GRØNN SPALTE
Bærekraftsjussen utvikler seg veldig fort. Vi føler at vi har kunnskap å dele, sier Trine Granlund og Karin Gjerlaug Lian.
– Det er god business å tenke grønt
Bærekraft har for alvor gjort sitt inntog i advokatbransjen, og flere advokatfirmaer tar ivrig initiativ til grønn omstilling. Ett av dem er Codex.
I 2019 ble Codex anerkjent av FN som det første klimanøytrale advokatfirmaet i verden. Det som startet som et internt engasjement, sprer seg nå ut fra advokatfirmaets fire vegger. I slutten av september arrangerer Codex Bærekraftsuka 2022.
– Det har gått fra å handle om hvordan vi kan arbeide effektivt med bærekraft innenfor eget hus til hvordan vi kan vi bruke bærekraft til å skape merverdi for klientene, sier assosiert partner Tine Granlund.
– Både i saker og i rådgivningen, men også om hvordan vi kan ta kunnskap om bærekraft ut til bransjene for å få til noe positivt for fellesskapet, sier assosiert partner Tine Granlund.
Nye perspektiver
Codex startet forsiktig med noen enkelte webinarer. Nå har advokatfirmaet ekspandert til en hel uke. Bærekraftsuka ble for første gang arrangert i 2021, og den ga mersmak.
– Det som var ekstra gøy i fjor, var alle vi kom i kontakt med etterpå som hadde liknende tanker i sin virksomhet. Jeg jobber eksempelvis med personskade, og man tenker ikke nødvendigvis at det er så mye bærekraft innenfor det, men det er det altså. Det var en inngangsport for å komme i kontakt med veldig mange andre kunnskapsrike og spennende samarbeidspartnere, sier advokat Karin Gjerlaug Lian.
– Vi håper flere bedrifter får øynene opp for hva bærekraft er, og hvordan jussen kan være et verktøy for å fremme det grønne skiftet.
Bærekraftsjuss til alle
Gjennom en arbeidsuke fra mandag 26. til fredag 30. september kan man følge totalt fem heldigitale sesjoner, samt en hybridsesjon hvor det også er anledning til å være fysisk til stede hos Codex.
Webinarene skal handle om taksonomi, åpenhetsloven, gjenbruk av byggevarer og grønn byutvikling. Den hybride sesjonen skal handle om mangfold og likestilling i samarbeid med Equality Check. Alle foredragene er gratis og varer i maks én time. I ettertid vil samtlige publiseres på nett.
– Tanken med det digitale formatet er å være inkluderende. Det skal ikke være nødvendig å komme hit for å delta. Målet er å gjøre bærekraftsjussen lettere tilgjengelig, kanskje særlig for dem som jobber med næringskunder eller som ikke har så voldsomme ressurser internt til å lese seg opp. I tillegg vil vi vise at det er lønnsomt å arbeide bærekraftig. At det faktisk er god business i å tenke grønt, sier Granlund.
Grønne advokater
Bærekraft har for alvor gjort sitt inntog i advokatbransjen. Flere firmaer satser på grønn rådgivning, og mange, slik som Wiersholm og Thommessen, er med i UN Global Compact med krav til rapportering om bærekraftsmål.
Unge advokater har slått hodene sammen for å skape grønne forum. Mange firmaer etablerer seg med grønne profiler, slik som Glittertind og advokatfirmaet 1,5. Virksomheter på flyttefot satser på miljøsertifiseringer, og flere advokater deltar i samfunnsdebatten om det grønne skiftet.