Fullmektig Alexander Sæthern og partner Christopher Sveen i Haavind.Foto: Kari Hegstad
Advokatfullmektig innledet politikertung debatt om EU-rett
- Når han har tatt såpass mye initiativ, skulle det bare mangle at han ikke også fikk være med på gjennomføringen, sier Haavind-partner Christopher Sveen om sin fullmektig, Alexander Sæthern.
«Gapet mellom Norge og EU innen grønn energi og industri»
sto på agendaen da Haavind inviterte et knippe politikere og næringslivstopper til
paneldebatt under Arendalsuka.
Formålet var å rette søkelys mot konsekvensene av de store etterslepet i norsk rett når det gjelder EU- og EØS-reglene som produseres på fornybar- og industrifeltet.
Annonse
En av pådriverne for arrangementet, var advokatfullmektig Alexander Sæthern, som har jobbet i Haavind siden 2022.
Han innledet debatten sammen med sin kollega, Christopher Sveen.
- Jeg er veldig takknemlig for å jobbe et sted hvor vi som er litt yngre får slike muligheter. Temaet vi tok opp er noe vi
jobber mye med, som kundene våre er opptatt av og som jeg personlig er veldig
engasjert i. Jeg skrev masteroppgave om EU-, EØS- og energirett, og har tidligere jobbet i Energidepartementet, forteller Sæthern.
Han får ros av Haavind-partner Sveen.
- Det gikk kjempefint! Alexander har tatt mye initiativ inn i dette opplegget sammen med resten av teamet vårt, så da skulle det bare mangle at han ikke også fikk være med på selve gjennomføringen, sier han.
- Krangler om regler fra 2018
Det var ikke tilfeldig at temaet de landet på nettopp var det voksende gapet mellom Norge og EU innen energiretten, forteller de to.
I mars mottok Norge et brev fra EUs energikommisær, Kadri Simson, som ga EØS-landene streng beskjed om at fornybardirektivet av 2018 måtte implementeres i EØS-avtalen senest innen fem måneder.
Dette er fremdeles ikke gjort, og flere har uttrykt bekymring for om etterslepet kan svekke Norges posisjon overfor EU - og potensielt medføre investeringsflukt og utfordringer for norsk næringslivs deltakelse i EU-markedet.
- Faktisk kom det jo et nytt fornybardirektiv i 2023, og da er det ganske håpløst at Norge sitter og krangler med EU om regler fra 2018 som vi ennå ikke har fått implementert. Den diskusjonen skulle vi tatt i 2017, før reglene kom, forklarer Sveen.
Det er jo ikke slik at nye direktiver blir vedtatt helt ut av det blå, konstaterer han.
- Aktører i det norske næringslivet er flinke til å følge med på det som skjer i EU, mens politikerne er mer bakpå. Mitt inntrykk, og særlig etter å ha hørt politikerne i vårt panel, er at de savner å kunne være mer til stede i EU-debatten. Ikke nødvendigvis som EU-medlem, men i alle fall i Brüssel, sier Sveen.
- Advokatbransjen har en rolle
Ifølge Sæthern har også advokatbransjen en rolle i denne prosessen.
- Som advokater kan vi bistå kundene i å klarlegge hva som ligger i de ulike rettsaktene, på hvilke måter de vil kunne påvirke næringslivet og hvordan de på en riktig og effektiv måte kan forholde seg til dem. Dette gir også en mer opplyst debatt om reglene, forklarer han.
Vi bør også endre måten reglene omtales på, tilføyer Sveen.
- Dette pekte politikerne på - nemlig at vi må få ned den tabloide måten å fremstille EU-reglene på. De skal liksom være noe stort, skummelt og vanskelig, men i realiteten er det jo veldig begrenset hvor mye de griper inn i Norges autonomi. De er laget for å effektivisere systemene vi allerede har, men når implementeringen uteblir, står vi i fare for å miste tilgangen til støtteordningene som gjelder for resten av EU.