– Det er nyttig og inspirerende å delta under Arendalsuka, og jeg lærer mye om hva næringslivet og kundene er opptatt av. Det kan gjøre meg til en bedre rådgiver, sa Anne Sofie Bjørkholt.

– Det virker som om transaksjoner er guttas siste skanse

Det er forsvinnende få kvinner som arbeider med transaksjoner i eiendomsbransjen. Det vil BAHR-partner Anne Sofie Bjørkholt gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra KINE-nettverket (Kvinner i norsk eiendom) viser at kvinneandelen i transaksjonsbaserte stillinger kun er fem prosent i de ti største næringsmeglingsforetakene. Innenfor administrasjon derimot, ligger den på hele sytti prosent.

– Det virker som om transaksjoner er guttas siste skanse, sa BAHR-partner og eiendomsekspert, Anne Sofie Bjørkholt, da Advokatbladet møtte henne under Arendalsuka.

Hun deltok i en debatt om nettopp samme tema.

– Det er en del kvinner som er administrerende direktører i store selskaper, men når det kommer til transaksjoner, er de ikke der. Når transaksjonsavdelingene søker etter nye medarbeidere, får de heller ingen kvinnelige søkere, sa hun.

– Mangler søkere

Ifølge Bjørkholt, som selv var med å etablere KINE-nettverket tilbake i 2019, er det et hierarki i eiendomsbransjen, hvor «det kuleste av det kule» er å jobbe med transaksjoner, særlig innenfor næringseiendom.

– Deretter følger det å arbeide med forvaltning og store innviklede leiekontrakter. Det er minst like viktig og minst like vanskelig, men kommer lavere ned på rangstigen. Til slutt kommer bolig og boligmegling. Der er det masse damer, sa hun.

– Vi må avlive myten om at transaksjoner er full pinne hele tiden. Det er høyst kompatibelt med å ha et liv på utsiden. Dessuten er det sabla gøy. Nesten avhengighetsskapende. Bransjen selv har ansvar for å formidle denne kunnskapen ut, sa Anne Sofie Bjørkholt under debatten.

Det virker til at mange kvinner tror det råder en kultur i transaksjonsavdelingene hvor de ikke passer inn, fortsatte BAHR-partneren.

– Det er litt «hunter and farmer»-opplegg. Transaksjoner er å jage og ta bytte, mens det å være farmer er forvaltning, leiekontrakter og liknende. Det har jo vært en naturlig arbeidsfordeling i det norske hjem i alle år. Bevisstgjøring står sentralt for å få hevet kvinneandelen. Bransjen må avlive myter og dele mer informasjon.

Flere kvinner i advokatbransjen

Ved å trekke en parallell til advokatbransjen, mener Bjørkholt det er håp for kvinneandelen i transaksjonsmarkedet til eiendomsbransjen.

– Det er faktisk en del kvinner som jobber med eiendom i advokatbransjen, men det har det blitt de siste årene, sier hun. 

– I advokatbransjen er det også mange kvinnelige advokater som jobber med transaksjoner. Det viser at det går an, og vi kan jo håpe at det kommer en lik utvikling i eiendomsbransjen.

Powered by Labrador CMS