– Om jeg har tittelen advokat eller rådgiver, spiller ingen rolle, sier Gudmund Knudsen.

BAHRs senior-ordning vekker oppsikt

Advokatfirmaet BAHR tilbyr sine partnere å fortsette som ansatte rådgivere etter at de er fylt sytti år, en ordning som får skryt i bransjen. – Jeg er glad for å jobbe i et firma som gir meg denne muligheten, sier Gudmund Knudsen (76).

Publisert

For tiden er det syv tidligere partnere som har takket ja til BAHRs senior-ordning, og arbeider i firmaet som rådgivere. Et vilkår fra firmaet er at partneren gir fra seg advokatbevillingen, og utelukkende jobber som rådgiver.

– For meg har dette ingen betydning, da jeg likevel de siste årene som advokat ikke gikk i retten, sier Gudmund Knudsen.

Knudsen har vært rådgiver i BAHR siden han ga seg som partner i 2016, og kan se tilbake på en lang og innholdsrik karriere. Før han kom til BAHR, var han 16 år i lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Der hadde han blant annet ansvar for selskaps- og stiftelsesretten.

Nå er han å se i BAHRs lekre kontorbygg ytterst på Tjuvholmen omtrent to, tre dager i uken. De øvrige dagene arbeider han hjemmefra.

Gudmund Knudsen (76)

  • Ansatt i lovavdelingen fra 1974 til 1990.
  • Advokat og partner i BAHR fra 1990 til 2016.
  • Møterett i Høyesterett fra 2008.
  • Har vært medlem og ledet flere offentlige utvalg innen stiftelses- og selskapsretten.
  • Skrev utredningen «Forenkling og modernisering av aksjeloven» i 2011.
  • Ledet arbeidet med NOU 2016: 21 Forslag til ny stiftelseslov.
  • Leder for Stiftelsesklagenemnda.
  • Forfatter og medforfatter i flere bøker.

- Stor frihet

– Jeg har selvsagt kortere arbeidsdager enn før, og begynner aldri klokken syv om morgenen, det er opplagt. Jeg har frihet til å gjøre helt andre ting, som å ta meg en skitur i marka når jeg har lyst til det. Jeg har ikke noen problemer med å fylle dagene. Mitt arbeid består dels av løpende rådgivning- og utredningsarbeid, og så driver jeg litt skribentvirksomhet.

Han er blant annet medforfatter av en lovkommentar om aksjeloven og allmennaksjeloven.

– Her er det stadig nytt rettsstoff som må innarbeides. Jeg har også vært med i utvalg- og utredningsarbeid. Rollen som rådgiver gir meg anledning til denne type arbeid, som passer godt i den fasen av arbeidslivet jeg er inne i nå, sier Knudsen.

- Fordeler for alle

Å slutte helt å jobbe er ikke et alternativ for ham.

– Jeg synes fortsatt det er morsomt og givende, samtidig som ordningen gir stor grad av frihet. Men jeg har veldig stor respekt for ikke å begi meg inn på rettsområder jeg ikke kan. I et firma som vårt, er terskelen veldig lav for å overlate ting til kolleger som kan feltet bedre, sier Knudsen.

Senior-ordningen er en vinn-vinn-situasjon, påpeker han.

– Den enkelte har glede av å kunne fortsette med det man trives med, og kan utnytte sine kunnskaper som er opparbeidet etter å ha vært i arbeidslivet i femti år. Så tjener man jo litt penger og kan spe på pensjonen, men dette er ikke det sentrale. Det viktige er gleden over å være i miljøet og føle at du gjør det du synes er interessant og morsomt. Mens firmaet drar nytte av din erfaring, dine innspill og din tid.

Når den tidligere partneren runder åtti år, opphører ordningen.

– Dette er en sluttstrek som det ikke er noen diskusjoner om, for på ett eller annet tidspunkt må det settes en absolutt strek, sier han.

Seniorer i partnerskapet

Partnere i de største advokatselskapene har ulike nedtrappingsplaner og aldersgrenser for exit, men disse er det lite åpen debatt om. Vi har snakket med fire anerkjente advokater om hvordan partnerskapet oppleves for seniorer.

Cato Schiøtz: Som eldre partner vurderes man ikke som en ressurs

Erik Keiserud: Inntjeningskrav kan gi firkantede regler

Trond Eilertsen: - Kan ikke ha en geriatrisk avdeling

Powered by Labrador CMS