I kjelleren, med utsikt mot en av luftegårdene, holder røverredaksjonen i Bredtveit kvinnefengsel til.

Lager røverradio for NRK

Bak tjukke murer og ned i kjelleren på Bredtveit kvinnefengsel produseres verdens eneste fengselsradio for «streitinger». Et håp er å kue fordommene om kriminelle.

En regntung tirsdag i september tropper Advokatbladet opp foran Bredtveit kvinnefengsel. Etter ID-kontroll og sikkerhetssjekk, geleides vi gjennom et overraskende stort antall dører og ganger før vi kommer dit – til det kombinerte trenings- og musikkrommet, som også fungerer som radiostudio for Røverradion. Og det er de, røverne, vi skal møte.

– Velkommen til røverne, utbryter Mina Hadjian.

Hun er redaktør for programmet, og sitter rundt bordet sammen med Ola Solheim, redaksjonsleder Martine Rand og to røvere som både her og på lufta blir kalt for Hannah og Miss Guinea Pig. Hadjian, Solheim og Rand er altså «streitinger».

Laget av og for innsatte

Røverradion er, som navnet røper, et radioprogram laget av og for innsatte, men som også sendes via en rekke studentradioer så vel som NRK P2. Dermed er Norge det eneste landet hvor også «streitingene» på utsiden av muren kan lytte til fengselsradio. Redaksjonen består av et knippe journalister på utsiden av murene, samt røvere på innsiden.

– Røverradion startet i Halden fengsel i 2013. Da var det rundt tretten røvere og meg, forteller Hadjian.

Siden den gang har konseptet ekspandert; det har blitt flere journalister, flere røvere og nå finnes det egne røverredaksjoner i både Oslo fengsel, Bergen fengsel og Bredtveit kvinnefengsel – for å nevne noen.

– Vårt første hårete mål var nettopp at sendingene våre skulle være tilgjengelig for alle innsatte, i tillegg til resten av Norges befolkning. Det har vi klart. Det har skjedd mye på fem år, fortsetter hun.

Kjempet fram klemming

Rundt bordet diskuteres neste sending. Hvem er med, hva skulle vi spørre han om igjen og når var det programmet skulle sendes hvor.

Mens Advokatbladet er på besøk skal Miss Guinea Pig intervjue fengselsleder Nils Leyell Finstad om taushetsplikt. Et tema basert på opplevelser de innsatte selv har erfart, og det er slik de jobber.

– Vi prøver å bruke følelsene, hendelsene og spørsmålene til noe konstruktivt. På den måten får de innsatte både håndtert det de opplever, samtidig som de kan få noen svar og diskutere relevante problemstillinger, forteller redaksjonsleder Rand.

I mellomtiden har fengselsleder Finstad ankommet studio.

Hannah løfter en skål med godteri fra bordet, vender seg mot han og sier: «Du får godteri om du løslater meg». Det ble ingen godtebiter på fengselslederen den formiddagen.

For Hadjian er det viktig at stemningen er vennskapelig og god.

– Vi har kjempet fram i fengslene at det skal være lov å gi klem. Vi er personlige, deler mye og tilbringer mye tid sammen. Da er det fint å kunne avslutte med en klem før man går, sier hun.

- Ikke idioter

På spørsmål om hvorfor de har valgt å bli med i en radioproduksjon, trenger ikke røverne lang betenkningstid.

– Her får vi ta opp viktige ting, og vi får muligheten til å vise resten av omverdenen at vi ikke er idioter, svarer Hannah og blir supplert av Rand:

– Vi vil at samfunnet skal bli kjent med menneskene bak forbrytelsene slik at vi på et vis kan normalisere selve forbryteren. Selv om man er dømt for en hendelse, betyr ikke det at man er monster slik kanskje mange antar, sier hun.

Rand forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra lytterne for de nære historiene som deles.

– For litt siden fikk vi melding fra en mor som hadde vært veldig stresset fordi sønnen skulle i fengsel. Etter at hun hørte på Røverradion klart hun imidlertid å senke skuldrene litt og de fikk sammen forberedt seg på det som var i vente.

Redaksjonslederen sier de gjerne vil at folk skal sende inn sine fordommer og myter de har hørt. På den måten kan de innsatte selv svare.

– Fengsel er jo som veldig mange andre steder, bare at kontrastene blir større. Vi ønsker å snakke om ting man egentlig ikke kan snakke om andre steder.

- Et fristed

Nå har en tredje røver, som her kalles Helga, ankommet studio. Sammen snakker vi om hvorfor det er givende å være med på Røverradion.

– Dette arbeidet har gjort meg flinkere til å presentere eller diskutere en sak på en konstruktiv måte. Samtidig får jeg mulighet til å treffe mennesker som er aktuelle for våre problemstillinger, sier Helga.

På gjestelisten til Røverradion kan man finne flere kjente navn, deriblant advokat John Christian Elden, barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og komiker Else Kåss Furuseth.

– Røverradion er et fristed. Her kan jeg snakke og ha meninger. Det er ikke så lett å bli fratatt friheten. Jeg lever mye gjennom jobben her, fortsetter Helga.

De andre nikker anerkjennende.

– Noen blir jo litt menneskesky av å sitte i fengsel. Her kan man få den sosiale treningen. Her får vi lov til å føle og til å diskutere uenigheter, sier Miss Guinea Pig, som samtidig tilstår at arbeidet tidvis er frustrerende, spesielt fordi toalettet (med de ødelagte rørene) er det eneste tilfluktsstedet de kan gå til om de har behov for å trekke seg unna noen minutter.

Hannah sier hun også tror Røverradioen har en betydning for samfunnet for øvrig, og ikke bare for de innsatte.

– Vi er ærlige, og vi tar opp ting som ingen andre tar opp. Mange er skremt av kriminelle og tror alle innsatte er farlige. Det synet kan vi kanskje endre, sier hun.

«Får følelser»

Også Hadjian og Rand merker at radiojobben har en positiv effekt på røverne.

– Mange kommer hit med dårlig selvtillit, og har aldri fått hverken ros eller anerkjennelse for ting de har gjort. Flere får dermed en enorm mestringsfølelse når de innser at de faktisk er med på å lage et profesjonelt produkt for NRK, sier Rand.

Hadjian forteller at mange opplever «å få følelser».

– Plutselig reflekterer de over ting de aldri har tenkt på før, slik som eksempelvis sin egen påvirkningskraft på andre. Samtidig lærer de å samarbeide og å jobbe konstruktivt, også sammen med mennesker de kanskje ikke ville hatt noe med å gjøre ellers.

Noen minutter før studioet stenges for dagen stiller Advokatbladet et siste spørsmål til røverne.

– Hvem er drømmegjesten da?

– Klarsynte Lilli Bendriss fra TV-programmet «Åndenes makt», utbryter Miss Guinea Pig, men legger raskt til at hun allerede har vært på besøk.

Hannah ler i bakgrunnen før hun svarer:

– Jeg vil intervjue Martin Pedersen, Norges største bankraner som utdannet seg til jurist i fengselet, avslutter hun.

Du kan høre Røverradion på NRK P2 hver lørdag kl. 13.30!

NRK-veteran Mina Hadjian er redaktør for Røverradion og tok initiativ til å starte programmet for fem år siden.
– Flere innsatte mener fengselsbetjentene tar for lett på taushetsplikten, sa Miss Guinea Pig under intervjuet med fengselsleder Nils Leyell Finstad.
Redaksjonsleder Martine Rand er svært opptatt av at det er røverne selv som skal avgjøre hva programmet skal inneholde. Her går hun igjennom og klipper opptak.
Hannah (f.v), Ola Solheim og Miss Guinea Pig diskuterer alibier til et humorinnslag i programmet.
Powered by Labrador CMS