Fra hovedkontoret på Hamar arbeider Eivor Øen, Tom Ø. Martinsen og kollegene i Campbell & Co for kommuner i fem fylker, mest med barnevern.

-Kvalitet teller 65 prosent i anbudskonkurransen

Flere og flere advokatfirmaer vinner oppdrag gjennom anbudskonkurranser. Campbell & Co, med kontorer rundt Mjøsa, har 35-40 prosent av inntektene sine fra kommunale kontrakter som de har vunnet etter anbudskonkurranser.

Publisert Sist oppdatert

– Alle anbud starter med å lese anbudsdokumentet skikkelig, og se hva de spør etter, sier Tom Ø. Martinsen, daglig leder i Campbell & Co.

Advokatfirmaet med kontorer rundt Mjøsa har 35-40 prosent av inntektene sine fra kommunale kontrakter som de har vunnet etter anbudskonkurranser.

Det begynner gjerne med barnevern når Campbell legger inn anbud, men mange ganger kan flere rettsområder være samlet i én avtale. Martinsen forklarer suksessen med flinke medarbeidere og god kapasitet.

Mer profesjonelle kjøpere

– Det offentlige er blitt mye mer profesjonelle kjøpere, sier Martinsen.

Firmaet har gitt én advokat ansvaret for arbeidet med anbudskonkurranser. Campbell bistår også klienter i næringslivet med råd om anbudskonkurranser.

Styreleder Eivor Øen avviser at tidsbegrensede kommuneavtaler er et usikkert levebrød.

– Vi ser at vi blir gjenkjøpt, sier hun.

Firmaet legger vekt på å ha erfaring også fra å representere den private parten i barnevernssaker:

– Det er en uttalt holdning hos oss at vi skal representere ulike parter i denne type saker. Det gir økt erfaring, kompetanse og forståelse, sier Eivor Øen.

Økt bevissthet om konkurranseutsetting

Rita Endresen ledet KS Innkjøpsforum frem til april i år. Nå er hun innkjøpsrådgiver i Værnesregionen, seks kommuner i Nord- og Sør-Trøndelag som samarbeider om innkjøp.

Rita Endresen er innkjøpsrådgiver for seks kommuner.

– Alle offentlige anskaffelser skal så langt det er mulig være basert på konkurranse. Over en terskelverdi på 500.000 kroner skal konkurranser kunngjøres nasjonalt, minner Endresen om, men ser at det ikke alltid er slik, sier Endresen.

– Men de siste to årene er det blitt økt bevissthet rundt konkurranseutsetting. Advokatfirmaene må bare forberede seg på at det kommer, sier hun.

Barnevern og eiendom er eksempler på områder der kommunene trenger spisskompetanse.

Ikke priskrig

Lokal tilhørighet mener hun at har mindre å si. Mange ganger kan det snarere være en fordel å ha advokater som kommer utenfra og er objektive.

Værnesregionen valgte for eksempel advokater på Hamar til barnevernsakene sine, etter en anbudskonkurranse, mens Endresen i den forrige jobben i Trondheim kommune hadde avtale med en advokat fra Oslo.

I de offentlige anbudene spiller pris en rolle, men det er ikke noen ren priskrig, hevder hun.

– I barnevernavtalen la vi vekt på erfaring med offentlig oppdragsgiver. Vi er bedre tjent med å få inn en partner som har hatt barnevernssaker for offentlig part. Kvalitet tellet 65 prosent i konkurransen, forteller hun.

Offentlige anskaffelser i Norge er Europas dyreste, avslørte Dagens Næringsliv nylig, ikke minst fordi reglene er så kompliserte og kravene så detaljerte.

Et eksempel er Kleven Verft, som ble disket i en konkurranse om et oppdrag til 1,4 milliarder kroner fordi prosjektnummeret ikke stod utenpå konvolutten. Et annet verft, Vard, falt ut av samme konkurranse fordi dokumentasjonen ble levert i ringpermer, og ikke i forseglet konvolutt.

– Når beste korrekturleser får bygge skip, er anbudstyranniet komplett, sier styreleder Kjersti Kleven til Dagens Næringsliv.

Setter ut barnevernssaker

– Vi må selvsagt følge anskaffelsesregelverket, sier kommuneadvokat Aslak Hovland Jakobsen i Nesodden.

Akershus-kommunen bruker ekstern advokathjelp både i faste avtaler og fra sak til sak.

– Barnevernssaker har kommunen bestandig satt ut i sin helhet. Hadde vi ikke gjort dét, måtte vi vært flere her, sier Jakobsen, som utgjør kontoret i kommunen sammen med en advokatfullmektig.

– I tillegg hanker vi inn noen eksterne advokater når det er behov for spesielt smal ekspertise, forteller han.

Skeptisk til anbud

Anbud gir faglig usikkerhet, mener Ulf E. Hansen, som arbeider med barnevern for kommuner i Troms og Finnmark. Ingen av avtalene har Tromsø-advokaten fått etter anbudskonkurransen.

- Ved anbud blir det veldig fokus på pris og lite på hva som er varen man får. Det er uheldig, mener Hansen.

Sakene kommunene trenger hjelp til, er svært forskjellige, slik at ett enkelt advokatkontor neppe kan dekke alt, påpeker han. Dessuten mener han det er viktig å ha kontinuitet.

Powered by Labrador CMS