Alexander Gonzalo Sele, Mariann Valde og Sebastian Fohlin Apelseth mener unge advokater får bredere erfaringer i mindre firmaer utenfor Oslo.Foto: Paul S. Amundsen
- Å skryte av at man jobber mye, er ikke kult lenger
Advokatyrket er ikke noen ni til fire-jobb, derfor må mye jobbing balanseres med mye fritid, mener tre unge advokater i Bergen.
Hva opptar unge advokater nå, og hvordan vurderes fremtidsutviklingen? Advokatbladet har snakket med en rekke unge advokater rundt om i landet, blant annet Alexander Gonzalo Sele (33), Mariann Valde (28) og Sebastian Fohlin Apelseth (30) i Bergen.
Bærekraft, menneskerettigheter og balanse mellom jobb og privatliv er viktige verdier for mange unge advokater. Også for Mariann Valde i Harris.
Annonse
Hun fikk bevilling for to år siden, og begynte i fjor i Harris, etter nærmere tre år i Ernst & Young. Harris er et fullservicefirma med over førti advokater med hovedkontor i Bergen, og kontorer i Førde, Norheimsund og Stryn.
– Før skrøt man av at man jobbet mye overtid, nå er det ikke kult lenger. Nå handler det om å benytte arbeidstiden effektivt, slik at man jobber smart. Det er tydelig at for de unge er det viktig å ha balanse mellom jobb og privatliv. Det er selvfølgelig slik i dette yrket som i andre yrker at man i perioder må jobbe på, men nå skal man kunne kombinere jobben med et familieliv, sier hun.
Vektlegger fleksibilitet
Sebastian Fohlin Apelseth i Stiegler tror flere unge er bevisste på balansen nå.
– For min del har jeg vektlagt muligheten for fleksibilitet både i valg av denne arbeidsplassen og min forrige. For meg bør arbeidsplassen både være et hyggelig sted med flinke folk, men også gi mulighet for en sunn balanse mellom jobb og fritid. Jeg er veldig glad i friluftsliv, sier han.
Mariann Valde tror at advokater i Bergen og i mindre byer har den fordelen at de får jobbe bredere enn advokater i de største firmaene i Oslo.
Det er Sebastian Fohlin Apelseth enig i.
– Å jobbe i et større miljø, der man har flere å diskutere og spille på lag med, gir en trygghet både for en selv og for klientene, og også for den faglige utviklingen, mener han.
Han tror at mange unge advokater tenker på samme måte, og at det derfor vil bli flere advokatkontorer av en viss størrelse fremover, at flere vil bli spesialiserte, og at mange prosesser vil bli digitalisert.
Forretningsjuss og strafferett på samme kontor
Stiegler regnes som ett av de største fullservice-firmaene i Bergen, med over tjue advokater.
– Vi er i den særposisjonen at vi ved vårt kontor både har forretningsjus og strafferett på ett og samme sted. Det tenker jeg er en av fordelene med å jobbe i Bergen, sier Apelseth.
Han begynte i firmaet i januar i år.
– Det som appellerte til meg, er at firmaet har et veldig stort spenn av fagområder, og gir advokatene mulighet til spesialisering. Nå er jeg i en fase der det vurderes hvilken faggruppe jeg skal tilhøre. Vi har både offentlige og private klienter, og jobber med alt fra transaksjoner og større bedriftskunder til strafferett og barnevern, sier han.
Lite rom for individuell lønnstilpasning i staten
Alexander Gonzalo Sele i Alvheim & Hansen har en fortid som politijurist. Han trivdes veldig godt i politiet og synes han lærte mye, men forteller at arbeidspresset var stort.
– Og i staten er det veldig lite rom for individuell lønnstilpasning. En av årsakene til at jeg byttet jobb, er at man som advokat har mulighet til å komme opp og frem, og jeg liker at det er lønn etter innsats. Det gir mer insentiv for å jobbe lange dager, sier Sele.
I Alvheim & Hansen vektlegges balansen mellom jobb og fritid, noe som også er en tydelig trend i tiden, mener han.
– Å jobbe med strafferett kan være altoppslukende. Det kan være oppringninger både på kvelds- og nattestid. Advokatene som ønsker det, kan ha en egen jobb-mobil som de legger igjen når de går fra jobb. Det er mange her som har det. Poenget er å skjerme oss, her er det ingen som pålegger deg å være tilgjengelig hele tiden, sier Sele.
Den nye digitale møtekulturen som har blomstret under pandemien, vil prege fremtidens advokatbransje på mange måter, mener han. Frem mot 2030 tror han at advokatmarkedet vil spesialiseres ytterligere, og at vi vil se mange nye tilbydere.
– Flere av de tradisjonelle oppgavene, for eksempel å sette opp testament, vil foregå elektronisk, det er jo lansert flere slike løsninger allerede. Jeg tror det er rom for flere typer effektiviseringer som vil gjøre tilbudet rimeligere for klientene.
Ut av komfortsonen
Mariann Valde forteller at å bli advokat har vært en «stor, stor drøm» for henne, og at hun har hatt lyst til å være litt annerledes.
– Å være jente og tørre å satse litt, og klare å nå til topps, det synes jeg er kult. Jeg er ung og advokat, noe jeg kan føle meg stolt av å ha oppnådd i ung alder. Da jeg fikk bevillingen, tenkte jeg at nå må jeg lage meg en ny drøm, og det er jo derfor man jobber på, for å få mer ansvar. Det er ingen hemmelighet at jeg en dag har lyst til å bli partner.
Hun tror at mange unge advokater vil jobbe med forretningsjuss fordi det lønner seg økonomisk.
– Samtidig ser jeg et tydelig skille nå. Jeg har ansvar for firmaets traineer og studenter som har skriveplass hos oss, og jeg ser at de har et mye større fokus på medmenneskelige verdier, som menneskerettigheter. Mange er engasjert i frivillige rettshjelptiltak som Gatejuristen, eller noe innen bærekraft og miljø. Det er veldig tydelig at de unge er opptatt av å gjøre en forskjell og bidra medmenneskelig. Det kan godt hende at vi vil merke dette i enda større grad etter korona-pandemien; at de unge ønsker å hjelpe dem som virkelig trenger det, sier Valde.