- Barnevernet kan splitte familier. Å miste et barn er en verre straff enn fengsel. Ett enkelt grep kan hindre at feil skjer i skjul.
Slik åpner advokat Ingrid Lauvås sin kronikk på NRK.no. Hun mener tiden er inne for at også barnevernssaker i fylkesnemndene, i likhet med alle rettsmøter, skal være offentlige for å forebygge maktmisbruk og overgrep.
Hun hevder staten Norge gjør feil når de lukker dørene for offentlig kontroll i nemndene.
- Må sikre kontroll av barnevernet
Også Smith mener det er et behov for mer åpenhet i nemndene.
- Dette er usedvanlig inngripende saker for de det gjelder. Samtidig er det stort behov for å hjelpe de barna som har behov for bistand utover sin egen familie. Hvordan man arbeider med disse sakene, er det helt vesentlig for meg å vise frem til samfunnet, sier hun.
Hun peker på at nemndleder allerede nå kan bestemme at pressen skal få innsyn i barnevernsaker, og sier hun skal oppfordre til at dette gjøres enda mer. Likevel påpeker hun at dette er den enkelte nemndleders vurdering å ta i sakene det gjelder.
- Vi må følge lovens utgangspunkt med lukkede møter av hensyn til personvern. Jeg kan henstille om at vi må forsøke, der partene ønsker det, mer åpenhet. Men dette er det nemnden som avgjør.
- Må vise at de ikke har noe å skjule
Lauvås mener det ikke er en optimal løsning at åpenhet skal avgjøres av nemndleder.
- Det gjør det vanskelig for prosessfullmektig å be om at mediene får innsyn. Det kan brukes som virkemiddel i sakene, og eksempelvis bli tolket dithen at foreldrene setter sine egne behov foran barna.
Hun understreker også at samfunnets tillit til systemet ikke blir bedre om staten selv skal kontrollere hvilke saker mediene skal få tilgang til, noe også Pettersen er enig i.
- Da må vi til Stortinget og få en lovendring, supplerer Pettersen og Lauvås sier seg enig.
- Barnevernet krever full åpenhet fra partene. Får de ikke det, blir det tolket som at de har noe å skjule. Nå må også barnevernet bevise for det norske folk at heller ikke de har noe å skjule, konstaterer hun.
Til Advokatbladet utdyper Lauvås ønsket om en lovendring.
- Det må etableres et prinsipp og en praksis om at mediene får innsyn dersom de private parter ønsker det, og så får det heller være slik at nemnden trenger en god begrunnelse for å nekte innsyn i enkeltsaker.