Emilie Mehl, Tonje Brenna og Kjersti Toppe i samtale med Knut Storberget.

Justisdepartementet svarer Forsvarergruppen: 
- Vil innhente synspunkter fra relevante aktører

Forsvarergruppen mener Justisdepartementet bommer i sammensetningen av ny ekspertgruppe ved å utelate advokater. - Viktig at gruppen ikke blir for stor, sier departementet. 

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken kritiserte Forsvarergruppens leder, Mette Yvonne Larsen, Justis- og beredskapsdepartementet for sammensetningen av en ny ekspertgruppe som skal utrede tiltak rettet mot mindreårige lovbrytere. 

I ekspertgruppen, som ble nedsatt av regjeringen i midten av august, er det nemlig ikke oppnevnt en eneste forsvarsadvokat. Larsen mener det er «helt uforståelig».

– Ekspertgruppen trenger forsvarernes erfaringer for at dette ikke bare skal bli nok en utredning som havner i skuffen, sa hun. 

Nå svarer departementet på kritikken. 

Bred kompetanse

Den nyutnevnte ekspertgruppen består av statsforvalter og tidligere justisminister Knut Storberget (leder),  Merete Havre, førsteamanuensis ved juridisk fakultet (UiO), psykologspesialistene Heidi Elisabeth Svendsen og Synne Engh-Hellesvik, i tillegg til politiinspektør Sivert Bragstad Rannem, samt økonomiprofessor Manudeep Bhuller og tingrettsdommer Håkon Schei Mentzoni. 

Det er viktig at gruppen ikke blir for stor, mener justisdepartementet. 

«Den må ha kompetanse fra flere sektorer og fagområder», skriver det i en epost til Advokatbladet. 

- Vil innhente synspunkter

Departementet påpeker at gruppen har et bredt mandat og kort frist på å levere sitt arbeid. Det hele skal være klart allerede 1. mars 2025. 

«Blant annet skal gruppen vurdere ansvarsdeling, organisering, ressurser og lovverk for relevante tilbud og tiltak», skriver departementet. 

Ingen oppnevnte advokater til tross, er det ikke gitt at forsvarerne utelates fra arbeidet.

«Ekspertgruppen vil innhente synspunkter eller erfaringer fra relevante aktører med erfaringer fra målgruppen.»

Powered by Labrador CMS