– Som advokat på dette fagfeltet har man har aldri helt oversikt over hva uken og året bringer, men det gjør det også spennende, sier Live W. Lindholm og Marie Braadland.
Se opp for disse talentene!
Saklig opptreden og ærlige tilbakemeldinger kan være en av grunnene til populariteten til Marie Braadland (39) og Live W. Lindholm (35).
– En viktig del av jobben som advokat, er å bidra til at partene unngår tvister de ikke er tjent med, sier Marie Braadland fra Advokatfirmaet Grette.
Partnerne Marie Braadland (39) i Grette og Live Wilhelmsen Lindholm (35) i Pacta topper Finansavisens up and coming-liste i kategorien offentlige anskaffelser.
Braadland og Lindholm fikk henholdsvis 26 og 25 poeng i advokatkåringen, der kolleger stemmer frem advokater i en rekke ulike kategorier.
– Jeg håper det er fordi folk opplever at jeg gjør en faglig god jobb, og opptrer ryddig og konstruktivt. Noen ganger innebærer det også et råd til klienten om ikke å gå videre med saken, sier Marie Braadland til Advokatbladet når vi møter henne sammen med kollega Lindholm i Grettes lokaler.
De to jobber begge med offentlige anskaffelser i det daglige, et fagfelt som har utviklet seg enormt de siste ti årene.
– Jeg opplever at en del tvister eskalerer på grunn av misforståelser mellom partene, enten fordi leverandører mistror oppdragsgivere, eller fordi oppdragsgivere ikke har kommunisert grunnlaget for avgjørelser godt nok. Da gjelder det å gå gjennom dokumentene, stille spørsmål og bidra til å avdekke realiteten i saken, før man velger strategi. Å ta et ubegrunnet konfronterende standpunkt er sjelden til det beste for klienten, påpeker hun.
– Som advokater ønsker vi dessuten å bistå klientene våre i en tidlig fase av anskaffelser, for å forebygge unødvendige tvister.
Live Lindholm jobber for det meste i bygg og anleggs-delen av bransjen, og opplever ofte klienter med sterke følelser knyttet til saken.
– Jeg er viktig og riktig ikke å kjøre alle saker. Jeg forsøker alltid å foreta en kritisk gjennomgang av saken, og ønsker ikke å være et rent talerør for klientens synspunkter hvis det ikke er noe holdt i saken. Man kan «kjøre på» og kanskje oppnå et fantastisk resultat i den konkrete saken, men dette er ikke måten jeg ønsker å jobbe på, sier Lindholm.
Hun forteller om en bransje med mange frittalende aktører.
– Ikke sjelden kommer det beskyldninger om kameraderi, og at utenforliggende hensyn ligger bak beslutninger som blir tatt. Vi som advokater må da være med å balansere klientens forståelse for saken, og forklare dem at vi må forholde oss til de objektive fakta og bevisene i saken, påpeker hun.
Samtidig forstår hun klientens frustrasjon i enkelte saker hvor tildelingene kan bære preg av utenforliggende hensyn, uten at dette er så enkelt å bevise.
De to advokatene jobber både for klienter som leverer varer og tjenester til det offentlige, og for offentlige innkjøpere.
– Jeg synes det er en fordel – en sak har alltid to sider, og dette gjør det lettere å forstå hvordan den som sitter på den andre siden av bordet tenker. Men man må selvfølgelig passe seg for interessekonflikter, og at man ikke blir sittende på begge sider av bordet i samme sak. Vårt firma jobber spisset inn mot bygge- og anleggsbransjen, og bistår nesten utelukkende byggherre- og rådgiversiden, og ikke så mange entreprenører. På den måten styrer vi automatisk unna en del interessekonflikter, forklarer Lindholm.
Advokaten, som også sitter i Advokatforeningens hovedstyre, venter snart sitt første barn. Som partner er det naturlig nok en utfordring å skulle være borte i en lengre foreldrepermisjon.
– Jeg tror ikke det er hverken bedre eller verre i vår del av bransjen enn andre steder. Det er vanskelig å planlegge i detalj, men planen er å ha permisjon så mye som mulig. Om jeg ser at jeg må steppe inn i noen løpende saker, vil jeg gjøre det. Det blir mine gode kolleger som må ta seg av henvendelser, men de fleste av klientene jeg jobber for, er vant til at vi deler på oppgavene. Og vi har allerede god erfaring med å si nei når vi har for mye å gjøre!