for og klokt av den enkelte, og jeg mener det er helt essensielt for advokatbransjens anseelse. Ved å opptre ordentlig, bidrar vi til den tilliten både vi og samfunnet er avhengige av at vi har, sier Nisja.

Advokater bør velge sine kamper, understreker han.

- I Ærede rett skriver vi det ganske enkelt innledningsvis i boken: Oppfør deg ordentlig gjennom hele prosessen. Når jeg holder innlegg på Advokatkurset sier jeg det samme. Jeg oppfordrer de unge til å reflektere over hva slags advokat de ønsker å være, og avslutter ofte med å si at det ikke er helt sikkert at det å alltid ta alle fighter er i klientens interesser.

Han synes det er flott at Advokatforeningen har gjennomført undersøkelsen, og at Advokatbladet skriver om funnene.

– Personlig oppfatter jeg nok ikke at upassende atferd er et økende problem i saker jeg håndterer. Det kan muligens spores noe mer profesjonell tøffhet enn tidligere, noe som selvsagt fra tid til annen kan nærme seg eller gå over grensen. Men i stort opplever jeg å møte dyktige og profesjonelle advokater som opptrer skikkelig på den andre siden, sier han.

44 felt for RGA punkt 5.1 Kollegial tillit siste ti år

RGA punkt 5.1 Kollegial tillit 

Kollegial tillit og samarbeid mellom advokater er nødvendig så vel i klientenes interesse som for å unngå unødige tvister.

Overfor kolleger skal en advokat alltid opptre med den hensynsfullhet og imøtekommenhet som er forenlig med klientens interesse.

I tiårsperioden fra 2014 til og 2023 har 31 advokater fått kritikk som følge av brudd på pkt. 5.1, sju har fått irettesettelse og seks er ilagt en advarsel, ifølge Advokatforeningen og Disiplinærnemndens tall.

Powered by Labrador CMS