Andreas Sjalg Unneland.
Foto: SV
Ba Stortinget ta Advokattilsynet ut av statsbudsjettet - ble stemt ned
Frp fremmet nylig forslag om å fjerne Advokattilsynet fra statsbudsjettet for 2025, men fikk ikke flertall på Stortinget. Justiskomiteen forventer likevel at Advokattilsynet ikke er synlig i statsbudsjettet for 2026.
Da regjeringen la frem forslag til statsbudsjett for 2025 i oktober, ble ikrafttredelsesdatoen for advokatlov kjent - for første gang. Og samtidig med at loven iverksettes ved årsskiftet, endrer Tilsynsrådet for advokatvirksomhet navn til Advokattilsynet.
Parallelt med at advokatene fikk vite når deres egen lov trer i kraft, fikk bransjen seg også en overraskelse: Regjeringen hadde nemlig gitt det uavhengige Advokattilsynet en egen post i statsbudsjettet.
Advokatforeningen ble umiddelbart skeptisk.
- Vi er kritiske til at Advokattilsynet har fått en egen post i statsbudsjettet. Tilsynet er og skal være uavhengig av staten. Det er hverken departementets eller Stortingets oppgave å foreslå hva gebyret til Advokattilsynet skal være. Det er styret i Advokattilsynet som skal fastsette dette, sa Advokatforeningens leder, Siri Teigum kort tid etter at budsjettet ble kjent.
Nedstemt på Stortinget
Da Høyre la frem sitt forslag til statsbudsjett i slutten av november, var partiets justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth, klar på at de er enige med Advokatforeningen.
Det samme er også Venstre og Frp. Nylig fremmet sistnevnte parti et forslag med ønske om at Stortinget skal be regjeringen stanse «den foreslåtte ordningen med
finansiering av Advokattilsynet over statsbudsjettet, og videreføre dagens
finansieringsmodell.»
Forslaget ble stemt ned med 62 stemmer mot 37.
Påpeker uavhengighetsrisiko, men stemte mot
Da justiskomiteen behandlet forslaget til statsbudsjett for neste år, delte komiteen seg i et flertall og et mindretall i vurderingen av Advokattilsynets budsjettplass.
Flertallet, bestående av Ap, Sp og SV, viste til Advokatforeningens oppfattelse av at tilsynets formelle og reelle uavhengighet kan svekkes gjennom tilsynets tilstedeværelse i statsbudsjettet.
«Advokater, i
motsetning til andre yrkesgrupper underlagt offentlig tilsyn, representerer
ofte privatpersoner i saker mot staten. Det er derfor særlig viktig at tilsynet
med advokater er uavhengig av statlig innflytelse», skrev flertallet.
Det påpekte videre til at Tilsynsrådets for advokatvirksomhet frem til nå har blitt driftet uten egen post i statsbudsjettet.
«Dette viser at det er mulig å sikre
finansiering av tilsynet uten å gå veien om statsbudsjettet. Advokatloven
legger opp til at Advokattilsynet skal finansieres gjennom bidragsbetaling fra
advokatene, slik som ordningen er i dag for Tilsynsrådet.»
- Tydelige signaler
Selv om både Ap, Sp og Sv, gjennom justiskomiteens budsjettinnstilling, tilsynelatende er enige med Advokatforeningen i at det følger en potensiell uavhengighetsrisiko med ved å la Advokattilsynet forbli i statsbudsjettet, stemte altså de samme tre partiene mot Frps forslag.
Andreas Sjalg Unneland, justispolitisk talsperson for SV, forventer likevel at Advokattilsynet ikke inkluderes i statsbudsjettet for 2026.
- Gjennom våre merknader til statsbudsjettet for 2025, gir vi tydelige signaler til regjeringen om at Stortinget ikke er begeistret for at Advokattilsynet har fått en egen post i budsjettet for neste år, sier han.
- Vi støtter Advokatforeningens syn, og regner med at Advokattilsynet ikke inkluderes i statsbudsjettet for 2026.
- Viktig at uavhengigheten fortsetter å være der
Justiskomiteens mindretall, bestående av Høyre og Venstre, satte spørsmålstegn ved hvorfor en egen budsjettpost til Advokattilsynet er nødvendig overhode.
«Disse medlemmer merker
seg at hele posten skal finansieres ved inntekter fra advokatene. Disse medlemmer mener
at Advokattilsynet er og skal være uavhengig av regjeringen, og tilsynet kan
heller ikke instrueres av departementet.
Disse medlemmer har merket
seg at Advokatforeningen er skeptisk til at denne posten nå føres på statsbudsjettet», skrev mindretallet.
- Det er viktig at uavhengigheten som er der, fortsetter å være der. Tilsynet skal finansieres av advokatene, sa Høyres justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth, til Advokatbladet i november.