Kom nyttår, kom advokatlov! Etter femten år som pådriver for en egen lov for advokater, trådte den nye loven endelig i kraft i går.
Her er tolv punkter som Advokatforeningen trekker frem som de viktigste:
1. Ny rolle for advokatforetak
Tilsyn og disiplinærklager vil kunne rettes mot en advokatvirksomhet, og ikke kun mot advokatene personlig, slik det er i dag (§ 20).
Både advokatfirmaer, og såkalte enheter med organisasjonsadvokater, kan også bli ilagt overtredelsesgebyr ved brudd på enkelte regler (§ 17).
2. Ja til eksterne styremedlemmer
Advokatforetak kan ha eksterne styremedlemmer, men flertallet i styret må til enhver tid bestå av advokater som utøver en vesentlig del av sin yrkesaktivitet i foretaket. (§ 21).
3. Utpekt advokat
Det er bare å lære seg det nye begrepet «utpekt advokat». Dette er advokaten som virksomheten har pekt ut til å ha det overordnede ansvaret for advokatfullmektigene. Den utpekte advokaten skal sørge for forsvarlig og praktisk veiledning av fullmektigene, og for at det utarbeides en skriftlig plan (§ 12).
Se eksempel på plan her (krever innlogging hos Advokatforeningen).
Prinsipalen er ansvarlig for å følge opp fullmektigen i den enkelte sak, mens den utpekte har et overordnet ansvar. Den utpekte og prinsipalen kan være samme person.
4. Innstramming av hvem som kan drive advokatvirksomhet
Ingen andre enn advokater og advokatfullmektiger kan utøve advokatvirksomhet på vegne av et advokatforetak (§ 20).
Det er gitt en overgangsregel (§ 73) som innebærer at personer som i dag har adgang til å utøve advokatvirksomhet på foretakets vegne etter reglene i domstolloven, kan fortsette med dette frem til 1.1. 2027.
5. Hederlig vandel påkrevet
Eiere, styremedlemmer, daglig leder og andre i ledelsen av et advokatforetak - og som ikke er advokater - må ha hederlig vandel og ikke anses uskikket. Dette må kunne dokumenteres med politiattest (§ 22).
For dem som allerede har slike posisjoner, må det legges frem utvidet ordinær politiattest innen 1.1. 2026.
6. Arkivplikt
For dokumenter som advokaten har mottatt eller produsert i et advokatoppdrag, innføres en lovbestemt arkivplikt (§ 36).
Det gjelder noen unntak, sjekk advokatforskriften § 14.
Arkivplikten gjelder i ti år.
7. Etterutdanning for alle advokater
Alle advokater, men ikke advokatfullmektiger, må ta etterutdanning. Det kreves 48 timers etterutdanning - der minst to timer er i advokatetikk - i løpet av tre år (advokatforskriften § 13 og advokatloven § 31).
Første periode begynner å løpe 1. januar 2025.
Advokattilsynet skal føre kontroll med at kravet oppfylles.
8. Nye regler om klientkonto, men obs; trer først i kraft 1. januar 2026
Et advokatfirma plikter å ha en egen klientbankkonto for «forskudd på salær eller forskudd på utlegg som advokaten skal betale og som påløper i forbindelse med utføringen av advokatoppdraget». På denne kontoen kan det ikke oppbevares andre midler.
Formålet er å gjøre det enklere å føre tilsyn og ha kontroll med øvrige transaksjoner.
9. Vilkårene for advokatbevilling
Enkelte endringer i prosedyrekravet: En av sakene skal være en «hovedforhandling eller et rettsmøte til sluttbehandling i sivil sak av minst en halv dags varighet. De to øvrige sakene kan i tillegg være hovedforhandling i straffesak, rettsmekling, sak med forhandlingsmøte for Barneverns- og helsenemnda, sak med muntlig høring for Konkurranseklagenemnda eller en annen sak godkjent av Advokattilsynet».
Dette betyr at hovedforhandling i en straffesak vil telle fullt ut som én sak, og ikke som en «halv», slik som i dag.
En av de to øvrige sakene kan erstattes av en rettssakseksamen (advokatloven § 2 og forskriften §§ 2 og 3).
Advokatkurset utvides (forskriften § 5).
10. Internadvokater og forsikringsadvokater: De fleste reglene er utsatt
De nye reglene om internadvokater er utsatt til 1.1. 2028.
11. Sikkerhet
Alle advokater - også prinsipaler - må stille minst fem millioner kroner i sikkerhet (advokatloven § 5 og advokatforskriften § 28).
12. Passiv advokatbevilling faller bort
Adgangen til å ha passiv bevilling fjernes. Dette betyr at det bare er personer som faktisk driver advokatvirksomhet som kan kalle seg advokat (§ 7).
Les mer utfyllende om de tolv punkene på Advokatforeningens nettsider.