Tina Storsletten Nordstrøm mener det er hårreisende at lønnsforskjellene er så store i advokatbransjen. FOTO: Henrik Evertsson
Én million kroner mer til mennene
– Det skjer ingenting. Prosentandelen på partnersiden øker ikke. Argumentet med at det vil endre seg over tid faller igjennom, for vi ser ikke endringene på tallene, sier Tina Storsletten Nordstrøm, leder av Advokatforeningens kvinneutvalg.
Likestillingsprogrammet FiftyFifty har gjort et dypdykk i Finansavisens årlige oversikt over inntekt, skatt og formuesforhold for landets best betalte partnere. Rapporten viser at de kvinnelige partnerne i fjor hadde lavere lønnsvekst enn sine mannlige kolleger.
Oversikten omfatter 1634 advokater på lønnstoppen.
Kvinnene på listen har inntekstvekst, men den er på bare 0,95 prosent, eller 23.700 kroner. For alle advokatene på listen er økningen i snittinntekt på 1,34 prosent – det er altså mennene som drar snittet opp.
Mennenes snittlønn er på 3,7 millioner kroner, mens damenes ligger på 2,52 millioner kroner.
– Ingen vet hva som skal til
– Det er allerede etablert en rekke tiltak i advokatbransjen for å øke kvinneandelen, men de er ikke nok, sier Tina Storsletten Nordstrøm i kvinneutvalget.
Hun mener det er på tide at bransjen går enda grundigere til verks og ser nærmere på forutsetningene for hva som skal til for å bli partner.
– Sånn det fungerer i dag, skviser selskapene ut kvinner. Men hva de endringene bør være er det ingen som vet. Det er jo ingen som har fått det til. Kanskje kan det etableres noe nye parametere for hvordan arbeidet måles, framfor kun fakturerte timer, fortsetter Nordstrøm.
Flest kvinner på skolebenken
Bare om lag fjorten prosent av partnerne i de største forretningsadvokatfirmaene er kvinner, men rundt sytti prosent av alle jusstudenter er kvinner, og blant fullmektiger er kjønnsdelingen omtrent den samme, ifølge FiftyFifty-rapporten.
FiftyFifty er et likestillingsprogram som gjennom 2017 arbeidet for å styrke kvinners lederrolle i arbeidslivet. Arbeidet munnet ut i en tiltaksrapport, som ble overlevert regjeringen nå i 2018.
I rapporten kan man lese at en av bransjens hovedutfordringer er å holde på kvinnene lenge nok til at de er i en posisjon hvor senioradvokat eller partner blir aktuelle titler. Mange kvinner velger seg bort fra yrket når de får små barn, fordi de har et ønske om en mer forutsigbar arbeidshverdag. Det betyr også at utgangspunktet for å rekruttere eksempelvis en kvinnelig partner er ganske begrenset.
Den siste tiden har derimot bransjen selv gitt inntrykk av at de ønsker en holdningsendring og bedre tilrettelegging for dem som gjerne vil kombinere familielivet med en karriere som advokat.
Flere nye kvinnelige advokater
Hvis man tar en titt på Tilsynsrådets årsberetning for 2017, ser man at det ble utstedt 430 advokatbevillinger, 239 til kvinner og 191 til menn. I tillegg ble 728 personer autorisert som advokatfullmektiger. Av disse var 450 kvinner og 278 menn.
Blant de 67 som skulle avlegge prøve for Høyesterett var det 50 menn og 17 kvinner.
Blant praktiserende advokater er bildet et annet. Tilsynsrådet registrerte i 2017 totalt 7840 advokater, fordelt på 5134 menn og 2706 kvinner. På kvinnesiden kan man riktignok spore en økning sammenliknet med i 2016, hvor tallet viste 2561. For mennene går det i motsatt retning med en liten nedgang fra 5177.
Blant senioradvokatene begynner mennenes flertall å øke, og på partnernivå er kun 14 prosent kvinner, ifølge FiftyFifty.