Justisminister Emilie Mehl (Sp).

Rettsrådsmonopolet oppheves ved nyttår

Når advokatloven trer i kraft ved nyttår kan enhver gi rettslige råd utenfor domstolene. - Vi må senke terskelen for å få hjelp med juridiske problemstillinger, sier justisminister Emilie Mehl (Sp). Advokatforeningen har hele tiden vært kritiske til forslaget, og frykter for publikums rettssikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget til statsbudsjettet offentliggjorde regjeringen for første gang en dato for når advokatloven skal tre i kraft: Departementet tar sikte på at dette skal skje den 1. januar 2025.

I dag har regjeringen sendt ut en pressemelding for å minne om at rettsrådsmonopolet oppheves når advokatloven trer i kraft.

– Vi må senke terskelen for å få hjelp med juridiske problemstillinger. Det er en stor utfordring at mange ikke får løst rettslige problemer på grunn av høye kostnader og kompliserte regler, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

Formålet med å fjerne rettsrådsmonopolet er, ifølge regjeringen, å legge til rette for utvikling og tilgjengelighet for juridiske tjenester, slik at flere kan få dekket sitt behov for rettslig bistand.

– De nye reglene kan bidra til å senke terskelen for å få råd og hjelp med juridiske spørsmål, samtidig som det blir tydeligere for publikum hvem som har juridisk profesjonsutdanning og kan kalle seg jurist, sier Mehl.

I meldingen fra regjeringen understrekes det at prosessmonopolet opprettholdes, slik at bare advokater og advokatfullmektiger kan representere klienter i rettergang.

Advokatforeningen: Kan påføre økonomisk tap hos kunden

Advokatforeningen har advart mot å oppheve rettsrådsmonopolet, og mener at dette klart vil representere en fare for det rettssøkende publikums rettssikkerhet, heter det i Advokatforeningens høringsuttalelse til advokatloven fra 2016 (side 80).

«Rettsråd gitt av personer uten tilstrekkelige kvalifikasjoner vil dessuten lett kunne påføre økonomisk tap hos kunden – et tap som etter utkastet ikke nødvendigvis vil være dekket av en ansvarsforsikring.»

Advokatforeningen var i sin uttalelse kritisk til at det er foreslått få regler som regulerer partenes rettigheter og plikter ved slik rådgivning, og mente at det var særlig problematisk at det ikke foreslås noen forsikringsplikt for andre enn advokater som gir rettsråd.

«Dersom enhver person, uavhengig av kvalifikasjoner, kan yte rettshjelp uten krav til forsikring, kan skadepotensialet bli stort», mente Advokatforeningen.

Advokattilsynet kan ilegge forbud

Advokattilsynet - som fra nyttår erstatter Tilsynsrådet - skal kunne gi personer forbud mot å yte rettslig bistand som ledd i næringsvirksomhet, dersom bistanden ytes på en uforsvarlig måte, skriver regjeringen.

Dette følger av advokatloven § 70.

Når advokatloven trer i kraft, blir jurist en beskyttet tittel, forbeholdt personer med juridisk embetseksamen, master i rettsvitenskap eller utenlands juristutdanning godkjent av Advokattilsynet.

Powered by Labrador CMS