Den 10. juni 2024 meldte den ene av partnerne overgang til BDO Advokter.

To tidligere partnere i Bull Årstad trukket inn i låneskandalen

De to jobber i dag i BDO Advokater. 

Publisert Sist oppdatert

Siden Norges største advokatskandale ble offentlig kjent, har Bull Årstad vist til at de som advokatfirma er blitt ført bak lyset. Den tidligere, nå avdøde, partneren, bedrev den fiktive lånevirksomheten egenhendig, ifølge firmaet. 

Tidligere denne uken kunne DN opplyse at tidligere partner Espen Trædal skal ha brukt Bull Årstads klientkonto til videreformidling av gråmarkedslån. Ifølge avisen, skal den tidligere partneren ha vært advokat for selskapet Vest Eiendomsinvest, som i tre omganger lånte 60 millioner kroner til sammen fra 97 långivere.

I går kunne Stavanger Aftenblad fortelle at tidligere partner Andreas Carlbom også skal ha hatt en form for involvering. I et brev, utstedt på et av Bull Årstads brevark, skal det stå følgende:

«Jeg kan også opplyse om at min kollega Andreas Carlbom vil være kontaktperson om jeg ikke skulle være disponibel. Han er kjent med plasseringene».

Brevarket skal være datert 29. juni 2021, og angivelig være sendt fra den avdøde advokaten i forbindelse med utbetaling av renter. 

Tidligere har Carlbom opplyst at han skal ha «tatt kontakt med de rette instanser» i Bull Årstad etter å ha mottatt en forespørsel om lånevirksomheten fra en av lånegiverne den 5. september i fjor.

- Følger opp

Både Trædal og Carlbom jobber i dag i BDO Advokater.

Firmaet forteller at at de følger opp saken internt.

- Vi har gode HR-rutiner i BDO og følger opp våre medarbeidere på en hensiktsmessig og forsvarlig måte, også i dette tilfellet, sier kommunikasjonsrådgiver, Kristine Hellesland. 

- Jeg har ikke bistått

Carlbom, som ble forfremmet til partner i Bull Årstad så sent som i fjor, før han meldte overgang, har tidligere avvist all form for involvering overfor Advokatbladet.  

Til Stavanger Aftenblad forteller han at han først ble kjent med brevarket fra 2021, den 13. juni i år. 

- Inntil dette tidspunktet, var jeg verken kjent med brevet, innholdet eller at jeg var oppgitt som kontaktperson. Jeg har ikke bistått i, eller på annen måte vært involvert i den avdøde advokatens angivelige ulovlige låneaktivitet, sier han.

Også Espen Trædal nekter for å være innblandet.

- Jeg kan avkrefte at jeg har vært involvert i eller hatt kunnskap om den lånevirksomheten som den avdøde advokaten tilsynelatende drev ved siden av sin advokatvirksomhet, sier han til Advokatbladet.

- En stor overraskelse

Trædal viser videre til at hele saken har vært et sjokk og en stor belastning for alle som er blitt rammet. 

- Dette kom som en stor overraskelse da saken først ble offentlig. Jeg sluttet i Bull Årstad i april 2021, og har ikke hatt noe kjennskap til selskapets virksomhet etter at jeg trådte ut. Alle spørsmålene vedrørende driften av firmaet må således rettes mot selskapet. 

Bull Årstad opplyser at de ble kjent med brevarket fra 2021, i juni 2024. 

Den 28. juni publiserte advokatfirmaet en pressemelding, der det sto:

«Advokater hos Bull Årstad driver i hovedsak individuelt arbeid. Det gjorde også den [avdøde] partneren. Han gikk ut av firmaet for et halvt år siden. Hans aktiviteter har ingen påvirkning på de andre advokatenes saker eller kundeforhold.». 

Lars Kåre Pedersen, daglig leder i advokatfirmaet Bull Årstad.

- Ingen kommentar

- Dere ble allerede i juni kjent med at en tidligere Bull Årstad-partner tilsynelatende var involvert i lånevirksomheten. Har dere kjennskap til andre dokumenter der tidligere eller nåværende Bull-Årstad-advokater knyttes til lånevirksomheten på lignende måte?

- Vi har ingen kommentar til det, sier daglig leder, Lars Kåre Pedersen.

Tidligere leder i Økokrim, Erling Grimstad, er leid inn av Bull Årstad for å gjøre en granskning.

Powered by Labrador CMS