Ny bok om garantirett

Det er ingen tvil om at det en stund har vært behov for en oppdatert fremstilling av garantiretten, skriver Schjødt-partner Per M. Ristvedt i denne bokanmeldelsen.

Publisert Sist oppdatert

Garantiretten, som er en del av obligasjonsretten, er et viktig rettsområde, særlig i næringslivet. Garantier benyttes som kjent i stor utstrekning blant annet ved inngåelse av låneavtaler, virksomhetsoverdragelse, entreprenørkontrakter og kjøp og salg av varer. 

Men selv om garantier har stor praktisk betydning i kommersielle forhold, har den juridiske litteraturen om garantirett vært begrenset siden Carsten Smiths bøker om garantirett (tre bind utgitt i perioden 1963–1981).

To advokater i CMS Kluge advokatfirma, Peter Hallsteinsen og Ida Johanne Bohmann, har nylig utgitt boken Garantirett. 

Per M. Ristvedt.

Et siktemål med boken har vært å gi en oppdatert fremstilling av garantiretten i Norge som viser den utviklingen som har funnet sted innen rettspraksis og lovgivning de siste tiårene. 

Et videre siktemål er at boken skal bli et anvendelig verktøy for advokater, dommere, banker, næringsdrivende og andre som arbeider med garantier.

Ti deler og seksti kapitler

Boken til Hallsteinsen og Bohmann er på drøye fem hundre sider. Den består av ti deler, som igjen inneholder i alt seksti kapitler. Anmeldelsen av boken konsentreres derfor om bokens ulike deler.

Ida Johanne Bohmann.
Peter Hallsteinsen.

Etter en innledende del (del I) og en registerdel til slutt (del X), omhandler boken følgende deler:

  • Ulike typer garantier og samskyld (del II).
  • Tolkning og utfylling av garantier (del III).
  • Påkrav, utbetaling og midlertidig sikring (del IV).
  • Innsigelser, bortfall og reduksjon (V).
  • Regress og etterfølgende oppgjør (del VI).
  • Internasjonale garantier (del VII).
  • Utvalgte deler (del VIII).
  • Eksempler på bankgarantier og forsikringsgarantier (del IX).

Garantirett

Forfattere: Peter Hallsteinsen og Ida Johanne Bohmann.

Forlag: Gyldendal.

Antall sider: 584.

Pris: 799 kroner.

De fire mest relevante kapitlene

Fra et advokatperspektiv anser jeg følgende kapitler for å være de mest relevante i praksis: 

  • Kapittel 18 (hvilken garantitype er omtalt).
  • Kapittel 19 (garantiens rekkevidde).
  • Kapittel 21 (påkrav og utbetaling under garantien).
  • Kapittel 22 (praktisk inndrivelse av garantikrav).

Det er ingen tvil om at det en stund har vært et behov for en oppdatert fremstilling av garantiretten. Spørsmålet er om Hallsteinsen og Bohmanns nye bok oppfyller dette siktemålet. Det gjør den så absolutt. 

Videre dekker boken, slik jeg ser det, de forhold som er nødvendig for å gjøre den til et nyttig verktøy for advokater, dommere og andre som arbeider med garantier.

Slik oppfylles dermed også det andre siktemålet som ble nevnt ovenfor. I tillegg nevnes at boken er logisk bygget opp og den er gjennomgående pedagogisk godt fremstilt.

Ifølge forlaget er boken basert på en gjennomgang av all rettspraksis som er tilgjengelig på Lovdata fra lagmannsrettene og Høyesterett, samt norsk og internasjonal litteratur. 

Boken anbefales overfor advokater og andre som arbeider med garantier og/eller som får saker som reiser garantirettslige problemstillinger.

Powered by Labrador CMS