Øystein Myre Bremset jobber til daglig med entreprise og tvisteløsning i BAHR. Han startet i BAHR i 2010, og ble partner i firmaet i 2018. Han har tidligere blant annet jobbet i Brækhus. Foto: Andreas Fadum

Survival guide: Slik får du det bedre som advokatfullmektig

BAHR-partner Øystein Myre Bremset mener det er viktig at fullmektiger tør å kreve en skikkelig beskrivelse av arbeidsoppgavene de får, og en mer presis tidsfrist enn «ASAP».

Nylig inviterte Yngre advokater i Advokatforeningen Oslo krets til foredrag med overskriften «Survival guide for advokatfullmektigen». Et av tipsene fullmektigene fikk av BAHR-partner Øystein Myre Bremset var å be om en bedre forklaring av arbeidsoppgavene, om de ikke er godt nok forklart allerede.

– Får du en oppgavebeskrivelse med masse engelske ord og uttrykk du ikke kan, må du si fra og, og ikke være redd for å spørre hva som menes. Som utgangspunkt er det ikke du som er dum som ikke forstår en oppgave. Det er den som har gitt deg oppgaven som har forklart den for dårlig, sa Bremset.

LES OGSÅ: Survival guide for advokatfullmektiger: - Vær modig og frykt ikke omveier

Krev en frist

God tidsstyring er viktig, og at man bør spørre partneren om når oppgaven må være ferdig, rådet han.

– Mange partnere sier at de må ha oppgaven «ASAP». Da kan man som fullmektig ende opp med å miste kontrollen over egen tid. Men ekspresslevering kan jo være unødvendig, dersom partneren uansett ikke rekker å få sett på det man har gjort før om et par dager, sa Bremset.

Ifølge partneren bør fullmektiger forsøke å jobbe seg «inn i sakene», og ikke «ut av sakene».

– De flinkeste fullmektigene er de som gjør noe mer enn bare akkurat det de blir spurt om, samtidig som de viser at de har forstått oppgaven. Du blir kanskje ikke bedt om å ta notater i et møte hvor du deltar. Men dersom du gjør det likevel, og dine notater viser seg å bli verdifulle senere, er jo det noe som vil gjøre partneren lykkelig. Da gjør du deg selv nyttig ved å ta initiativ, påpekte Bremset.

– Jobb med motivasjonen. Den som blir flinkest er ikke den som er mest intelligent, men den som er mest motivert. Når du kjenner at du jobber med noe du er brennende engasjert i, er du på riktig vei. Selv med hard innsats vil du aldri klare å bli flink i noe du ikke brenner for, sa Bremset.

Pysete

For ikke så mange år siden var det ifølge BAHR-partneren sett på som litt «pysete» å si at man skulle hente og levere i barnehagen i forretningsjusbransjen.

– Tidligere var forretningsadvokatbransjen preget av å være et litt macho miljø der man ikke ble sett på som en som satset om man tok foreldrepermisjon. Sånn er det ikke nå, sa Bremset, selv far til to små døtre.

Hvis du har trivdes godt som advokat før du fikk barn, vil du ifølge Bremset sannsynligvis trives godt etterpå også.

– Advokatlivet er privilegert og fleksibelt, men for min del blir det litt mindre TV-serier og tid på sofaen nå som jeg har barn. Det går i jobb og barn, og kanskje ikke så mye mer. Men når jeg henter i barnehagen tenker jeg at jeg ikke har en mer travel hverdag enn de som er dommere eller sykepleiere. Småbarnslivet er travelt, for alle yrker, sa Bremset.

Blir en bedre leder

– Jeg har vært på en del seminarer om hvordan få kvinner opp og frem som partnere. En kvinnelig partner i et annet firma sa en gang at du blir et bedre menneske, men ikke en bedre advokat, av å ta foreldrepermisjon. Det er jeg ikke enig i. Du blir kanskje ikke en bedre jurist av å være hjemme med barn, men å være advokat er noe mer enn å bare være jurist!

– Du lærer ganske mye av disse permisjonene, og å ha ansvar for barna: Du blir en mye bedre leder av å kjenne på hva det faktisk betyr å ha ansvar for barn når du skal lede småbarnsforeldre. Da må du vite hva småbarnslivet koster, sa Bremset - og kom med en oppfordring.

– Ta foreldreperm! Ikke ha hastverk med å droppe permisjonen for å komme deg raskt opp. Advokatlivet er langt, og foreldrepermisjon er en god investering i både «sjølve livet» og advokatlivet, sa BAHR-partneren.

Finn ut når på dagen du leverer best

Cathrine Hrasky oppfordre advokatfullmektiger til å spare det tyngste arbeidet til «indrefileten» av dagen sin.

Dommeren i Oslo tingrett, som tidligere har arbeidet både som politiadvokat og som advokat i Hjort, rådet advokatfullmektiger til å dele opp dagen med ulike oppgaver.

– Da jeg jobbet som advokat og hadde små barn, synes jeg det var vanskelig å skulle fakturere så mange timer jeg trengte i døgnet. Derfor lagde mitt eget lille system, hvor jeg stilte meg spørsmålet: Når på døgnet er jeg best til å gjøre hva?

Tenk strategisk

Hun fant raskt ut at den tiden hun var mest konsentrert, var mellom klokka 08 og 12 på formiddagen, «indrefileten» av dagen hennes. Derfor brukte hun denne tiden til å skrive stevninger og tilsvar.

– Når jeg så ble litt sliten etter lunsj møtte jeg heller klienter. Dermed satt jeg stort sett i møter fra tolv til fire, før jeg hentet i barnehagen, sa Hrasky.

– Da jeg så logget meg på igjen klokken åtte om kvelden, visste jeg at jeg ikke orket å skrive stevning og tilsvar. Denne tiden brukte jeg heller til å sende mailer til alle som hadde ringt i løpet av dagen. Dette kunne jeg fint gjøre fra sofaen hjemme uten at det kostet meg så mye, sa Hrasky.

Ifølge dommeren bør man som ny fullmektig alltid varsle om at man vil ha en tilbakemelding fra retten.

– Som fullmektig lærte jeg masse av det.

BAHR-partner Øystein Myre under foredraget "Survival guide for advokatfullmektiger" arrangert av Yngre advokater. Foto: Henrik Skjevestad
– Det er helt innafor å si at man ikke kan ha et møte på et tidspunkt, fordi man skal hente eller levere barn i barnehagen, påpeker partner Øystein Myre Bremset i Advokatfirmaet BAHR.
– Finn ut når du leverer best, og vær strategisk og bevisst på tidsbruken din. Da genererer du flere timer - og gjør prinsipalen lykkelig, sa Cathrine Hrasky. Foto: Henrik Skjevestad

10 tips til ferske fullmektiger

1. Vær villig til å hjelpe til når det trengs, ikke bare partnere, men også andre fullmektiger og advokater.

2. Gjør deg kjent med de advokatetiske reglene. Opptre alltid etisk, og pass på at du jobber et sted der etikk står høyt. Det gjør det de aller fleste steder.

3. Senk skuldrene og husk at du er flink. Alle føler seg udugelige av og til.

4. Ikke påta deg for mange ting, men gjør heller det du sier du skal gjøre ordentlig.

5. Hjelp til med å avklare hva du forventes å gjøre. Advokater blir gjerne partnerne fordi de er flinke advokater, ikke nødvendigvis fordi de er eksemplariske ledere. Når en partner kommer med en oppgave, må du forvente at den ikke blir forklart perfekt. Si ifra hvis du ikke forstår oppgaven.

6. Skaff deg et pusterom i hverdagen med god tidsstyring. Det er ikke slik at alt må gjøres med en gang hele tiden. Kommunikasjon er nøkkelordet.

7. Jobb deg inn i sakene, og ikke ut av dem. Ta initiativ, vær proaktiv, og gjør deg selv nyttig.

8. Vis særlig initiativ når det er noe du er interessert i. Da vil arbeidsgiver se hvor den store interessen og motivasjonen din ligger, og kan tilpasse arbeidsoppgavene deretter.

9. Vær serviceinnstilt hele tiden. Advokatjobben er et serviceyrke, og advokater må være serviceytere overfor både klienten og kolleger.

10. Tolk alt i beste mening, for det aller meste er godt ment. Det er ikke alltid du vil få «et smilefjes» når du får en oppgave oversendt per e-post. Kanskje står avsenderen i barnehagen med en unge i hvert bein når e-posten blir sendt. Da rekker man ikke å pakke inn oppgaven i hyggelige formuleringer.

Powered by Labrador CMS