ADVOKAT-SOMMER

Ingrid Høstmælingen.

Ble eiendomsekspert ved en tilfeldighet

Ingrid Høstmælingen er Wikborg Reineren som vendte hjem. Med flere år bak seg i styrerommet, har hun én klar oppfordring til kvinner som vurderer styreverv.

Publisert Sist oppdatert

Ser man bort fra noen år i BAHR og SANDS, har Ingrid Høstmælingen snart 20-årsjubileum som advokat i Wikborg Rein. «Jeg har vokst opp her», sier hun selv.

– Wikborg Rein er veldig mange nære og gode venner. Det var ikke vanskelig å vende tilbake.

Hun startet i 2005 som en potet av en advokatfullmektig. Reiste til London-kontoret i 2007. Kom tilbake, ble plassert ved en ledig pult i nærheten av eiendomsgruppen og plutselig var den faglige kursen staket ut.

– Det er ikke tilfeldig at jeg har blitt. Jeg trives veldig. Men det var tilfeldig at jeg endte opp der. Flaks at det klaffet så godt, forteller Høstmælingen.

– Det er primært arbeidshverdagen og metodikken som fenger meg. Jeg tror jeg er best egnet til å jobbe kommersielt. Akkurat mot hvilken bransje, er ikke så viktig. Men jeg hadde nok ikke trivdes like godt med lange utredninger. Jeg liker tempo og dynamikk og mennesker.

Ved siden av partnerrollen, er hun styremedlem i det som gjennom det siste året har seilt opp til å bli Norges tredje største advokatfirma. Styremedlem er hun også i eiendomsselskapet Fredriksborg Eiendom.

I fjor kom det nytt krav om kjønnsrepresentasjon i styrene til store og mellomstore selskaper. Det tror Høstmælingen at er lurt.

– Jeg er hverken megaentusiastisk eller veldig negativ, og i sum, tror jeg det er bra. Men man bør være ganske oppmerksom på den risikoen som ligger i å sitte i et styre. Det er høy risiko mot en ganske beskjeden betaling. Så skal man ta på seg styreverv, må man vurdere om dette er noe man egentlig har lyst til. Engasjerer dette meg, kan jeg tilføre noe, kan jeg utvikle meg personlig og hva kan jeg lære? Den vurderingen må kvinner som nå spørres om de ønsker styreplasser bare gjøre, mener hun.

Ingrid Høstmælingen (44)

  • Bosted: Lier
  • Tittel og arbeidssted: Partner, Wikborg Rein
  • Opprinnelig fra: Lier
  • Fagområde: Eiendom

Rendyrket advokatrolle

Høstmælingens eget engasjement i styret bunner i omsorg for selskapet hun er partner i.

– Jeg bryr meg om hvordan det utvikler seg. Jeg bryr meg om hvilke verdier vi styrer etter, og hvordan vi rigger oss for fremtiden. Og så ser jeg det som en stor tillitserklæring at mine medpartnere tenker at jeg har noe å bidra med her, sier hun.

Skal Wikborg Rein beholde sin sentrale posisjon i markedet og i bransjen i årene som kommer, gjelder det å ligge i forkant av trender, spår Høstmælingen.

– Og så må vi navigere så godt vi kan i forhold til hva næringslivet vil ha. Jeg tror samtidig det er viktigere enn noen gang at vi er ordentlig faglig flinke, slår hun fast.

Ifølge WR-partneren er advokatrollen mer rendyrket nå enn før.

– Nå gjør vi mindre kjedelige og færre standardiserte oppgaver. Det er ingen fullmektiger lenger som fyller ut fysiske skjemaer til Brønnøysundregisteret. Man brukte masse tid på ting før som man ikke bruker tid på nå, og rollen er mer rendyrket, sier hun.

– Betalingsviljen fra klienter for at vi skal gjøre helt selvsagte ting er lavere, og derfor har vi automatisert og systematisert. Alt var mye mer uorganisert for tjue år siden.

Høstmælingens favoritter

  • Bok: «Til jord skal du bli» av Anders Totland. Det er en slags Tarantino i bokform.
  • TV-serie: «Den sorte svane» er favoritten akkurat nå.
  • Podkast: «History of the world» på BBC.
  • Sommerlåt: Marstein og sånn. Noe barna setter på.
  • Sommerdrikk: Aass-pils rett fra boksen.

De ni faste

– På hvilket fagområde bør rettstilstanden endres fortest mulig?
– Reversering av domstolreformen. Det må ikke skje. Det er helt fremmed og uforståelig for meg at man vekter distriktspolitikk tyngre enn rettssikkerhet.

– Hva er den største utfordringen på ditt fagområde?
– Renta. Eiendom er en kapitalkrevende bransje og veldig rentesensitiv. Nå når renta har gått så mye opp, faller verdiene. Jeg jobber mest med kjøp og salg av eiendomsselskaper, og det markedet stopper mer eller mindre opp.

– Transaksjonsmarkedet har gått fra å ha et helt eventyrlig volum til å droppe rundt halvparten de siste årene. Går renta nedover eller stabiliserer seg, blir nok aktiviteten normalisert. Jeg håper selvsagt på en travel høst.

Ingrid Høstmælingen.

– Hvem er ditt faglige forbilde, og hvorfor?
– UiO-professor Knut Kaasen. Han var min veileder på petroleumsretten da jeg var vitenskapelig assistent. Det var da jeg virkelig oppdaget at juss er morsomt. En del jurister har en tendens til å komplisere, men han er veldig god til å gjøre alt veldig enkelt.

– Hvilken sak har gjort sterkest inntrykk på deg så langt i din karriere?
– En sak jeg ikke har vært involvert i, men som vi har hatt her på huset og som har gjort inntrykk, er Naftogaz-saken. Gasskonflikten mellom Ukraina og Russland som var en del av den russiske økonomiske krigføringen. Da krigen brøt ut, satt mine kolleger i telefonen med mennesker som måtte løpe ned i bomberom i Kiev. Da kommer krigen tett på.

JA eller NEI til...

  • Å forby ordet «jusen» med én s: NEI
  • Shorts på kontoret: JA
  • Cellekontor: JA
  • Rettssakseksamen: NEI
  • Eksterne eiere: NEI

– Hva er den største misforståelsen om advokatbransjen?
– At det er en jobb for menn i Patagonia-vest med hjemmeværende kone. Det er feil og urettferdig. En sånn misforståelse gjør at talenter som burde vært her kanskje blir skremt bort, noe som er kjempesynd.

– Hva er det viktigste å kunne i din jobb?
– Det å forstå når man som advokat skal spille hovedrolle og når man skal spille birolle i forhandlingsrommet. Vi er oftest en støttefunksjon for veldig kompetente mennesker. Klientene våre er flinke. Vi må tilpasse taletiden vår etter det. Jeg synes det er mange advokater som bommer på dette, noe jeg sikkert gjør ofte selv også.

– Hvilket spørsmål skulle du ønske at du fikk?
– Hvor er du om ti år? Svar: Wikborg Rein.

– Hva er din guilty pleasure?
– Vaniljemilkshake på McDonalds.

– Hvor går årets sommerferie?
– Den går til Sardinia, Tjøme og Hardanger.

Powered by Labrador CMS