Advokatfullmektig Aina Heldal Bøe ber advokater over hele landet engasjere seg for asylbarn, og ber om fem times gratis innsats.
Regjeringen har bestemt seg for å gi opphold til lengeværende barn under visse kriterier. Problemet er bare at ingen informerer de det gjelder, og de får ikke gratis rettshjelp for å søke omgjøringsbegjæring.
Aina Heldal Bøe engasjerte seg kraftig i Nathan-saken i Bergen. Nå når Nathan og familien har fått opphold, gaper hun enda høyere. Nå oppfordrer hun alle andre advokater om å delta på en dugnad for resten av Norges lengeværende asylbarn.
Nathan inspirerte
Arbeidet med Nathan fikk Bøe til å bestemme seg for å bli advokat, og denne måneden starter hun som advokatfullmektig hos Advokatfelleskapet Falch i Bergen. I jobbskifteprosessen fikk hun hele to måneder med ferie, tid som absolutt ikke kunne brukes på en strand i Spania.
– Vi har ingen tid å miste. Barn blir fortløpende sendt ut av landet. I forrige måned ble en klassekamerat av sønnen min sendt ut, uten å ha fått prøvd saken sin på nytt, sier Bøe.
Hun gikk ut i media og fortalte at hun ville starte en nasjonal rettshjelpsdugnad for asylbarna, tok kontakt med NOAS, satte opp en Facebook-gruppe, og opprettet et kontonummer. På få uker kom det inne 104.000 kroner, og arbeidet er godt i gang.
NOAS har tatt inn et årsverk til å administrere prosjektet, og trenger nå penger til å finansiere årsverket, samt til å informere de tre hundre familiene det gjelder. NOAS jobber allerede med om lag ett hundre av familiene.
Nå jobber Aina Heldal Bøe for å skaffe advokater til de resterende familiene. Bøe tenker seg en geografisk inndeling, der advokaten bor i samme region som asylsøkeren.
– Vi trenger advokater som kan jobbe cirka fem timer gratis for å sende en omgjøringsbegjæring. Blir det ikke sendt noen omgjøringsbegjæring, blir familien sendt ut, selv om de ifølge de nye reglene har lov til å bli, sier Bøe.
Kommer varige endringer
De midlertidige reglene som kom 1. juli vil gjelde for rundt 140 asylbarn. I løpet av høsten skal det komme nye, varige regler som vil gjelde for ytterligere mer enn fire hundre barn.
Både de midlertidige og de varige reglene vil innebære vanskelige skjønnsmessige problemstillinger, som hvorvidt man har bidratt til å avklare egen identitet eller ikke. Bøe understreker at pro bono-advokatene vil få veiledning fra NOAS dersom de er i tvil eller ikke har sendt en omgjøringsbegjæring tidligere.
Bøe regner med at hele dugnaden vil vare til ut i januar.
– Her har man gitt asylbarna en rettighet de ikke får informasjon om eller rettshjelp til. På høsten planlegger vi ulike arrangementer over hele landet, der alle pengene går til rettshjelpsdugnaden. Men penger hjelper oss bare et lite stykke på vei. Vi trenger advokater som melder seg til rettshjelpsdugnad@noas.org og sender inn en omgjøringsbegjæring pro bono, sier Bøe.
Nødvendig arbeid
[caption id="attachment_3702" align="alignright" width="280"] Advokatforeningens leder Erik Keiserud støtter oppfordringen.[/caption]
Leder i Advokatforeningen, Erik Keiserud, støtter oppfordringen.
– Formålet med vårt Aksjons- og prosedyreprosjekt har vært å styrke asylsøkere og flyktningers rettssikkerhet, et arbeid som har vist seg å være nødvendig. Rettshjelpsdugnaden for de lengeværende barna har i bunn og grunn den samme målsettingen. Rettssikkerhet er noe som skal gjelde for oss alle, og som Advokatforening kan vi ikke sitte stille og se på at noen har dårligere rettssikkerhet enn andre.
– På denne bakgrunn vil jeg oppfordre advokater til å svare positivt på henvendelser om å bistå i den viktige rettshjelpsdugnaden som nå pågår, sier Keiserud.