Fire av ti unge advokater er ofte eller alltid utslitt når de kommer hjem fra jobb
Halvparten av respondentene i ny YA-undersøkelse mener at arbeidet ofte eller alltid kjennes stressende. Samtidig er de unge i advokatbransjen mer fornøyd med jobben enn befolkningen ellers.
Astrid Rød er leder av Yngre Advokater Oslo.Foto: Nina Schmidt
Dette kommer frem i en undersøkelse om yngre advokaters arbeidsforhold som Yngre Advokater (YA) i Advokatforeningen står bak. Undersøkelsen er sendt ut til advokater og advokatfullmektiger under førti år som er ansatt i et advokatforetak.
Se resultater fra undersøkelsen lenger ned på siden!
Annonse
- De unge er stolte
Astrid Rød, advokatfullmektig i Legal24, ble torsdag valgt til ny leder av Yngre Advokater Oslo. Hun forteller at YA startet opp et work life balance-prosjekt våren 2024, og at undersøkelsen er en del av dette.
Det nyvalgte styret i Yngre Advokater Oslo, her representert ved fra v. Rida Arshah, Matias Baugerud (nestleder), Astrid Rød, Manal Himmich, Hege Moljord, Jonas B. Tallerud og Omar Tashakori.Foto: Nina Schmidt
- Undersøkelsen viser at yngre advokater er stolte av jobben sin, og det er veldig gledelig å se. Det er høy trivsel og de unge er fornøyde med de faglige oppgavene. Men så ser vi også at det kan være stressende og krevende å balansere arbeidet med et liv utenfor jobben, sier Rød.
Hun mener det er viktig å legge til rette for gode arbeidsforhold for de yngre advokatene som kommer inn i bransjen.
- Vi i YA ønsker å inspirere bransjen til å tenke dagsaktuelt, og om hvordan den kan tilpasse seg dagens samfunn.
YA-styret har blant annet sjekket temperaturen på work life balance-arbeidet blant advokatforeninger i andre europeiske land.
Skal utarbeide veileder
Dagens Næringsliv skrev en rekke artikler om advokatfullmektigers arbeidsvilkår i fjor. I en artikkel med tittelen «Advokatfabrikkene» intervjuet DN tidligere fullmektiger som fortalte om lange arbeidsuker og tøffe krav i noen av de største firmaene.
YAs undersøkelse viser et helhetsbilde, man fanger ikke opp enkelthistoriene, forteller Rød.
- Nå har vi foretatt denne kvantitative undersøkelsen, og er i gang med en kvalitativ undersøkelse der forskere ved Oslo Met skal dybdeintervjue et antall partnere under førti år som har minst to barn. Vi skal se disse to undersøkelsene i sammenheng, sier Rød.
Arbeidet skal resultere i en veileder med konkrete tiltak for arbeidsgivere og arbeidstakere, forteller hun.
Svarprosent: 26 prosent
689 unge advokater og advokatfullmektiger har besvart undersøkelsen, som bestod av over femti spørsmål om blant annet selvstendighet i arbeidet, om innsats og kompetanse verdsettes, om arbeidet er interessant, om det er vanskelig å kombinere jobben med et sosialt liv, om jobben går utover familielivet, og om partnere jobber mer enn en selv.
Undersøkelsen ble sendt ut til alle Advokatforeningens medlemmer under 40 år. I overkant av 2700 mottok undersøkelsen.
Resultatene fra de unge advokatene og fullmektigene er målt opp mot befolkningen for øvrig, slik de fremkommer i YS' arbeidslivsbarometer for 2024.
Advokatforeningen har sammenlignet svarene fra yngre advokater og advokatfullmektiger i sin egen undersøkelse med respondenter under førti år i befolkningen ellers som har høyere utdannelse på fem år eller mer. Tallene er vektet for representativitet, opplyser Advokatforeningen.
75,3 prosent av unge advokater er fornøyd med jobben
Som tabellen under viser, er yngre advokater litt mer fornøyd med jobben enn andre unge i befolkningen med høyere utdanning på fem år eller mer.
Hvor fornøyd er du i jobben din?
Gruppe
Svært fornøyd
Ganske fornøyd
Hverken eller
Ganske misfornøyd
Svært misfornøyd
Vet ikke
Befolkningen
17.1%
51.2%
18.8%
8.9%
3.8%
0.3%
Yngre advokater
19.9%
55.4%
15.3%
8.8%
0.6%
0.0%
På flere områder er unge advokater mer fornøyde med tingenes tilstand enn befolkningen ellers.
For eksempel svarer 55 prosent av de unge advokatene at de har en jobb der de kan bruke og videreutvikle sin kompetanse, mens bare 25 prosent av befolkningen svarer det samme.
Videre mener hele 93,7 prosent av yngre advokater at de har en jobb som er interessant. 39,5 prosent sier de er enig i dette utsagnet, og 53,7 prosent svarer «sterkt enig».
På dette spørsmålet skiller de unge advokatene seg markant fra befolkningen: Her svarer 48 prosent at de er enige, og 28,1 prosent at de er sterkt enige.
Bare 1,4 prosent av advokatene er enten «sterkt uenig» eller «uenig» i at jobben er interessant, mens 7,5 prosent av befolkningen svarer det samme.
- Vesentlig mer positive
De yngre advokatene scorer også høyere enn befolkningen på spørsmål om de kan arbeide selvstendig. Her svarer 44,1 prosent «sterkt enig», mot 29 prosent i befolkningen, og 41,1 prosent svarer «enig».
Yngre advokater og fullmektiger scorer også bedre på spørsmål om deres innsats og kompetanse blir
verdsatt av arbeidsgiver, om de opplever faglig utvikling, om arbeidet er utfordrende på en positiv
måte.
«Alt i alt tyder resultatene på at yngre advokater er vesentlig mer positive til innholdet i jobben sin
enn resten av befolkningen», konkluderer undersøkelsen.
Totalt svarer 57,3 prosent av advokatene at de ønsker å jobbe like mye som i dag, og 14,3 prosent svarer at de ønsker å jobbe mer. Mens 28,4 prosent svarer at de kunne tenke seg å jobbe mindre.
Mer stress og mer belastning på familien
Når det gjelder spørsmål om work life balance, oppgir unge advokater en gjennomgående større belastning enn befolkningen.
Nærmere en av tre yngre advokater opplever ofte (31,3 prosent) at det er vanskelig å kombinere jobb og sosialt liv, og 12,9 prosent opplever dette hele tiden.
I befolkningen er andelen betydelig lavere.
Hvor ofte opplever du at det er vanskelig å kombinere den jobben du har nå med et aktivt sosialt liv?
Gruppe
Aldri
Sjelden
Noen ganger
Ofte
Alltid
Vet ikke / ikke aktuelt
Befolkningen
16.4%
29.3%
33.4%
14.4%
5.6%
0.9%
Yngre advokater
4.8%
18.0%
32.7%
31.3%
12.9%
0.3%
På spørsmålet om hvor ofte man opplever at jobbkravene går utover familielivet, så er det også langt flere unge advokater som oppgir belastning enn i andre høyt utdannede unge i befolkningen.
37,3 prosent av de unge advokatene opplever ofte eller alltid dette, mens for sammenligningsgruppen er tallet 20,3 prosent.
Hvor ofte opplever du at kravene på jobben går utover familielivet?
Gruppe
Aldri
Sjelden
Noen ganger
Ofte
Alltid
Vet ikke / ikke aktuelt
Befolkningen
14.9%
20.8%
36.0%
17.3%
3.0%
8.1%
Yngre advokater
2.4%
16.5%
35.0%
29.9%
7.4%
8.9%
På spørsmål om hvor ofte man møter liten forståelse på jobb hos arbeidsgiver når familien eller omsorgsoppgaver kaller, er det ikke store forskjeller på befolkningen og yngre advokater.
Her svarer 53,2 prosent av de yngre advokatene og 56,4 prosent av befolkningen at de sjelden eller aldri opplever liten forståelse.
Arbeidet hoper seg opp
Et spørsmål der det også går et stort skille mellom yngre advokater og befolkningen, handler om hvor ofte man opplever at arbeidsbelastningen er ujevn, slik at arbeidet hoper seg opp.
Dette skjer ofte (51,2 prosent) eller alltid (12,9 prosent), svarer de unge advokatene, mens for befolkningen er svarene henholdsvis 33,4 prosent og 8,3 prosent.
De unge advokatene opplever også langt oftere at det er nødvendig å arbeide i et høyt tempo: 55 prosent opplever dette ofte, 19,9 prosent alltid, og 23,6 prosent noen ganger.
Men på spørsmål om de har for mye å gjøre, så er skillene mellom unge advokater og andre unge med høy utdanning ikke så utpregede: Her svarer 46,6 prosent av advokatene ofte eller alltid, mot 43,1 prosent av befolkningen.
Litt mer utslitt enn andre
På spørsmål om hvor ofte man er utslitt etter jobb, svarer 41,2 av de unge advokatene at dette skjer ofte eller alltid, mens 32,9 prosent av unge høyt utdannede i befolkningen svarer det samme.
Hvor ofte er du utslitt når du kommer hjem fra jobb?
Gruppe
Aldri
Sjelden
Noen ganger
Ofte
Alltid
Vet ikke / ikke aktuelt
Befolkningen
1.9%
20.2%
44.3%
24.9%
8.0%
0.7%
Yngre advokater
2.0%
17.8%
38.8%
29.9%
11.3%
0.1%
Flere unge advokater rapporterer at de oftere opplever at arbeidet er stressende enn befolkningen ellers: Her svarer 40,1 prosent ofte, og 9,9 prosent alltid, mens svarene fra befolkningen er henholdsvis 29,2 og 6,7 prosent.
Annenhver ung advokat synes arbeidet er stressende
Femti prosent av unge advokater svarer at arbeidet kjennes stressende ofte (40,1 prosent) eller alltid (9,9 prosent). Tallene for befolkningen er henholdsvis 29,2 og 6,7 prosent.
Her får svaralternativet «noen ganger» størst oppslutning fra 41,1 prosent av advokatene mot 52,7 av befolkningen.
Hvor ofte kjennes arbeidet stressende?
Gruppe
Aldri
Sjelden
Noen ganger
Ofte
Alltid
Vet ikke / ikke aktuelt
Befolkningen
1.3%
9.4%
52.7%
29.2%
6.7%
0.6%
Yngre advokater
0.8%
8.1%
41.1%
40.1%
9.9%
0.0%
Partnere jobber like mye eller mer
De unge advokatene har også blitt spurt om hvor enig de er i påstanden partnerne jobber like mye eller mer enn meg. Bare 19,1 prosent - nærmere én av fem unge advokater - er litt uenig eller helt uenig i denne påstanden.
Partnere jobber like mye eller mer enn meg
Gruppe
Helt enig
Litt enig
Hverken eller / Vet ikke
Litt uenig
Helt uenig
Yngre advokater
47.8%
21.2%
11.8%
12.8%
6.3%
Advokater mer fornøyd enn advokatfullmektiger
Blant respondentene, er 57 prosent advokatfullmektiger, resten er advokater med bevilling.
Advokatfullmektiger er i mindre grad fornøyd med egen selvstendighet i arbeidet enn advokater, kommer det frem i undersøkelsen. Men advokatene scorer høyere enn fullmektigene på spørsmål om stress og press.
Mest press på forsvarere og bistandsadvokater
Et flertall av respondentene jobber i store forretningsadvokatfirmaer: 75 prosent oppgir at de jobber med forretningsjuss, 18 prosent med allmennpraksis og sju prosent som forsvarer eller bistandsadvokat.
«Forretningsadvokater har i snitt en noe mer stresset
hverdag enn allmenadvokater, at de i mindre grad finner jobben interessant og meningsfull, men at
de er mer fornøyde med utviklings- og karrieremuligheter på sitt arbeidssted. Forsvarere og
bistandsadvokater er mer utsatt for stress enn øvrige advokater, men de finner i langt større grad
jobben interessant og meningsfull», heter det i undersøkelsen.