Illustrasjonsfoto:

Nyttig om bruk av klart språk for jurister

Hvordan skrive kort, men ikke for kort, og uttrykke seg klart og godt? Hvorfor bruke moderne ord og uttrykk, fremfor gammeldagse og tunge? Dette er temaer for en ny bok som vil være nyttig å lese for de fleste advokater, skriver partner Per M. Ristvedt i Schjødt. 

Publisert

Advokatbladet satte fokus på advokaters språk i nummer 8 i 2021. Det ble blant annet vist til at Språkrådet våren samme år hadde utgitt en ny veileder, Godt språk i regelverk, en 99 sider lang håndbok med praktiske eksempler fra lover, lovutkast og forskrifter. Hovedhensikten var å gjøre lovtekster, som angår mange, lettere å forstå.

Berit Reiss-Andersen, som blant annet har vært leder av Advokatforeningen, var en av flere kjente advokater som ble intervjuet i bladet. Hun uttalte at «språket er advokatens verktøy». Det er jeg enig i.

Per M. Ristvedt er partner i Schjødt.

Hvordan advokaten formulerer seg, både skriftlig og muntlig, er viktig. Med andre ord; hvordan advokaten bruker språket som verktøy. Her finnes det ulike stilarter og ingen fasitsvar. Svaret vil blant annet avhenge av hvem som er mottaker.

- Gammeldags språk

Å stå i retten og bruke uttrykk som «åpenbart», er for eksempel sjelden overbevisende for en dommer. De fleste ganger vil denne typen formuleringer uansett ikke være nødvendige. Noe annet er at advokater tidvis klandres for å ha et komplisert og gammeldags språk. Det er ikke uvanlig å se og høre ord og uttrykk som «hensynta», «begunstige», «for så vidt gjelder», «således» og «dog» fra advokater, både i og utenfor rettsalen.

Klarspråk for jurister

Forfatter: Aage Rognsaa

Forlag: Universitetsforlaget

Antall sider: 192

Pris: 449 kroner

For de som ønsker å bli mer moderne og endre skrivestil, har tekstviter (cand.philol.) Aage Rognsaa nylig utgitt en praktisk håndbok kalt Klarspråk for jurister (Universitetsforlaget, 2024). Her gis det blant annet tips om ordvalg og setningsbygging.

Fra innledningskapitlet fremgår det at målgruppen primært er advokater og andre jurister. Oppsummert menes med «klarspråk» et korrekt, klart og brukertilpasset språk. Kommunikasjonen må ha så tydelig ordlyd, struktur og visuell utforming at leserne i målgruppen finner informasjonen de trenger, forstår den og kan bruke den.

- Bok med praktisk tilsnitt

Utover innledningen har boken, som er på cirka 200 sider, ni kapitler. Det første er kalt juristisk stil og klarspråk. Kapittel 2 omhandler struktureringsprinsipper, mens kapittel 3 er kalt «Tenk teksten som en samtale». I kapittel 4, som heter «Skriv leservennlige setninger, skap god tekstflyt», blir det mer praktisk. Dette følges opp med kapittel 5, som er kalt «Sørg for enkelthet og presisjon i ordvalget».

Deretter følger kapittel 6 om «Slik skriver du leservennlige tekster» og kapittel 7 om «Tekstens utseende», hvor blant annet bruk av gode overskrifter og mellomtitler omtales. Kapittel 8 inneholder en oversikt over rettskrivingsregler for juridiske tekster. Her behandles regler for bruk av komma, punktum, sitattegn, kursiv osv. I kapittel 9 oppsummeres boken under overskriften «Hva har jeg sagt?».

For advokater, som er praktikere, vil jeg mene at omtrent halvparten av boken har et praktisk tilsnitt med flere gode tips for å skrive og uttrykke seg klarere. Særlig gjelder dette kapittel 4 og 5. Der fokuseres det blant annet på å sørge for enkel setningsoppbygging, å skrive kort (uten å være for kort), unngå innskudd og doble nektelser, samt at man ellers skaper god tekstflyt.

- Vaghet bør unngås

Videre anbefaler forfatteren bruk av moderne ord og uttrykk, at man unngår bruk av unødvendige ord, fremmedord, moteord og klisjeer. I tillegg bør selvsagt vaghet og tvetydighet unngås. Klarer man som advokat å følge det meste av dette, bør de fleste målgrupper få med seg det som sies og skrives.

Med dette sagt må hver advokat ha lov til å ha sin stil, så lenge det ikke skader klientens interesser. Min gjennomlesning av Rognsaas bok har likevel gitt meg den oppfatning at de fleste advokater vil ha godt av å lese boken og ta med seg tipsene som gis. Det gjør at boken anbefales som lesestoff for alle advokater som ønsker å formidle klarere.

 

Powered by Labrador CMS