Christian Reusch mottok prisen for Årets juridiske prestasjon på årets advokatundersøkelse. Prisutdelingen ble arrangert på Hotel Bristol i Oslo.

ADVOKATUNDERSØKELSEN

Hedret for juridisk prestasjon: – Stort når saken ikke omhandler hundrevis av millioner

Simonsen Vogt Wiig-advokat Christian Reusch ble av bransjekollegaer fremstemt som prisvinner etter fjorårets seier i Høyesterett over Navs fedrekvotefelle.

Denne uka gikk Kapitals årlige advokatundersøkelse av stabelen, hvor 29 priser ble utdelt til advokater som bransjen selv har stemt frem som de dyktigste og mest ettertraktede innenfor sine fagområder.

26 av kåringene var rene fagpriser, mens de tre siste var dedikert til «konkurrentenes mest ettertraktede», «årets internadvokat» og «årets juridiske prestasjon». 

Den høythengende prisen for årets juridiske prestasjon var det Christian Reusch i Simonsen Vogt Wiig som stakk av med.

Like før jul vant han nemlig frem i Høyesterett i saken om den såkalte fedrekvotefellen – en dom som har medført at tusenvis av fedre potensielt kan kreve erstatning etter Navs feilpraktisering av lovverket som gir rett til lønnet foreldrepermisjon.

– Det er kjempegøy å vinne pris! Enda morsommere enn jeg trodde, sa Reusch til Advokatbladet etter utdelingen.

Flere i kampen om Årets juridiske prestasjon

Følgende prestasjoner mottok flest stemmer og havnet dermed på pallen for «Årets juridiske prestasjon» i Kapitals kåring for 2023:

  1. Fedrekvote-saken: Christian Reusch, partner i Simonsen Vogt Wiig (62 poeng)
  2. Frifinnelsen av tiltalte i Tengs-saken: Stian Trones Bråstein og Stian Kristensen, partnere i Adius advokater (59 poeng)
  3. Bostyrers medhold i erstatningskravet på 639 millioner kroner til konkursboet til rederiet I. M. Skaugen: Espen R. Hamar, advokat i Kvale (53 poeng)

– Berører folk i hverdagslivet

Ekstra stas var det at det var akkurat denne saken han skulle få bransjens anerkjennelse for, erkjente han.

– Spesielt gøy er det jo at det er en sak som denne som når helt til topps – en sak som ikke handler om hundrevis av millioner, men som berører folk i hverdagslivet, sa Reusch.

Hans klient hadde plutselig fått beskjed fra Nav om at han var fratatt 67 av 75 dager med lønnet foreldrepermisjon. Avslaget ble forklart med at søknaden hadde blitt levert for sent. 

Etter Navs oppfatning av regelverket forelå et krav om at søknaden måtte leveres senest dagen før mors permisjonsperiode utløp, fordi foreldrepermisjonen i utgangspunktet måtte tas ut sammenhengende.

Dette var en frist som Nav selv hadde satt, og som det senere skulle vise seg at det ikke fantes dekning for hverken i lovteksten eller i forarbeidene.

Reusch viste stolt frem prisen han mottok på scenen under kåringen på Bristol. Til høyre står NRK-profilen Christian Borch som var kveldens konferansier, og som delte ut prisene sammen med Finansavisens journalist Oliver Orskaug. Sistnevnte er også utgaveansvarlig i Kapital Jus, som står bak Advokatundersøkelsen.

– Sto i det på vegne av mange

Småbarnsfaren var en gammel kollega av Reusch fra tiden de begge jobbet i Regjeringsadvokaten, og sammen loset de saken gjennom alle instanser.

Til slutt var det Høyesterett som satte foten ned for Navs feilpraktisering av regelverket, og som omsider slo fast at det ikke var rettslig grunnlag for å frata den nybakte faren foreldrepengene. 

Saken har utvilsomt vært prinsipiell og påvirket mange flere enn bare hans klient, ifølge Reusch.

Etter at dommen falt i Høyesterett er det blitt anslått at flere tusen fedre skal være rammet av Navs ulovlige praksis. Mange har også krevd at Nav rydder opp og sørger for etterbetaling.

– Min klient hadde selv kommet greit fra det fordi han hadde en grei arbeidsgiver, men han valgte å stå i dette på vegne av mange andre som han mente hadde blitt utsatt for urett.

– I ettertid har vi fått mange reaksjoner fra folk som forteller hvor viktig de synes denne saken har vært, og at de er glade for at vi endelig fikk behandlet og avgjort det hele på en ordentlig måte, forteller Reusch.

Powered by Labrador CMS