Pollen i Arendal syder av liv under Arendalsuka.

Nå kommer advokatene til Arendal

Cybersikkerhet, kriminalomsorg, investeringsleie, vannkraft og sanksjoner er blant temaene advokatene skal debattere under Arendalsuka 2024. For Advokatforeningen er målet å øke bevisstheten om advokatenes arbeid. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag braker det løs for årets største politiske møteplass i sørlandsbyen Arendal. 

Søker du på ordet «advokat» i det offisielle programmet til Arendalsuka, dukker det opp over hundre arrangementer. Her er det noe for enhver jussmak. 

I tillegg til Advokatforeningen, Juristforbundet, Domstoladministrasjonen og en rekke rettshjelpsorganisasjoner, er det minst elleve advokatfirmaer som enten skal delta i eller som inviterer til event. 

Vil øke bevisstheten om advokatenes arbeid

Advokatforeningen har i år lagt stor vekt på å synliggjøre advokatenes rolle i rettsstaten og for rettssikkerheten – både for den enkelte klient og for fellesskapet, forteller generalsekretær, Merete Smith. 

- Blant våre arrangementer er en spennende debatt om hvor grensen for hva Stortinget skal bestemme og hva domstolene skal avgjøre. Samt en helt grunnleggende debatt, spesielt i lyset av den siste tids justisfeilsaker, der vi stiller spørsmålet «når er noe bevist», sier hun. 

- Ellers har vi vårt tradisjonelle og populære rollespill, der temaet i år er vold mot politiet. Der får publikum anledning til å avgjøre både om tiltalte er skyldig og hvilken straff som i tilfelle skal idømmes.

- Målet for våre arrangementer på Arendalsuka er kort sagt å øke bevisstheten om advokatens viktige arbeid, ved å fremheve rettssikkerhetens betydning i ulike sammenhenger.

Få oversikt over programmet

Årets program fra Advokatforeningen består av totalt åtte poster. Nær samtlige finner sted i lokalene til advokatfirmaet Tofte Hald med adresse Torget 3.

Tirsdag 13. august: 

Kl. 09:00-09:45: Herved bevist - eller er det det? 

Advokatforeningen inviterer til debatt om det viktigste som skjer i rettssalene, nemlig bevisene. Hvem snakker sant? Hvem lyver? Hvem husker feil? Og hva med håndteringen av de digitale bevisene? 

I panelet: Merete Smith (generalsekretær, Advokatforeningen), Stian T. Bråstein (partner, Adius advokatfirma), Svein Tore Bergestuen (forfatter, journalist og rådgiver) og Knut Kolloen (lagdommer, Agder lagmannsrett).

Kl. 10:00-10:45: Advokatene svarer 

Advokatforeningen har samlet en gjeng kunnskapsrike advokater til å svare på juridiske spørsmål fra publikum. 

I panelet: Baard Amundsen (kommunikasjonssjef, Advokatforeningen), Mette Yvonne Larsen (leder, Forsvarergruppen), Karianne Tilseth Berg (hovedstyremedlem, Advokatforeningen) og Helle Cecilie Lineikro (leder, YA Agder krets).

I 2023 inviterte Advokatbladet til debatt om straffenivået i saker om seksuallovbrudd.

Onsdag 14. august: 

Kl. 10:00-11:00: På kanten av loven - menneskerettighetsbrudd ved Trandum utlendingsinternat 

Situasjonen for de internerte på Trandum utlendingsinternat er alvorlig, og det har fått omfattende kritikk fra flere hold. Hvilke krav kan stilles til myndighetene for behandlingen av utlendinger internert på Trandum? Hvordan får man regjeringen og Stortinget til å sette inn tiltak?

I panelet: Karsten Anfinsen (advokat, Haakstad & Co), Sigve Bolstad (statssekretær, Justis- og beredskapsdepartementet, Sp), Adele Mestad (direktør, NIM) og Pål Morten Andreassen (leder, Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet). 

Kl. 13:00-13:45: All makt i hvilken sal? 

I 1872 uttalte Johans Sverdrup «all makt i denne sal» for å beskrive Stortingets plass. Stemmer det fremdeles, og hva skjer når domstolene brukes til å avgjøre politiske spørsmål? 

I panelet: Aslak Bonde (journalist), Cathrine Hambro (partner, Bull advokatfirma), Frode Jacobsen (første nesteleder, kontroll- og konstitusjonskomiteen, Ap) og Svein Harberg (andre nestleder, kontroll- og konstitusjonskomiteen, H). 

I fjor åpnet Advokatforeningen den politiske festivalen med Den demokratiske samtalen. I panelet: Henrik Syse, Jon Wessel-Aas og Elisabeth Austad Asser.

Kl. 14:00-14:45: Rettshjelpsloven del to - Hvem skal omfattes av fremtidens rettshjelpsordning? 

Ny rettshjelpsordning er i emning, og like før jul vedtok Stortinget den første deloppfølgingen fra regjeringen. Det neste blir å avgjøre hvilke spørsmål og rettsområder som skal inngå i ordningen. Hva skal man kunne motta rettshjelp for, og hva bør utgå? 

I panelet: John Arne Markussen (journalist), Andreas S. Unneland (medlem, justiskomiteen, SV), Ingunn Foss (medlem, justiskomiteen, H) og Maria Aasen-Svendsrud (medlem, finanskomiteen, Ap). 

Kl. 12:30-14:30: Spesialvisning av dokumentarfilmen «Straff»

En avdeling i Halden fengsel omgjøres til et kloster og i tre uker forsøker flere langtidsdømte å leve som munker. Er en indre endring mulig? 

Filmen følges opp med debatt om hvorvidt norsk kriminalomsorg tilbyr en reell mulighet for rehabilitering kl. 15:00, hvor representanter fra både Advokatforeningen, Frelsesarmeen og KDI deltar. 

Silje Karine Muotka, Constance J. Holm og Aslak Syse snakket i fjor om den stadig pågående fornorskingen av samer.

Kl. 16:00-1800: Rollespill i Arendal rådhus 

Tradisjon tro inviterer Advokatforeningen til rettssak som rollespill. Årets sak dreier seg om politivold, hvor en kvinne har dyttet en politibetjent i brystet to ganger. Bør hun dømmes? 

Medvirende: Frode Elgesem (dommer), Mette Yvonne Larsen (forsvarer), Sissel Alsvik Øygarden (tiltalt), Anne Karoline Staff (aktor), Fredrik Schulze (fornærmet politibetjent) og Baard Amundsen (vitne). 

Ungdomspolitikere: Fawzi Warsame (AUF), Erik Martinez Rønhovde (KRFU), Ivar F. Aurlie (Unge Høyre) og Ane Breivik (Unge Venstre). 

Advokatene inntar Arendal

De siste årene har den advokatske tilstedeværelsen på Arendalsuka økt i omfang. På 2024-programmet finner man advokatfirmaer som CMS Kluge, BAHR, Thommessen, SANDS, Berngaard, Wikborg Rein, Haavind, Selmer, Tofte Hald og Føyen.

Sammen med en rekke samarbeidspartnere inviterer CMS Kluge til totalt fem arrangementer. På dagsorden står klimavennlige bygg, cybersikkerhet, byutvikling i møte med naturvern og elektrifisering. 

BAHR arrangerer debatt om investeringsleie, hvor blant annet partnerne Anne Sofie Bjørkholt og Ole Andreas Dimmen deltar. I år som i fjor skal også BAHRs managing partner, Thomas K. Svensen, være med i topplederdebatten

Partner Anne Sofie Bjørholt skal delta i en livesending av Eiendomspodden, samt i en debatt med tittelen Hvorfor jobber ikke kvinner i eiendom med de store pengene? Hun sitter også i panelet i en debatt om sosial bærekraft og reell medvirkning.

På programmet er det seks poster med Thommessen som arrangør. Firmaet holder debatt om vannkraft, energtiltak og globale utfordringer, geopolitikk, personellsikkerhet i et skjerpet trusselbilde, finansieringsstrategier og det grønne skiftet. 

Wikborg Rein-gjengen bestående av Maren Folkestad, Kristin Nordland Brattli, Elisabeth Roscher, Tormod Nilsen og Caroline Landsværk var blant advokatene som deltok på Arendalsuka i fjor.

SANDS står i regi av to egne arrangementer, hvor det første dreier seg om «myter og fakta om granskinger», mens det andre vil utforske hvordan man kommer i posisjon til styreverv.

Advokatfirmaet Berngaard arrangerer intet mindre enn ni eventer under Arendalsuka. På programmet står offentlige anskaffelser, Impact-investeringer og avkastning, farlig avfall, fremtidens bygg, klima- og miljøkrav, utenforskap og ulikhet, cybersikkerhet og tillitsreform. 

Wikborg Rein inviterer til debatt om sanksjoner, vannkraft og barns rettssikkerhet, mens Føyen skal snakke om AI og nye datasentre. 

Under titlene «Kraft, kreft og kunstig intelligens» og «Fotball og penger: På tide å gå til angrep» bidrar DLA Piper med to debatter til årets politiske festival. 

Et blodfattig distrikst-Norge?

I år stiller Haavind med ett eget arrangement på programmet. I samarbeid med Fornybar Norge, inviterer firmaet til debatt om Norges forhold til EU innen grønn energi og industri.

Stig Bech, som meldte overgang fra Wiersholm til Haavind i april i år, deltar i flere debatter; i den tidligere nevnte Eiendomspodden, i en debatt med tittelen Dagens finanspolitikk fører til et blodfattig Distrikts-Norge, og i en sesjon om dyrtid i boligmarkedet.

Selmer står oppført med tre egne programposter under årets Arendalsuke. Disse dreier seg om næringslivsaktørenes erfaringer med kjønnskrav i AS-styrene, om demokrati og rettsliggjøring i lys av internasjonale konvensjoner, og om Norges grad av attraktivitet for grønne investeringer.

Advokatfirmaet Schjødt har ingen egne arrangementer, men Schjødt-advokater deltar på to: Partner Eva Jarbekk sitter i panelet i en debatt om Norge kan henge med i KI-kappløpet, mens tidligere næringsminister Iselin Nybø, nå partner i Schjødt, skal lede en sesjon om geopolitikk og energi.

Femten arrangementer blir holdt i lokalene til advokatfirmaet Tofte Hald. Få full oversikt over hvilke HER!

Powered by Labrador CMS